Waarom kekkert je kat

Kekkeren

Bij kekkeren trekt je kat zijn mondhoeken terug in een grijns en maakt dan een raar geluid waarbij het lijkt dat je kat met zijn gebit klappert. Dat klinkt als een snel afgespeeld kek-kek-kek-kek. Hoewel er ook katten zijn die wel de klapperende beweging maken, maar nauwelijks geluid produceren.

Wel zijn alle katten super gefocust op een prooi die ze ineens hebben gespot. De prooi wordt niet uit het oog verloren en meestal neemt je kat een houding aan alsof hij op jacht is. Dat kan de ineengedoken jachthouding zijn, maar veel katten blijven ook gewoon rechtop zitten.

Kekkeren frustratie of jachtinstinct

Heel lang is gedacht dat het gekekker een vorm van frustratie was. Maar eerlijk gezegd, kan dat kekkeren ook voorkomen als je kat buiten loopt en daar een vogel, muis of andere prooi ontdekt. Waar hem dus niets hem in de weg staat om de jacht in te zetten. Daar zijn geen barrières zoals binnen achter het raam.

Frustratie is niet waarschijnlijk, want het kekkeren gebeurt nog voordat de jacht is ingezet. Dan is het raar om van frustratie te spreken of van overspronggedrag. Zeker als je bedenkt dat een kat die kekkert naar een prooi, nog steeds een hele goede kans heeft om die prooi te vangen… mits hij vrij rondloopt natuurlijk en niet achter het raam zit waar hij die vogel spot.

Kekkeren heeft vrijwel zeker te maken met het jachtinstinct. Het meest waarschijnlijk gaat het om opgebouwde spanning, net zoals bij het zwiepen van de staart.

favicon 512

Kekkeren wordt ook wel mekkeren of kwetteren genoemd. Helaas is er nog vrij weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, de beste informatie die ik voor je heb kunnen vinden is het onderzoek van Liesbeth Puts

Maak een vogel TV voor je kat

Als een verdwaalde vogel al zoveel reactie uitlokt bij je binnenkat, waarom maak je het de vogels dan niet gemakkelijk om bij je te komen buurten. Voederhuisjes aan het raam of in de vensterbank zorgen voor omgevingsverrijking van je kat.

Het duurt even voordat de vogeltjes er aan gewend zijn met zo’n kattige pottenkijker achter glas, maar dan heb je wel een echte vogel tv! 

CATPARENTS UNITED
CATPARENTS UNITED

Wij begrijpen dat je kat familie is en verwennen je lust en leven

AANDACHT VOOR JE KAT
AANDACHT VOOR JE KAT

De collectie is helemaal katvriendelijk samengesteld

PRODUCT ADVIES
PRODUCT ADVIES

Wij helpen je de juiste keuze te maken voor je kat

Praktische Tips
Praktische Tips

Een fijne balans tussen gedrag theorie en alledaagse praktijk

De waardering van catsandthings.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 42 reviews.