Ina van Berkum

Eigenaar

Al meer dan 25 jaar help ik kattenouders zoals jij om hun kat echt te leren kennen met praktische informatie, masterclasses en trainingen. Waardoor jullie relatie verdiept en het makkelijker wordt om je kat te verzorgen en echt te verwennen. Herken jij je in de wens om de beste CATparent te worden die je kan zijn? Wil je niet zelf op zoek naar inspiratie, maar samen met andere like-minded kattenouders in een hechte community tweaken aan een Purrfect Living voor je kat, wordt dan lid van de crazy cat family en ontvang ieder week MIEUWS in je mailbox.

in

Winter inspiratie

9 minuten lezen

Wintervacht verzorging bij je kat

Aan het eind van de winter is de vacht van je kat een totale ramp. Maar als je nu al de wintervacht van je kat goed verzorgt dan is dat verharen en klitten straks een heel stuk minder. Een keer per week even checken, antistatische maatregelen en de juiste zorg als je kat met een nat pak thuis komt, scheelt een hoop gedoe.

Iedere kat krijgt ’n wintervacht tegen de kou… of niet?!

Vroegâh kregen katten nog een echte wintervacht! Voor de meeste katten is dat nu verleden tijd. Hoe dat komt? Tsja we zitten er nu toch echt warmer bij dan “vroeger”. Heerlijk in een goed geïsoleerd huis en in de meestal zonder grote temperatuur schommelingen. Dus daar is geen dikke wintervacht voor nodig. En als je kat dan ook niet regelmatig en langdurig buiten komt, dan is er geen echte reden om een echte wintervacht aan te maken. Maar zelfs als je kat geen echte dikke wintervacht krijgt, ondergaat de vacht wel de seizoenswisselingen.

Hoe zit het met de opbouw van de wintervacht van je kat

Na de zomer als de dagen weer korter en kouder worden begint de wintervacht zich te ontwikkelen. Je kat gaat dan meer ondervacht krijgen. Het is die ondervacht die goed isoleert en er voor zorgt dat je kat niet zo vatbaar is voor de kou. Heb jij een kat die veel en graag buiten is dan zal die ondervacht zich goed ontwikkelen. Krijgen we een koud najaar, dan zal de ondervacht zich ook sneller ontwikkelen.

Maarrrrr als jij vooral een binnenkat hebt dan is het verschil tussen een winter en een zomervacht veel minder en sommige gevallen zelfs omgekeerd, omdat je kat een wintervacht aanmaakt in de zomer tegen de airconditioning en in de winter genoeg heeft aan een zomervacht omdat je de boel lekker warm stookt.

Anyway heb jij een binnenkat, dan is je kat vaak niet bestand tegen ouderwetse winterse temperaturen met sneeuw en vrieskou. Laat hem dan ook niet zomaar naar buiten, wel even een frisse neus halen maar zeker niet een middagje op avontuur in de sneeuw. En heb je een raskat met een hele korte of geen vacht hou dan je kat liever binnen als het koud is. Dat geldt ook voor oudere, zieke katten en kittens.

De invloed van de verwarming op de vachtkwaliteit van je kat

De verwarming in je huis is niet alleen verantwoordelijk voor het niet volledig opbouwen van een wintervacht, maar ook voor de kwaliteit van vacht en huid. Verwarmingslucht is droger en kan er voor zorgen dat de vacht en huid van je kat uitdroogt.

Een manier om dat te voorkomen is dat je de lucht vochtig houdt. Een makkelijke manier is dat ouderwetse waterbakje aan of op je CV. Het water verdampt langzaam en houdt de luchtvochtigheid op peil. Waterbakjes voor je kat op de vensterbank bij de cv helpen ook wel wat en dat geldt ook voor een drinkfontein in de kamer waarvan ook een deel van de inhoud verdampt. Maar je kan natuurlijk ook voor een echte luchtvochtigheidsapparaat gaan.

In ieder geval zorgt de juiste luchtvochtigheid ervoor dat de vacht van je kat minder gaat klitten. Nou zullen kortharige katten daar niet zo heel veel last van hebben, maar het is zeker een dingetje voor (half-)langharige katten. Die zijn met een droge vacht extra gevoelig voor statische lading waardoor hun vacht heel snel klit.

Klitten in de wintervacht

Die klitten zijn toch best een probleem, zo’n groot probleem zelfs dat de vacht kan vervilten. Voor sommige katten zit er dan niets anders op dan dat ze geschoren moeten worden om van hun vervilte vacht af te komen.

Behalve de luchtvochtigheid zorg je er ook voor dat je zo min mogelijk synthetisch materiaal gebruikt voor je kat om op te liggen. Er is een reden waarom ik niet zo’n voorstander ben van pluche kattenmandjes en ook fleece dekens vormen vaak een probleem. Ja, ze liggen lekker warm maar als de verwarming flink aan staat en het buiten koud is, dan wordt je kat er statisch van, waardoor je zelfs elektrische schokjes kan krijgen als je je kat aait.

Cotton fleece kattendekens

Dus vervang die kattenmandjes van synthetisch pluche voor natuurlijke materialen en gebruik heerlijk cotton fleece kattendekens, zodat je kat minder in de klit schiet.

Voordeel is ook nog eens dat de wintervacht van je kat minder gaat broeden en vettig wordt, en dat laatste is vooral belangrijk bij oudere en minder bewegelijke katten.

Hou de vacht van je kat in de gaten

Het is gewoon heel erg handig om regelmatig met je vingers door de vacht van je kat te gaan. Op deze manier ontdek je heel snel beginnende klitten, die je dan nog kan uitpluizen. Maar je merkt het ook als de vacht gaat plakken. Een plakvacht is niet alleen voorbehouden aan een langharige kat, maar ook katten met een dikke vacht zoals een Brits korthaar hebben er last van.

De wintervacht van je kat van lucht voorzien

Het is de lucht tussen de haren van de kattenvacht die zorgt voor isolatie. Een vettige plak vacht, of een natte vacht van de regen verliest zijn isolatie omdat de haren tegen het kattenlijfje aankleven. Een vacht met veel los (oud) haar of een vervilte vacht verstikken juist de vacht van je kat, waardoor er huidproblemen kunnen ontstaan.  

De enige remedie is… kammen! En nee, niet met die vlooienkam die je toch had liggen. En het is ook niet verstandig om je kat te borstelen met rubber borstels of handschoenen. Deze materialen houden de kattenharen vast en trekken daardoor haren uit de vacht die nog niet los zitten, waardoor je het verharen van je kat alleen maar erger maakt. En helaas is dit ook een materiaal waardoor de vacht van je kat statisch wordt en de klitten er in schieten. Ohww en als je het nog niet wist…. ik ben ook erg tegen furminator-achtige kammen!

Liever gebruik je een borstel met echt haar of een grove kam die antistatisch is. Want kammen terwijl je kat statisch knettert dat gaat hij echt niet fijn vinden… trouwens jij toch ook niet? Gewoon kammen alsof je aait, kleine stroken met de richting van de haargroei mee. Van de kop af langzaam naar de kont toewerken. Zo zorg je weer voor lucht in een kattenvacht. 

Is je kat nog niet gewend aan vachtverzorging? Dan kan je ook beginnen met een slickerborstel, heel veel katten aanvaarden die borstel erg goed en hij beschadigt je vacht niet. Maar eerlijk is eerlijk, voor het echte werk is een grove kam het beste. 

Voorkom scheren van de kattenvacht

De tijd dat katten maar lukraak werden geschoren is toch eigenlijk wel voorbij! Soms kan het niet anders omdat de vacht te veel vervilt is. Maar er zijn veel redenen waarom het voorkomen beter is dan scheren. Voor de winterperiode is warmte regulatie en isolatie de belangrijkste reden. Regelmatig kammen is dus echt een belangrijk onderdeel van kattenverzorging.

Om het je zo makkelijk mogelijk te maken zijn er verzorgingsboxen, waarin alles zit om de vacht van je kat te onderhouden.

Thuiskomen met een natte vacht

In de Hollandse winters is de kans groter dat je kat verregend thuiskomt, dan dat hij wordt overvallen door een sneeuwbui. Een kat met een nat pak heeft huisarrest totdat zijn vacht weer droog is. Een natte vacht isoleert niet, omdat de natte haren plat tegen het kattenlijfje aanliggen. Gaat je kat nat naar buiten dan komt de buitenlucht in aanraking met zijn huid en koelt hij heel snel af…. Hij kan zelfs onderkoelt raken?!

Met beleid je kat afdrogen

Komt je kat nat binnen? Droog hem dan af zodat hij sneller op temperatuur komt. Niet ruw wrijven! Dat vindt je kan niet leuk en het heeft ook geen enkele zin.

Dep je kat liever droog, door een handdoek om het lijfje heen te leggen zodat het vocht in de handdoek kan trekken. Daarna kan je de handdoek in de groeirichting van de vacht vegen.

Heb je een langharige kat? Knijp dan zachtjes in de vacht met de handdoek, alsof je schuim of gel in de haren kneedt. En gebruik liever een microvezel handdoek dan een badstof handdoek. Als het ergste vocht van de vacht is, dan kan je kat zelf weer voldoende op temperatuur komen in huis. Snel & Makkelijk? Maak dan gebruik van een speciale kattenhanddoek. Die vind je hier

Het opwarmen van je kat

Komt je kat erg koud binnen en warmt hij niet snel meer op? Hou dan je kat tegen je aan zodat hij weer warm wordt door jouw lichaamstemperatuur. Nooit je kat ruw droog wrijven! De huid van je kat is erg gevoelig geworden door de kou en kan beschadigd worden als je hardhandig wrijft. Weefselschade kan langdurige pijnlijkheid en gevoeligheid veroorzaken.

Heb je niet zo’n vasthoud-kat? Leg hem dan op een warm beschut plekje met een verwarmingselement zoals de snugle safe en als je kat het toelaat leg dan een antistatische deken (of een oude wollen trui) over hem heen.

Niet alle katten zijn bestand tegen de kou

Niet alle katten kunnen met kou naar buiten. Het is natuurlijk fijn om even een frisse neus te halen als het weer het toelaat. Maar met zieke katten, oudere katten en kittens kun je beter het zekere voor het onzeker nemen en ze binnen houden. Zij hebben vaak minder lichaamsmassa en onderhouden hun vacht niet (meer) optimaal.

Als het dan toch een keer echt winter wordt, dan kost het deze groep katten veel energie om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Dat met het feit dat deze katten vaak toch al niet veel eten, zorgt ervoor dat de kans op gewichtsverlies en onderkoeld raken heel reëel is. Meer tips & tricks om met je (oudere) kat de winter door te komen vindt je in de winter inspiratie.

Ina van Berkum

Al meer dan 25 jaar help ik kattenouders zoals jij om hun kat echt te leren kennen met praktische informatie, masterclasses en trainingen. Waardoor jullie relatie verdiept en het makkelijker wordt om je kat te verzorgen en echt te verwennen. Herken jij je in de wens om de beste CATparent te worden die je kan zijn? Wil je niet zelf op zoek naar inspiratie, maar samen met andere like-minded kattenouders in een hechte community tweaken aan een Purrfect Living voor je kat, wordt dan lid van de crazy cat family en ontvang ieder week MIEUWS in je mailbox.

Meer informatie

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van catsandthings.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 47 reviews.