Oog, Oor & Nagelverzorging

De ogen, oren en nagels van je kat

Een gezonde kat zal waarschijnlijk geen problemen met zijn ogen en oren hebben, maar het is altijd handig om ze heel regelmatig te controleren, zodat je er op tijd bij bent als er iets mis is. Voor echte problemen ga je naar de dierenarts! De ogen en oren van je kat zijn te kostbaar om te verwaarlozen en schoonmaken en verzorgen doe je dan ook met speciale middelen die zacht zijn en aangepast zijn aan pH-waarde van je kat.

De ogen van je kat schoonmaken

Je kunt aan de ogen van je kat zien hoe het er met zijn gezondheid gesteld is. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op tekenen van irritatie, afscheiding of roodheid. Vuil rond de ogen van je kat of een donker gekleurde traanstreep (vooral zichtbaar bij lichte katten) kan wijzen op problemen. Ga je zelf deze donkere vlekken behandelen dan is het belangrijk dat je gebruik maakt van een zacht middel dat ook anti bacterieel is zoals de producten van Eye Envy die de meest hardnekkige traanstrepen wegkrijgen bij regelmatig gebruik. Het uitgebreide stappenplan vind je bij deze oogreinigingsproducten.

De oren van je kat schoonmaken

De meeste katten houden hun oren goed schoon, maar soms hebben ze wat extra zorg nodig. Het kan voorkomen dat je kat wat overtollig oorsmeer heeft. De oorschelp maak je schoon met speciale doekjes en oorreiniger. Gebruik geen wattenstaafje daarmee duw je het oorsmeer verder in de gehoorgang van je kat, waarmee je de situatie kan verergeren. Let op tekenen van problemen, als je kat veel aan zijn oren krabt, uit zijn oren stinkt of schudt met zijn kopje, ga dan naar een dierenarts voor een grondig onderzoek.

De nagels van je kat knippen

Voor je binnenkat is het toch wel handig als je regelmatig zijn nagels knipt. Er wordt gezegd dat je kat dit zelf regelt door te krabben aan een krabpaal, maar daar maakt hij zijn nagels alleen maar scherper mee. Bovendien komt er een tijd dat je kat niet meer zo goed voor zichzelf kan zorgen en dan is het wel fijn als hij al aan het nagelknippen gewend is.

Gebruik in ieder geval alleen een speciale nagelknipper voor katten die zijn er voor gemaakt om met de minste schade een bolle nagel door te snijden. Kies een nagelschaar die het fijnst in je hand ligt en die stevig genoeg is voor het formaat kattenklauw waar jij mee te dealen hebt.

De rest van het kattengezichtje

Als je dan toch bezig bent met de ogen, oren en nagels van je kat, kijk dan ook even naar de rest van dat lieve kattenkopje. Controleer of zijn neusje schoon en vochtig is, ook hier kan je gebruik maken van de Eye Envy Pads of even doekje over het kattenneusje halen. Kriebel ook even onder het kinnetje en check of er geen mee-eters zijn. Voor het gebit verwijs ik je even naar een aparte categorie: gebitsverzorging. Daar vind je alle producten om het gebit van je kat gezond en schoon te houden.

Regelmatige controle en zorg voor de ogen, oren en nagels van je kat draagt bij aan zijn welzijn. Bovendien is het heel erg fijn om even aandacht voor je kat te hebben en op een vriendelijke en resolute manier met je kat bezig te zijn. Niet alleen ontdek je zo vroegtijdig of er afwijkingen of problemen zijn, maar het is de enige manier waarop je in staat bent om snel en effectief te handelen en je dierenarts van cruciale informatie te voorzien. Hoe dan ook intensief met je kat bezig zijn draagt bij aan een gelukkige en gezonde levensduur van je poezenkind.

De waardering van catsandthings.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 42 reviews.