professional CATmom

Professional Catmom

Heilige Birmanen fokken

Hai, ik ben Ina van Berkum

Ik ben altijd dol geweest op katten, ik vind ze echt geweldig. Niets eigenzinniger, trots, afstandelijk en tegelijkertijd zo aanhalig als een kat. Ik vond ze ook wel een beetje spannend en onvoorspelbaar. Ja, jeetje wist ik veel? Ik ben helemaal niet opgegroeid met katten. Bij hoge uitzondering mocht ik een konijn.

Het eerste wat ik dus deed toen ik de sleutel van mijn flat kreeg was naar het asiel gaan voor die lang gewenste kat. Je kan maar beter je prioriteiten op orde hebben toch?! Dus eerst die kat en dan als een gek boodschappen doen bij de plaatselijke dierenwinkel, want een kat is een makkelijk huisdier en hoezo je hebt niet alles in mijn lievelingskleur.

eigen collecties van catsandthings

Tig jaar verder denk ik...

Mensss dat had je toch wel anders kunnen doen. Had je je niet kunnen inlezen, iets van onderzoek moeten doen. Maar ja, dat deed je toen niet. Kittens waren gratis op te halen en dat om die reden het asiel vol zat, wist ik veel?! Nu weet ik natuurlijk beter en eerlijk is eerlijk ik heb ontzettende mazzel gehad, want die dierenwinkel eigenaren waren kattenfokkers die wel “iets” van katten wisten.

Dus pas nadat ik die kat had, ben ik me in mijn nieuwe huisgenoot gaan verdiepen. Wilde ik het toch ineens “goed” doen en de theorie achter al die kattenpraat uitzoeken. Binnen de kortste keren had een stapel kattenboeken (pre-Google tijdperk), want die kater zat om een reden in het asiel. Toen was de reden blaasgruis, maar eerlijk gezegd denk ik dat de conclusie nu zou zijn blaasontsteking vanwege stressissues…… arme Maupie?

de katten showwereld

De introductie van de Heiligen!

Het konijntje ging hemelen en ik ging op zoek naar een tweede kat, want anders zat Maup maar alleen. Dit keer mocht ik een kitten van mezelf en ook hier stapte ik weer geheel voorbereid …. ehhh blanco in. Ik koos voor een echte raskat (met stamboom dus!) want dit mens lag helemaal in katzwijm voor het uiterlijk van een Heilige Birmaan. En ik wilde een poesje….. ja, inderdaad omdat ik 1 x een nestje wilde, gewoon eens meemaken hoe dat was.

Hier bereide ik me dus wel goed op voor!! En ik liep als een soort stagiaire met de fokkers van mijn kleine Heilige mee. Ik ging zelfs mee naar kattenshows, waar ik me stierlijk verveelde totdat…….ik het stewarden ontdekte! Ja, toen vond ik die kattenshows ineens wel leuk. De hele dag met katten slepen, ze in en uit de kooien halen en presenteren aan de keurmeester. De katten op hun gemak stellen en angstig keurmeesters (ja, ze bestaan echt?!) beschermen tegen katten die het laatste woord wilde hebben. Nee, daar heb ik echt wel geleerd om met katten om te gaan, spannend en onvoorspelbaar waren ze al lang niet meer.

de dingen die ik mis uit de kattenwinkel

Leren, leren en nog eens leren.

Ik had echt de smaak te pakken, want die onwetendheid die me partte speelde met Maupie… dat nooit meer. M’n ogen en oren open houden tijdens de kattenshows, kennis sleurpen bij keurmeesters en de “die hard” kattenfokkers. Nog meer (dit keer Engelse) boeken, de eerste kattencursussen en…. na tig keer stewarden heb ik me ook maar opgegeven voor de opleiding tot keurmeester. Nee, tijdens de studie van keurmeester gaat het niet alleen maar over “schoonheid”, maar ook over gezond fokken en leren kijken met je vingers…. want dan “zie” je meer. Best pittig dus.Voor dat ik het wist was ik kattenkeurmeester?!

En zat ik ineens redelijk diep met mijn kont in dat kattenwereldje. En dat voor iemand die er nog maar net kwam kijken. Niet met katten was opgegroeid en…. zeker niet voor tig katten ging. Natuurlijk bleef het niet bij 1 nestje. Ik fokte van moeder op dochter en had er nooit meer dan zes, want daar had ik mijn handen meer dan vol aan. Alle katten waarmee ik heb gefokt, zijn ook tot het eind gebleven….. my little extended family.

seminars geven in de kattenwinkel

Veel advies geven in de kattenwinkel

Een winkel, een webshop en dan in de weekenden showen en keuren en zelfs af en toe een nestje fokken?! Na 20 jaar keurmeester te zijn geweest en 25 jaar kattenfokken, ben ik gestopt met die show en fok wereld. Wel nam ik al mijn unieke kattenervaring mee naar de kattenwinkel waar ik mijn klanten op eigen wijze kon helpen en veel advies kon geven. In de kattenwinkel werden er dan ook regelmatig live-events gegeven. 

De beslissing om Cats & Things na 23 jaar volledig online te maken, heeft te maken met mijn wens om me volledig te kunnen focussen om de theorie van een gelukkig kattenleven en de invulling daarvan in de praktijk op een leuke manier bij elkaar te brengen. Een manier die iedere kattenouder zal aanspreken. 

Binnen deze webshop specialiseer ik me helemaal op het verwennen van katten, a purrfect way of life. Maar er is meer…. Nieuwsgierig? Geef je op voor de MIEUWSmail en wordt lid van de crazy CATparent family, dan hou ik je helemaal op de hoogte.

Purrfecte groetjes,

Ina van Berkum – professionele CATmom

CATPARENTS UNITED
CATPARENTS UNITED

Wij begrijpen dat je kat familie is en verwennen je lust en leven

AANDACHT VOOR JE KAT
AANDACHT VOOR JE KAT

De collectie is helemaal katvriendelijk samengesteld

PRODUCT ADVIES
PRODUCT ADVIES

Wij helpen je de juiste keuze te maken voor je kat

Praktische Tips
Praktische Tips

Een fijne balans tussen gedrag theorie en alledaagse praktijk

De waardering van catsandthings.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 41 reviews.