winter inspiratie om samen te genieten met je kat

Winter inspiratie

Hoe je samen met je kat die saaie winter overleeft

De Nederlandse winters zijn al lang niet meer wat ze geweest zijn. Het is maar de vraag of er iets van sneeuw gaat vallen of er genoeg vriesdagen zijn om de schaatsen uit het vet te halen, maar hoogst waarschijnlijk zullen er genoeg koude grijze dagen zijn. Zo’n Hollandse winter met grijze saaie natte dagen, vraagt om entertainment, warmte en een beetje liefde. Hier vind je winter inspiratie voor jou en je kat om die saaie grijze dagen door te komen.

Valentijn cadeautje voor een kattenmens

voorzie een giftbox van een valentijnskaart 

Valentijn voor kattenmensen

Gelukkig valt Valentijn ook in de winter, dus als je wilt kun je je helemaal uitleven in die (geheime) liefde, of je komt er voor uit natuurlijk… dat je een echte CATmom of dad bent. Dat je misschien wel je kat boven je liefje verkiest…. nou ja, het zijn in ieder geval flinke concurrenten. Geen idee wat je aan jouw Valentijn geeft, maar vergeet in ieder geval niet om een bijpassende Valentijnskaart te sturen. Of doe eens gek en stuur de kat een Valentijnpakketje?!

Kies een kattig kaartje uit om je Valentijn te verrassen

winter inspiratie - verzorg de wintervacht van je kat

Wat doe je als je kat verregend binnenkomt?

De meeste winterdagen zullen waarschijnlijk bestaan uit saaie natte grijze dagen. Geen weer om naar buiten te gaan, maar er zijn toch altijd nog katten die kosten wat kost naar buiten willen ook al plenst het. Of je kat wordt overvallen door een fikse regenbui, dat kan natuurlijk ook.

Lekker stevig droogwrijven is niet echt gewenst daar doe je het gevoelige kattenvelletje geen plezier mee. Dus liever voorzichtig en langzaam droogdeppen daar hou je ook de wintervacht mee in takt. Een kattenvacht zit namelijk vrij los en als je hem ruw behandelt, gaat je kat sneller in de rui en verliest hij zijn isolatie voor het winterweer.

Maar zelfs als je kat niet helemaal drijfnat thuiskomt is het oppassen geboden. Want het lopen door plassen en ander geklieder met water kunnen heel snel leiden tot klitten in de vacht van je kat. Gelukkig zijn er speciale verwenboxen waarmee je de vacht in tip top conditie houdt tijdens de winter.

Nog meer winter inspiratie nodig om de vacht van je kat tijdens de winter te verzorgen? Hoe je er voor zorgt dat je kat niet statisch wordt en de vonken tussen jullie niet over en weer vliegen dat vind je hier.

INSTA Wintervacht verzorging bij een natte kat

Handige vachtverzorgingsboxen voor je kat

Wintertips voor je kat als het toch gaat sneeuwen

winter inspiratie - je buitenkat in de kou

Gaat je kat naar buiten in de sneeuw?

In het geval dat de winter zich bedenkt en je ouderwets verrast met een pak sneeuw of flink wat dagen vrieskou EN je een kat hebt die weer of geen weer zijn portie frisse neus wil halen. Wat winter inspiratie voor je kat tijdens echte winterdagen.

Waarschijnlijk ken je de gevaren rond je auto wel en in de winter komen daar nog wat punten bij om op te letten…. zelfs als dat ding stil staat! Antivries, strooizout en het schuilen onder een warme motorkap zijn echt dingen om rekening mee te houden als je kat op straat scharrelt.

Ik verbaas niemand als ik zeg dat ik niet zo van loslopende katten ben, dat ik daar veel gevaar in zie en veel meer geloof in een veilige buitenomgeving dan op straat hangen. Maar zelfs als je kat een vrijbuiter is die gebruik maakt van een veilige buitenomgeving zijn er toch nog wat dingen om in de gaten te houden.

Katten die buiten komen hebben vaak hun eigen drinkplekjes, daar waar de regen zich verzamelt of misschien wel een vijver of slootje. Zij krijgen ongezien toch hun portie water binnen, maar als de boel dicht vriest kan het zomaar zijn dat ze vergeten te drinken of misschien op het ijs lopen naar een wak om wel te kunnen drinken.

Het gevaar van die wak hoef ik je niet uit te leggen toch?!

INSTA Wintertips voor je kat dun ijs
Anti klieder waterbron voor je kat

Het niet of minder drinken kan best problemen voor de gezondheid van je kat opleveren, zeker als het samengaat met minder vaak plassen omdat de grond bevroren is (voor die diehard buitenkatten dus). Of je nu een binnenkat met een veilig buiten of notoire buitenkat hebt…. het is belangrijk om de vochtinname van je kat in de gaten te houden en altijd een schone kattenbak binnen pootbereik aan te bieden.

Als je kat niet zo’n drinker is helpt het om een drinkfontein aan te bieden. Mocht je nou een waterkledderaar hebben, die het hele jaar door in de klit zit omdat hij het niet kan laten om met het water te spelen, denk dan eens aan deze zware keramiek drinkfontein waarmee het kliederen tot een minimum beperkt wordt.

BLOG Vensterbank plekje maken voor je kat genieten

winter inspiratie - in de vensterbank

Heerlijk achter glas van de zon genieten

De meeste katten zullen liever dat wintergebeuren vanachter hun veilige warme plek in de vensterbank bekijken. Lekker met hun kont tussen de planten en de spulletjes of had je ook echt ruimte gemaakt voor je kat. Een heerlijk zacht plekje om het buitengebeuren te bekijken en omdat in de meeste huishoudens de centrale verwarming onder dat raam hangt… een heerlijk warm plekje voor je kat om te genieten.

Zo’n plekje achter glas vraagt om een zachte ondergrond, zodat het een geweldige ligplek wordt. Misschien zelfs wat uitbreiding als de vensterbank wat te smal is. Maar in ieder geval wat luxe om je kat te verwennen. De meeste van die speciale ligmatjes hebben een antislip laag, zodat ze ook vrij stevig liggen als je kat op en van de vensterbank springt.

Want hoe genieten het in de meeste gevallen het ook is op die vensterbank. Soms gebeurt er iets buiten waar je kat als de kippen bij wil zijn. De buurkat die plotseling in jouw…. ehhh sorry de tuin van je kat komt! Of vogeltjes die binnen pootbereik zitten, als ze niet aan de verkeerde kant van dat raam zaten.

Een zacht plekje in de vensterbank maken

tuinvogel banner

winter inspiratie - maak van je vensterbank een vogel tv

Heb je er wel eens aan gedacht om een vogel tv voor je kat te maken?

Als je een tuin hebt of een balkon kan je natuurlijk vogels gaan voeren op een veilige manier, dus hoog zodat je kat er niet bij kan, of misschien zelfs met een barrière zodat je kat niet in de voederpaal of de boom kan klimmen. Maar je kan ook buiten je afgeschermde balkon of de ren in je tuin een plekje maken waar je vogeltjes voorziet van eten en drinken, niet alleen in barre winterse tijden maar het hele jaar door.

Geen buiten? Er zijn tegenwoordig ook hele leuke voerderhuisjes te koop die je tegen het raam kan kleven. Het duurt even voordat de vogeltjes er aan gewend zijn met zo’n kattige pottenkijker achter glas, maar dan heb je wel een echte vogel tv! Heb je plantenbakken in je vensterbank, die er in de winter een beetje zielig uitzien, dan kan je daar natuurlijk ook een voederplaats van maken.

Niet raar opkijk als je kat zit te kekkeren naar al dat vogel(lekkers) 😉

Geen echte vogels in de buurt? Wat dacht je van deze kleine verenbeestjes, je kunt ze aan een hengel hangen maar je kat kan er ook los mee spelen. Hengelspelen is de manier om saaie dagen te onderbreken en je kat in conditie te houden.

PIN Kekkeren kattenweetjes

Vogel kattenspeeltjes voor binnen

BLOG Wintermandjes voor je kat op bed

winter inspiratie - een warme winterslaap voor je kat

Een fijne winterslaap houden

Tijdens de winterperiode slaapt je kat veel meer dan anders. Juist omdat hij minder naar buiten gaat, omdat er minder te beleven valt. Maar ook omdat opgerold slapen heerlijk de warmte vasthoudt. Wist je trouwens dat je aan de manier waarop je kat slaapt vaak kan aflezen of hij het koud heeft of niet.

INSTA Wintermandjes voor je kat deken

En als je dan ontdekt dat je kat het toch wel koud heeft, wat doe je er dan aan, nu de verwarming niet meer zo staat te loeien zoals vroeger. Vroeger toen er lekker gestookt werd, zei ik altijd dat je geen warme mandjes nodig had en zeker niet van die mega pluisdingen die toch alleen maar slecht zijn voor de vacht van je kat.

Die synthetische pluche mandjes broeien en zorgen ervoor dat je (langharige) kat in de klit schiet. Ook nu ben ik nog geen voorstander van pluche bij katten die goed in hun vacht zitten, liever zie ik dat je een cotton fleece kattendeken gebruikt als je kat het koud heeft. 

Ik leg je graag uit waar je nou op let bij het uitkiezen van een winterslaapplekje en hoe je in de gaten houdt of je kat het niet te koud heeft.

Had je het Sahaai magazine al aangevraagd?

Daarin staat te lezen hoe dat slapen zich verhoudt tot verveling en ontdek je nog meer signalen om te herkennen of je kat zich verveeld en hoe je dat nou voorkomt.

BLOG Senior kat in de winter

winter inspiratie - speciale aandacht voor je senior kat

Oudjes hou je liever binnen

Bij extreme weersomstandigheden is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan je kitten of je senior kat. Dat geldt niet alleen tijdens een hittegolf in de zomer, maar dus ook in de winter. 

SnuggleSafe om je kat warm te houden

Ook al was je oudje vroeger een stoere vrijbuiter, met de jaren gaan zijn zintuigen achteruit, is hij niet meer zo alert en is hij binnen bij een warmte bron beter af dan buiten.

Het is niet alleen een kwestie van zintuigen bij je oudje, maar ook zijn vachtkwaliteit gaat achteruit, die is niet meer zo dik en isolerend als vroeger. En laten we eerlijk zijn, je hele kat is niet meer zo dik als in zijn jongere jaren. De meeste oudere katten verliezen ongemerkt steeds meer spierweefsel en vet, daarom zijn ze slechter tegen koud weer opgewassen dan vroeger. 

Je doet je oudje beslist een plezier met een extra warmtebron, zeker als je in de nacht de thermostaat wat lager zet. Meer winter inspiratie voor je oude kattenkind volgt snel.

Laat ook regelmatig een senioren check doen bij de dierenarts, de laatste jaren wordt steeds meer het belang van een bloeddruk meting gezien bij katten…. echt, het zijn net mensen?!

Giftboxen met warme mandjes

Eigenlijk zijn deze giftboxen gemaakt als welkom cadeautje voor een kitten, maar deze kattenspeeltjes en mandjes zijn ook ontzettend geschikt voor oudere katten. De mandjes hebben nauwelijks een instap en als er een ongelukje gebeurd dan kan je ze in de wasmachine stoppen. Die kattenspeeltjes houden je senior kat actief, laat bij het bestellen van de giftbox of het voor een kitten of een senior is, dan stuur je tips & tricks.

CATPARENTS UNITED
CATPARENTS UNITED

Wij begrijpen dat je kat familie is en verwennen je lust en leven

AANDACHT VOOR JE KAT
AANDACHT VOOR JE KAT

De collectie is helemaal katvriendelijk samengesteld

PRODUCT ADVIES
PRODUCT ADVIES

Wij helpen je de juiste keuze te maken voor je kat

Praktische Tips
Praktische Tips

Een fijne balans tussen gedrag theorie en alledaagse praktijk

De waardering van catsandthings.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 42 reviews.