Je kat chippen? Dit is waarom…

Waarom zou je een kat laten chippen

Je weet nooit wat er allemaal kan gebeuren. Wie weet ga je toch nog eens verhuizen en krijgt je kat die mooie tuin. Of… je kat ontsnapt?! En als je kat niet gewend is om buiten rond te lopen dan is hij al gauw de weg kwijt. Zeker als het in de periode van vuurwerk is, of hij achter na wordt gezeten door een hond. Dan is je kat al sneller verder van huis dan hem lief is…. letterlijk en figuurlijk.

Table of Contents

Wat is chippen eigenlijk?

Een chiptransponder

Een chip, of transponder, is een heel klein buisje (ongeveer net zo groot als een rijstkorrel) dat je dierenarts met een naald, meestal in de nek/linker schouder, onder de huid van je kat aanbrengt met een injectiespuit. Dat inbrengen van de chip (het chippen) doet je kat geen pijn, het is te vergelijken met een injectie. Of eerlijk gezegd meer nog met het inbrengen van een infuus, zo groot is ongeveer die naald.

Uniek registratie nummer

In die chip zit een microchip waarop een uniek registratienummer is opgeslagen. Dat registratienummer kan je aflezen met een speciaal apparaat. Alle dierenartsen, dierenambulances en het dierenasiel hebben zo’n apparaat in huis. De chip doet verder niets in je kat. Er zit geen batterijtje in, of een andere energiebron en de chip geeft ook geen signaal af. Het is alleen een one-of-a kind soort streepjescode die kan worden uitgelezen door een scanner.

Verplicht of niet?

Voor honden is het chippen verplicht, helaas is dat nog niet zo voor katten. Alleen katten die reizen/meegaan naar het buitenland moeten wel wettelijk voorzien worden van een chip. Persoonlijk vind ik het heel jammer dat het chippen voor katten niet meteen verplicht is gesteld toen die wet voor voor honden werd aangenomen.

Elk jaar raken er meer dan 100.000 katten vermist!

Nieuwsgierig als ze zijn, ontsnappen katten best snel. De beste kans om je kat weer terug te vinden is als hij gechipt is. Want katten die gevonden worden, maar die geen chip hebben die katten komen vaak maar nauwelijks terug bij hun eigenaar. En dat zelfde geldt ook voor katten die wel een chip hebben maar waarvan de chip niet goed geregistreerd is. Deze katten belanden vaak in het asiel in de hoop op een nieuw thuis. Maar 14% van de niet gechipte gevonden katten worden weer herenigd met hun eigenaar.

Maar 14 % van de zoekgeraakte niet gechipte katten komt weer thuis

BLOG Waarom zou je een kat chippen statistiek

En dat percentage is niet veel hoger voor katten die wel ooit zijn gechipt, maar waarvan de registratie niet up-to-date is. Misschien is de registratie niet goed doorgegeven. Of ben je ondertussen verhuisd en heb je het nieuwe adres nog niet door gegeven. Of je hebt een ander telefoonnummer. Allemaal dingen die van belang zijn om je kat weer zo snel mogelijk terug te vinden.

Hoe zorg je dat de chipregistratie van je kat goed is?

 1. Heb jij je kat ooit gechipt?
  Controleer dan nog eens of je kat nog goed geregistreerd staat, of je contactgegevens nog kloppen. Het chipnummer is bij de meeste katten met een sticker in het entingsboekje/paspoort geplakt. En bij sommige raskatten is het zelfs vermeld op hun stamboom.
 2. Geen idee OF je kat gechipt is of wat het nummer is?
  Maak dan even een afspraak met je dierenarts. Zij kunnen het nummer van de chip uitlezen als je kat gechipt is. En als je kat niet gechipt is dan kan je het daar meteen laten doen. Vergeet dan niet je kat te registreren, want heel vaak doet de dierenarts dat niet standaard voor je.
 3. Chipnummer gevonden?
  Controleer dan of je (nog goed) vermeld staat in de databanken. Het makkelijkst is het om het chipnummer in te voeren via chipnummer.nl

  Je voert het nummer in en klikt op zoeken.

  Dan komt vanzelf tevoorschijn of en in welke databank je kat geregistreerd staat.

  Voor een snelle check klik je op het groene pootje en kijk je of de belangrijkste informatie nog klopt.

  Klopt het niet of wil je toch nog iets veranderen ga dan naar de site van de databank die bij dat groene pootje vermeld staat en verander je gegevens. 

 4. Geen groen pootje in het zoekresultaat?
  Dan is je kat nog niet geregistreerd. Dat kan…. een dierenarts kan je kat in het verleden misschien wel gechipt hebben maar ze zijn niet verplicht om je kat ook te registreren, daar ben je zelf verantwoordelijk voor.

Even een aantal databanken voor je op een rij als je een registratie nodig hebt:

Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG): www.ndg.nl
Huisdier-registratie.nl: www.huisdier-registratie.nl
MicPoint: www.petbase.eu
Petlook: 
www.petlook.nl
Stichting Chip: 
www.stichtingchip.nl
Virbac Nederland BV: 
www.backhomeclub.nl

Ennehh als je dacht dat dit mens het allemaal goed voor elkaar had?

Ik heb zelf het hele traject, na het schrijven van dit verhaal, braaf doorlopen. En zelfs de databank bezocht waar mijn katten geregistreerd stonden. Om er achter te komen dat mijn 06 nummer en emailadres niet ingevuld waren. Zo zie je maar weer, het kan altijd beter. 

Heb jij een kat die regelmatig buitenkomt?

Hoe registreer je de chip van je kat penning

Dan is het handig om ook een visuele identificatie te hebben. Zo weten anderen dat je kat al een fijn huisje heeft. Of dat hij bijvoorbeeld op een speciaal dieet staat, medicatie gebruikt of allergisch is. Neem eens een kijkje bij de kattenpenningen. Die kan je helemaal naar je wens samenstellen.

Oepss nog even geduld de kattenpenningen staan nog niet online. Medio september zijn ze weer verkrijgbaar en kan je de penning naar je wens uitzoeken en laten graveren. 

En is bij jouw kat alles goed geregistreerd?

Laat het me eens weten in de reactie 😊

De waardering van catsandthings.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 42 reviews.