Kattenkammen & Borstels

Filter

Gebruik de juiste kattenkammen en borstels

Een goede vachtverzorging is essentieel voor de gezondheid en welzijn van je kat. Het gebruik van de juiste kattenkammen en borstels speelt hierbij een belangrijke rol. Het klinkt raar maar de juiste kattenkam is zo wijd mogelijk, zodat er zo min mogelijk haren in blijven hangen. Dat terwijl mensen vaak denken dat je zoveel mogelijk vacht moet verwijderen bij een kambeurt. Dat kammen helpt bij het verharen van je kat. Maar als je te veel kamt werk je juist dat verharen in de hand. Daarom vind je hier een speciale selectie kammen en borstels voor de beste vachtverzorging voor je kat.

Een kattenkam met wijde tanden

De basis kattenkam voor ieder vacht die af en toe een kambeurt nodig heeft is een kam met wijde tanden. Deze kammen vindt je met handvat of zonder handvat als combikam. Gebruik in ieder geval een zo wijdmogelijke variant voor de vacht van jouw kat. Heel wijd als je een langharige kat of kat met dikke vacht hebt, dit zorgt ervoor dat de kam gemakkelijk door de vacht glijdt en helpt bij het controleren op klitten. Bij gewone huiskatten kun je kiezen voor de medium variant. Deze kam gebruik je om de vacht van je kat wat lucht te geven en helpt bij het voorkomen van klitten.

Een kattenkam met ongelijke tanden

In de rui periode, wanneer kattenharen loslaten maar nog in de vacht blijven zitten, komt een kam met ongelijke tanden goed van pas. Met deze kam kun je de losse haren uit de vacht van je kat verwijderen. Als alternatief bij een kortharige kat kan je ook gebruik maken van een slickerborstel.

De slickerborstel is een must-have voor iedere kat

Een bijna onmisbare tool voor kattenverzorging is de slickerborstel. Deze kattenborstel lijkt nog het meest op een uitvergroting van een kattentong en is voorzien van haakjes net zoals die tong. Met de haakjes haal je op subtiele wijze de loszittende haren uit de vacht van je kat. Deze kattenborstel is ideaal voor (oudere) katten die hun vacht niet zo goed meer kunnen verzorgen. Bij normaal gebruik hoef je ook niet bang te zijn dat je je kat pijn doet door over zijn tere botjes te borstelen.

Een kattenborstel met echt haar

Voor een nog subtielere benadering van vachtverzorging is er de kattenborstel met echt haar. Deze kattenborstel voorkomt dat de vacht statisch wordt tijdens het borstelen en is ideaal om je kat te laten wennen aan regelmatige verzorging. Dit zijn geen grote borstels, waardoor je ze zelfs voor je kitten kan gebruiken om hem aan kammen en borstelen te laten wennen.

Een vlooienkam gebruik je alleen voor vlooien

Een belangrijke kanttekening is het gebruik van een vlooienkam. Deze kam is specifiek ontworpen voor vlooienbestrijding en moet alleen worden ingezet voor dat doel. Het gebruik ervan voor algemene vachtverzorging is te agressief, vooral bij langharige en dikke vachten.

Voor langharige katten die gecheckt moeten worden op vlooien is er een fijne kam in het assortiment. Een kam die normaal gesproken in de dierenwinkel wordt aanbevolen voor de vachtverzorging van je kat, maar die ik alleen aanraad voor de vlooien bestrijding van een langharige kat en een kat die heel dik in zijn vacht zit zoals een Brits Korthaar.

Met het gebruik van de juiste kattenkammen en kattenborstels wordt het echt heel veel makkelijker om de vacht van je kat te verzorgen. Door gebruik te maken van wijde kammen en slickerborstels en niet statisch materiaal ga je zorgzaam met de vacht van je kat om en trek je geen haren uit zijn huid. Hierdoor voorkom je dat je kat overmatig gaat ruien en juist continue haar verliest.

De waardering van catsandthings.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 42 reviews.