Je winkelwagen is momenteel leeg!
Met je handen aan je kat zitten
Het droombeeld van een kat is toch vaak heerlijk kroelen met je kat. De heerlijke zachte kattenvachtje onder je vingers en dan als beloning…. spinnen!! Dat continue PrrPrr-geluid waardoor jij en je kat helemaal zen worden. Je hoeft mijn woord er niet voor aan te nemen, maar het is wetenschappelijk bewezen dat aaien ervoor zorgt dat er endorfine vrijkomt, een natuurlijke drugsstofje dat je een fijn gevoel geeft. Het strelen van je kat veroorzaakt dus een soort van high.
Behalve endorfine komt tijdens het aaien ook het knuffelhormoon oxytocine vrij. Dit hormoon verlaagt stress, je bloeddruk en je hartslag. Kortom het is heel rustgevend en zorgt voor een gevoel van verbondenheid tussen jou en je kat. Een win-win situatie!
En om het nog mooier te maken wordt ook nog eens het je stresshormoon cortisol verminderd?! Zoals ik al zei… kroelen met je kat is zennnn
JE KAT VERZORGEN – HET BEGINT MET AAIEN
Is dat aaien ook fijn voor je kat?
Als het goed is dan is dat kroelen voor je kat ook fijn en maakt hij precies dezelfde stofjes aan. Mits je kat natuurlijk in is voor een knuffelmomentje en je hem niet stoort met iets wat hij op dat moment veel belangrijker vindt… zoals eten of slapen bijvoorbeeld.
En dat je hem op de plekken aait waar hij het fijn en vertrouwd vindt, maar ook dat je de lichaamstaal van je kat kan lezen en weet wanneer hij er genoeg van heeft, zodat het kroelen niet beloond wordt met een uithaal.
En zeker niet onbelangrijk…. dat je kat om te beginnen al sociaal is. Dat hij gewend is aan aanraking door mensen, het fijn vindt om bij ze te zijn en interactie te zoeken. Dat soort dingen gaat je kat heel wat makkelijker af als hij goed gesocialiseerd is als kitten.
Mega sociaal of niet, het is fijn om je kat de keuze te geven of hij ook in is voor een kroelmoment en te beginnen met de plekjes die van nature aaibaar zijn.
JE KAT VERZORGEN EN REGELMATIG IN HANDEN HEBBEN
Kijken met je vingers
Als je dan toch aan het aaien bent of serieus je kat verzorgen en je kat is ook nog eens oké met een beetje gefrummel, dan kan je deze momenten heel goed gebruiken om te kijken met je vingers. Zonder dat je je kat binnenstebuiten keert kan je dat aaien gebruiken om te voelen of er wat oneffenheden zijn op het kattenlijfje.
En het enige dat je daar voor hoeft te doen, is wat tussen de vacht door te aaien, of met je vingers zachtjes IN de vacht te aaien, waarbij je dus op het lijfje van je kat terecht komt. Dat kan (en moet) heel subtiel en is ideaal om beginnende klitjes te ontdekken, kleine roofjes en oneffenheden. Op deze manier kan je je kat heel goed in de gaten houden.
Nog een voordeel van dat kijken met je vingers
Als je kat dit kijken met je vingers gewend is, zou je zelfs kleine masserende bewegingen kunnen maken. Een kattenvel zit heel los om zijn lijfje, waardoor hij al die geweldige capriolen kan uithalen. Een voordeel hierbij is dat je maar heel weinig druk en beweging nodig hebt om van aaien over te schakelen naar een soort van masseren.
Dit “aandachtig aaien” zorgt ervoor dat je kat nog meer gewend raakt aan aanraken en zich relaxt voelt bij dat kat verzorgen. Ideaal wanneer je toch een keer iets moet doen met je kat en lekker tutten ineens handelen en een serieus je kat verzorgen wordt.
JE KAT VERZORGEN DE BASIS IS VACHTVERZORGING
Toch met die kam in de weer?
Een stapje verder dan kijken met je vingers is vachtverzorging. Ja, ik weet dat katten zich vaak wassen en heel erg schoon op zich zelf zijn. Maar vroeg of laat is het heel handig als je kan en mag helpen bij die vachtverzorging….. zelfs bij je kortharige kat.
Wanneer je kat in de rui is, kan een helpende hand die haren explosie een beetje binnen de perken houden en de ruiperiode verkorten. Als je een langharige kat hebt is het absoluut heel handig als je kat het toelaat dat je zijn vacht regelmatig verzorgt om klitten te voorkomen.
Een eerlijk gezegd ontkom je er niet aan als je een oudere kat hebt of een kat met overgewicht. Of dit nou kortharige of langharige katten zijn, door hun leeftijd of omvang zijn ze niet meer zo lenig en kunnen ze niet meer bij alle plekken op hun kattenlijf komen. Waardoor hun vacht op veel plaatsen vettig wordt, roos heeft en heel erg vatbaar is voor klitten.
En katten die ziek zijn kunnen ook hulp gebruiken. Een vacht die er niet helemaal lekker uitziet, dof is en open staat is vaak de eerste aanwijzing dat het mis is met de gezondheid van je kat. Maar dan moet je daar wel oog voor hebben en regelmatig je kat “in handen hebben”. Kijken met je vingers dus, niet bang zijn om de kattenkam of slickerborstel voor de dag te halen en regelmatig je kat verzorgen. Zelfs als hij vindt dat hij het allemaal zelf wel kan. 😁
Verzorgingsproducten voor je kat
OGEN EN OREN VAN JE KAT VERZORGEN
Kijk ook even naar de ogen en oren van je kat
Als je aan het aaien en knuffelen bent, dan kan het eigenlijk niet anders dan dat je de poezentoet ook meeneemt en er misschien wel een kusje op drukt. Hoe fijn is het als je kat je zo vertrouwt dat je even snel die kleine droge slaapkorstjes uit zijn ooghoekjes weg mag halen. En zelfs even snel in de oren van je kat kijkt, om te zien of die nog schoon zijn.
Dat checken doe je gewoon terwijl je je kat knuffelt, dan zit je er toch met je neus bovenop. Een fijne manier om in de gaten te houden of er iets mis is. De ogen en oren van je kat zijn heel kwetsbaar en het liefst raadpleeg je je dierenarts zo snel mogelijk.
Als je echt aan de slag moet met de ogen van je kat verzorgen en schoon te maken doe het dan zo voorzichtig mogelijk met een pluisvrij doekje of speciaal eye pads om te voorkomen dat er iets in de ogen achterblijft en gebruik hele zachte schoonmaakmiddelen. Zeker niet wrijven, want ook daardoor kunnen de ogen irriteren of zelfs beschadigen.
Eigenlijk geldt hetzelfde voor de kattenoortjes. Nooit met een wattenstaafjes in de weer gaan, want daardoor kan je het vuil dieper in de oren duwen waardoor de boel kan gaan ontsteken. Bovendien is het binnenoor van je kat een kwetsbaar doolhof waar je niet in wil prutten.
Zachte middelen voor katten oren en ogen
JE KAT VERZORGEN EN EEN PILLETJE GEVEN
Weet jij hoe je een pilletje geef?
Ook als je kat niet ziek is kan het voorkomen dat je supplementen geeft, of aan vlooien en wormen preventie moet doen. Katten die dat getut gewend zijn laten zich makkelijker handelen. Dus ga beslist eens oefenen met een snoepje…. just in case.
- Zet je kat op een hoog oppervlak zoals de eettafel met zijn rug naar je toe.
- Pak het pilletje met je schrijfhand.
- Kantel het kattenkopje wat naar achteren, zodat de bek makkelijk openvalt.
- Help desnoods een handje door met je vinger via de mondhoek in zijn bekje te gaan.
- En plaats het pilletje zo ver mogelijk achterin het bekje van je kat.
- Hou het kopje losjes vast en het bekje dicht
- En wrijf zachtjes over zijn keel om het doorslikken te stimuleren.
Vergeet vooral niet om je kat te belonen, voor het braaf innemen van het pilletje. Het liefst geef je als beloning een liquid snack, hiermee zorg je er meteen voor dat het pilletje niet kan blijven hangen in de slokdarm.
JE KAT VERZORGEN KAN NIET ZONDER GEBITSCONTROLE
Kijk meteen even in dat kattenbekje
Tegenwoordig wordt er door de dierenartsen veel ophef gemaakt over gebitscontrole bij je kat. Regelmatig in het bekje kijken voorkomt dat je voor nare verrassingen komt te staan. Want je lieveling is een kei als het gaat om het verbergen van pijn!
Als je dan in het bekje van je kat kijkt dan zijn dit de tekenen waar je op let:
1. Je kat heeft vieze tanden
Helaas je kat heeft geen mooie parelwitte tanden, maar bruin gelige aanslag (tandplaque) of zelfs hele bouwwerken om dat gebit…. tandsteen dus. Kijk hiervoor wel even wat verder in het bekje vooral naar de kiesjes, daar zit meestal het probleem.
2. Je kat heeft rood tandvlees
Kijk ook even naar het tandvlees, zijn er rode randjes zichtbaar aan de bovenkant van de kiezen? Dat duidt meestal op een ontsteking van het tandvlees. Vaak is er dan ook iets meer aan de hand met de wortels van het gebit. Helemaal als het tandvlees ook bloed bij het aanraken.
3. Je kat heeft verkleurde tanden
Zijn de tanden of kiezen echt verkleurd? Dan is waarschijnlijk de tandzenuw afgestorven. Vaak zitten de tanden dan ook los…. ieuuuuwww bedenk zelf eens hoeveel pijn dat doet. Het nadeel van je stoere kat is, dat hij heel lang doet alsof er niets aan de hand is…. sjucht.
Maar er zijn nog meer subtiele tekenen waaraan je merkt dat het niet zo goed gesteld is met het bekje van je kat. Die heb ik netjes voor je op een rij gezet in onderstaande checklist. Je krijgt niet alleen die checklist, maar ik vertel je nog meer handigheidjes rond het gebit en de gebitsverzorging van je kat. Zodat jij nog beter voor je kattenkind kan zorgen.
Kijk jij wel eens in het bekje van je kat?
Download snel deze checklist
en ontdek waar je op moet letten zodat het bekje van je kat niet stiekem pijn doet.
Voor de gebitsverzorging van je kat
DE NAGELTJES VAN JE KAT VERZORGEN
De pootjes van je kat
Tot slot is het ook heel handig als je de pootjes van je kat mag en kan aanraken. Puur om in de gaten te houden of de kussentjes nog lekker zacht zijn, er geen troep zit tussen de teentjes. Afhankelijk van de jaargetijden en of je kat buiten loopt kunnen de pootjes van je kat het best te verduren hebben.
Zout en vrieskou in de winter, asfalt en hete oppervlakken in de zomer. Maar ook binnen kan er van alles zijn. Kattenbak resten die blijven kleven of gemorste schoonmaak of wasmiddelen, die erg giftig zijn voor je kat. Hoe dan ook het kan voorkomen dat je de pootjes van je kat schoon moet maken en regelmatig controleren kan nooit kwaad.
Check ook zeker de nageltjes van je kat. Zelf ben ik een groot voorstander van nagelknippen bij katten, omdat ik binnenkatten heb met een afgeschermd buitengelegenheid. Mijn katten hoeven zich tegen niemand te verdedigen en binnen slijten de nagels niet. Ze zijn het bij mij gewend maar welke beslissing heb jij genomen?
Heb je hulp nodig bij de verzorging van je kat?
In de tijd van de baksteen kattenwinkel kreeg ik vaak wanhopige mensen aan de toonbank die van de dierenarts moesten tandenpoetsen…. hoe dan?!
Voor die mensen die niet genoeg hebben aan een handleiding en die graag de kleine kneepjes willen leren om dat tandenpoetsen tot een succes te brengen is er een speciale online training ontwikkeld, inclusief besloten community waar je al je vragen kan stellen. Er is zelfs persoonlijke begeleiding met zoom-calls mogelijk.
Wil jij leren hoe je je kat verzorgt en lukt het niet helemaal met behulp van blogs en handleidingen laat me weten waar je tegen aan loopt, misschien wordt het tijd om nog een online training te maken…. die community is er toch al. 😉