Kittenspullen checklist: een handig boodschappenlijstje

complete checklist voor je kittenbenodigdheden

Yesss het is eindelijk bekend wanneer je kitten komt. En nu is het dus eindelijk tijd om al die leuke kittenspullen te gaan shoppen en ze alvast een plekje in je huis te geven. Want dat shoppen is natuurlijk een belangrijk onderdeel van de voorpret, uitzoeken wat je voor je kitten gaat kopen, welke kittenbenodigdheden je precies nodig hebt en waar al die kittenspullen dan komen te staan.

Moet jij nog alle kittenspullen aanschaffen?

Om het je zo makkelijk mogelijk te maken heb ik een simpel boodschappenlijstje voor je samengesteld met spullen die je voor je kitten aanschaft. Dit is de checklist met kattendingen die je nodig hebt als je een poezelige medebewoner in huis haalt.

Je kunt het natuurlijk zo bont maken als je zelf wilt bij de aanschaf van al die leuke kittenbenodigdheden. Maar een aantal kittenspullen is essentieel voor je kat en daar wil je liever niet op bezuinigen.

Wil je graag de checklist in een handige pdf download? Vraag hem dan snel aan, stuur ik hem meteen naar je toe.

De Kittenspullen checklist van Cats & Things

Kattenbak & Hygiëne

Je kitten is met 7 weken (de minimale leeftijd dat hij mag verhuizen) al zindelijk. Maar hij komt wel in een vreemd huis waar hij de weg nog niet kent. Dus die kattenbak moet heel makkelijk bereikbaar zijn en niet ergens verstopt omdat jij die kattenbak zo lelijk vindt.

Je hebt zelfs een kattenbak nodig als je kat naar buiten gaat. En heb je een groot huis dan is het wel zo fijn voor je kitten dat er meerdere kattenbakken staan, zodat er altijd één binnen pootbereik is.

kattenbak is nummer 1 op het boodschappenlijstje

1. Een kattenbak

Er zijn hele leuke kattenbakken te koop, van die toiletten waarbij mensen verzuchten: “eindelijk eentje die er een beetje uitziet.” Alleen….. de meeste van die kattenbakken zijn gewoon niet katvriendelijk. Een van de eerste betaalbare design kattenbakken heb ik ooit eens beschreven door de ogen van een kat. Leuk om eens te lezen, zodat je een idee krijgt hoe je de kattenbak kan beoordelen op katvriendelijkheid.

Welke kattenbakvulling ga je kiezen voor je kitten

2. Kattenbakgrit

In eerste instantie gebruik je het grit waaraan je kitten gewend is bij de fokker, zodat je katje zo snel mogelijk kan wennen aan zijn nieuwe omgeving en zijn eigen kittenspullen. Pas daarna ga je over op het grit van je keuze. Veel fokkers maken gebruik van houtkorrels maar eerlijk gezegd zijn die pallets vaak de oorzaak waarom een kat onzindelijk gedrag vertoont.

Handige items rondom de kattenbak

3. Kattenbakbenodigdheden

Een kattenbakschepje om de uitwerpselen uit de kattenbak te scheppen is altijd handig. Maar ook een uitloopmat, zodat het grit niet door je hele huis ligt. Als je kleinbehuisd bent zijn er nog andere handige kittenspullen die je kan aanschaffen, zodat je niet onnodig in de vieze luchtjes zit, zoals bijvoorbeeld een litterlocker, filters of poepzakjes.

Eten, Voerbak & Fontein

Natuurlijk doe je onderzoek naar goed kattenvoer, je kitten moet nog groeien en heeft dus echt goede bouwstoffen nodig. Lees je ook vast in op welke manier je eten wil geven. Krijgt je kitten meerdere kleien porties verdeeld over de dag of staat er altijd eten klaar zodat je kitten zelf kan bepalen wanneer hij eet. Of ga jij je kat uiteindelijk laten puzzelen voor zijn brokjes?

Welk kattenvoer ga jij geven aan je kitten?

4. Kattenvoer

In het begin is het verstandig om hetzelfde voer te geven dat de fokker aan je kitten gaf. Zodat de overgang van het ene huis naar het andere makkelijker wordt en zijn darmen niet opspelen. Je kitten zou niet de eerste zijn, die de eerste dagen van slag is en wel heel veel op de kattenbak zit.

Geef een zo laag mogelijk voerbakje aan je kitten

5. Voerbakje

Het voerbakje moet zo laag mogelijk zijn, dat is snorhaar vriendelijk! En kies nooit voor een dubbel bakje (water & eten). Want water en eten horen in de wereld van je kat niet naast elkaar te staan. Qua materiaal zijn gladde harde materialen aan te raden, die zijn het beste schoon te houden. 

Kies je voor een waterbakje of een waterfontein

6. Waterbakje & Fontein

De drinkbak staat dus niet naast de voerbak en als je dan toch een plekje vlak bij een stopcontact hebt… waarom dan geen drinkfontein? Stromend en bewegend water kan je kat aanzetten tot meer drinken en dat is altijd verstandig. Die fontein heeft misschien niet de hoogste prioriteit op je kittenspullen lijstje. Maar het is zeker een aanrader voor later.

Krabben & Klimmen

Ja, ze zijn meestal lelijk! Het zijn sta-in-de-weg dingen. En bij je vrienden gebruikt de kat dat ding ook niet. En toch heb je meerdere krabgelegenheden nodig. Als er nou één ding is om een kattengedragsdeskundige buiten de deur te houden (op een goede kattenbakhygiëne na dan) dan is het wel het aanbieden van krabgelegenheid. Maar ik begrijp het helemaal dat het niet meteen de favo kittenspullen aankoop van nieuwe kattenouders is. 😉

Je hebt meerdere krabobjecten nodig voor je kitten

7. Krabpalen

Krabpalen bestaan er in alle soorten en vormen. Krabspeelgoed voorkomt verveling en kleine krabobjecten verminderen de kans dat je kitten aan je meubels gaat krabben. 

Een krabplank is altijd handig om op strategische punten in je huis te bevestigen, zodat je kitten makkelijk zijn territorium kan afbakenen. Het zit nu eenmaal in het DNA van je kat om te krabben, al was het alleen maar om de oude hoesjes van zijn nagels te verwijderen.

Slapen & Relaxen

Geef toe… die kattenmand staat hoog op je lijst! Want hoeveel leuke mandjes zijn er niet te koop! Een echt koninklijk bedje voor je kattenkind, dat gun je hem toch? Hou je er wel rekening mee, dat de meeste manden (ook al staat er een kattenkop op) gemaakt zijn vanuit het hondenprincipe? Katten stellen hele andere eisen aan hun slaapplek. En bovendien willen ze de keuze uit hoog, verstopt of sociaal slapen.

Heb je je kitten al uitgezocht, maar moet je nog even wachten tot hij bij je komt wonen? Laat dan een klein mandje (donut), knuffel lapje of dekentje bij het nestje achter. Daar komt dan de lucht van moeder en de nestgenoten aan en dat helpt jouw kitten enorm bij het wennen als hij gaat verhuizen.

Welk slaapmandje kies jij voor je kitten

8. Slaapplekje

Dat donutje is echt een must-have ook als  je het niet meer kan achterlaten in het ouderlijk huis. Dit bedje is namelijk overal inzetbaar. Maar er zijn natuurlijk genoeg andere leuke mogelijkheden zoals ligmatjes, dekentjes en vergeet ook de speciale balletjeskussens niet.

Wassen & Verzorgen

Ja, je kat is normaal gesproken erg schoon op zichzelf. Maar zelfs kortharen moeten op gegeven moment geholpen worden met hun vachtverzorging als ze ouder worden. Jong beginnen met die vachtverzorging zorgt ervoor dat je kitten er aan went en dat je in de toekomst niet voor verrassingen komt te staan.

Wassen is voor de meeste katten niet nodig, maar ga jij showen of heb je een naaktkat dan is het handig om je kitten jong aan het wassen te laten wennen. Wie had dat gedacht? Dat shampoo op je kittenspullen checklist zou komen te staan. 

Welke kam of borstel heb je nodig voor je kitten

9. Kam & Borstel

Er bestaan verschillende soorten kammen en borstels. Welke er op jouw kittenspullen lijstje staat, hangt af van de lengte en de textuur van de vacht van je kitten. Wil je weten welke kam of borstel voor jouw kitten handig is…. dat zijn nou echt vragen die je kan stellen in de PurrfectLiving Community.

Je kitten meteen aan een nagelschaartje laten wennen

10. Nagelschaar

Als je kitten een “bijna-altijd-binnen” kat wordt, dan is het heel handig om de puntjes van de nagels kort te houden. Kies wel voor een echte kattennagelschaar, je eigen nagelknipper is echt niet geschikt voor je kat.

Reizen & Veilig buiten

Natuurlijk kan je het reismandje van je buren lenen als je je kitten gaat halen, want zo vaak hoop je hem niet te gebruiken. Maar zorg je er dan wel voor dat die mand helemaal gedesinfecteerd is? Een kitten is heel erg kwetsbaar en vatbaar voor ziekten. En zeg nou eerlijk, eigenlijk hoor je zo’n ding gewoon in huis te hebben voor als je onverwachts naar de dierenarts moet.

Welk reismandje is het beste geschikt voor je kitten

11. Reismandje

Er zijn heel veel verschillende manieren om je kitten te vervoeren. Welke het beste is, hangt heel erg af hoe groot je kitten wordt en of jij (behalve het vervoeren naar de dierenarts) vaker met je kat op reis gaat.

Gewicht, makkelijk openen, schoonmaken, comfort en draaggemak zijn allemaal dingen waar je rekening mee houdt. En vergeet niet om een anti-slip matje in de reiskennel te leggen.

Wel of geen halsbandje voor je kitten

12. Chippen en/of Halsbandje

Ik zelf ben geen fan van halsbandjes. Maar dat gezegd hebbend, als je kat naar buiten gaat is zo’n bandje wel handig en hang er dan ook meteen een adrespenning aan… ja, zelfs als je kat gechipt is! 

Chippen vind ik overigens een must voor iedere kat of je nou een binnen of een buitenkat hebt, ze hoeven maar 1x te ontsnappen.

Spelen & Jagen

Kattenspeelgoed… je kan er niet genoeg van hebben. Niet alleen in het begin als je kat nog klein is, maar zijn hele leven. Natuurlijk veranderen de behoeftes van je kat. Maar spelen met je kat is de manier om je kat erg gelukkig te maken. Zeker als je een bijna-altijd-binnenkat hebt.

Een kitten heeft nooit genoeg speelgoed

13. Kattenspeelgoed

Katten zijn nu eenmaal gemaakt om te jagen. En het spelen dat je kitten doet, is eigenlijk niets meer of minder dan het perfectioneren van de jacht. Binnenkatten spelen hun hele leven lang bij gebrek aan echte prooien. Maar dan is het wel de bedoeling dat je ze actief houdt en uitdaagt.  

Een goede start met een Giftbox

Er komt heel veel op je af als je gaat shoppen voor je nieuwe kat en in de categorie Giftboxen vind je een leuk assortiment met speelgoed dat ideaal is om mee te beginnen:

Nou heb ik natuurlijk ruim 23 jaar in de kattenwinkel veel nieuwe katteneigenaren voorzien van hun eerste kattenbenodigdheden en daarbij viel op dat hun prioriteiten vaak niet samenvielen met die van hun aanstaande kattenkind. Dat de nadruk op de leuke dingen lag en dat juist de essentiële kittenspullen die er voor zorgen dat je kitten stressbestendig met je kan samenwonen, niet of nauwelijks de aandacht kregen…. Oepss 

En dat terwijl er in die 23 jaar van de kattenwinkel zoveel veranderd is en er nu echt leuke producten voor katten te vinden zijn. Producten waar je kat ook echt iets aan heeft en die ook nog eens goed staan in je interieur. In de webshop heb ik niet het volledige kattenassortiment meer (exit voer, kattenbak -benodigdheden en kennels). Maar daarom kan ik je nog wel helpen om de beste beslissingen te maken voor jouw situatie.

Zal ik je verder helpen?

Zou je eigenlijk wel meer begeleiding willen hebben bij het shoppen van je kittenspulletjes? Gewoon ouderwets raad in een modern online jasje, wat nou wel of niet handig is. 

Maar ook, wat in jouw situatie de beste oplossing is, zodat je geen geld over de balk gooit aan dingen die toch geen nut hebben of waar je kitten zo “uitgegroeid” is. Dan heb ik een fijne online mini training voor je met toegang tot een community waarin je al je vragen kunt stellen.

KITTEN kopen

Kittenspullen checklist is onderdeel van de serie KITTEN kopen. Deze serie vindt je hier op Cats & Things in de vorm van artikelen en op PurrfectLiving.community in de vorm van een uitgebreide grotendeels gratis online training. 

Ik gun je een droomkitten, want katten zijn gewoon de leukste huisdieren. 🥰
Heb je kittenvragen stel ze dan in de community.
De groep KITTENtalk is er speciaal voor jou. 

Toch nog deze lijst even downloaden en nalezen?

moeder met kittens kittenkopen banner
De waardering van catsandthings.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 38 reviews.