Kies slim bij het kopen van een design kattenbak

Van een kattenbak kopen worden de meeste mensen niet heel blij. Het is echt zo’n ding dat je in huis moet hebben voor je kat, maar die bij voorbaat gedoemd is om in de weg te staan, een doorn in je oog te zijn OF zo verstopt dat jij en je kat hem zomaar kunnen vergeten. Maar dat laatste is vragen om “ongelukjes” dus ga je op zoek naar een kattenbak die er een beetje uit ziet, die design allures heeft. Want als het dan toch moet, dan maar een beetje mooi. Een kattenbak die past bij je woonstijl en niet opvalt in het interieur. Een Design kattenbak dus.

Wat is een design kattenbak?

Eigenlijk is een design kattenbak niets meer of minder dan een mooie kattenbak. Maar voor veel mensen betekent het dat je de kattenbak niet meteen herkent als een kattenbak. Dat hij er uitziet als een mooi holletje. Dat hij een strakke vorm heeft of een geweldige kleur, die helemaal bij jouw woonstijl past. 

Of het is een object van technisch vernuft, dat vinden mensen ook vaak een vorm van design. Dan wordt er helemaal niets verhult maar wordt er vooral gepronkt met wat die kattenbak allemaal kan op het gebied van zelfreinigend vermogen. 

Of je nou kiest voor een design kattenbak die zich vermomt als iets anders of er in al zijn technische glory voor uit komt dat hij een state of the art kattenbak is, veel kattenouders zijn maar wat gelukkig als de kattenbak geen “kattenbak” is.

Waarom zou je kiezen voor een design kattenbak

Ik denk dat de meest simpele antwoord is, gewone kattenbakken zijn niet mooi. Ze zijn heel herkenbaar als kattenbak en het liefst wil je ze eigenlijk niet zien. Net zo goed als je eigen toilet niet buiten de badkamer wil tegenkomen.

Als je een ruim huis hebt, waar je kattenbak niet meteen in zicht staat dan is er niet zoveel aan de hand.

BLOG Design kattenbak MS kattenbak

Maar als je kleinbehuisd bent en dat ding wel heel erg zichtbaar is of misschien zelfs in de woonkamer moet staan, dan wordt je niet blij van een stoffig kattenbak ontwerp. Dan wil je hem graag vermomd hebben, een design kattenbak als onderdeel van je woonstijl…. Op z’n minst in een kleur of materiaal die helemaal bij je past, zodat je hem met een gerust hart neer kan zetten.

De voordelen van een design kattenbak

  • Een design kattenbak is mooi en ziet er goed uit
  • Je hoeft de kattenbak niet te verstoppen
  • Meestal zijn ze helemaal compleet met bijpassend schepje, een plekje om dat schepje te parkeren en soms zelfs met een design uitloopmat
  • Vaak zit de design in het gemak van de reiniging van de kattenbak

Bovendien verwacht je dat de kwaliteit van een luxe design kattenbak veel beter is dan een basic kattentoilet, waardoor je jaren plezier hebt van je uitgave. Maar dan moet je wel opletten bij de aanschaf, want eerlijk gezegd valt het soms erg tegen met die kwaliteit en leg je veel geld neer voor een beetje leuk ontwerp. Dus hoe voorkom je een miskoop?

Waar let je op bij het kopen van een design kattenbak?

Natuurlijk ga je op zoek naar een mooie kattenbak, eentje die zich helemaal thuis voelt in jouw interieur. Maar naast dat die mooi is moet hij wel deugen als kattenbak, je kat moet er wel gebruik van willen maken. Anders heb je er nog niets aan, design kattenbak of niet?!

BLOG Design kattenbak Imac Zuma

Formaat

Voor je kat doet formaat er toe. Hij wil gewoon zijn kont kunnen keren, zonder meteen tegen alle wanden aan te lopen. Wanden die hoe je het went of keert, toch naar kattenbak ruiken en dat wil je kat echt niet op zijn vacht hebben. Er is een reden dat er in kattengedragstherapieland wordt geroepen dat de kattenbak 1,5 x zo groot is als je kat….. en dan bedoel ik je volwassen kat!

Daarnaast is het belangrijk hoe hoog de instap van je design kattenbak is. Heb je een kitten dan moet de kattenbak geen obstakel zijn waar hij moet inklimmen. Maar aan de andere spectrum van een kattenleven heb je rekening te houden met artrose. Ook dan is het niet handig als de drempel hoog is. Dus hou goed in de gaten of de maat van de kattenbak passend is voor je kat.

Gebruiksgemak

Een kattenbak moet natuurlijk iedere dag schoongemaakt worden. Dus het is belangrijk dat je makkelijk kunt uitscheppen. Veel design kattenbakken maken gebruik van een lade. Maar dan nog moet de kap wel losgemaakt kunnen worden als je alles wilt schoonmaken. Aan de andere kant moet die kap ook stevig vast zitten. Je wilt niet dat de boel uit elkaar valt als je de kattenbak verplaatst.

En hoe zit het met doorsijpelen? Als je kat wat hoger tegen de kap aan plast is het wel belangrijk dat de boel niet tussen de kieren verdwijnt en op je vloer lekt. Ook is het handig dat die randen ook heel goed schoon te maken zijn. Sowieso vind ik het belangrijk dat je aandacht hebt voor het makkelijk kunnen schoonmaken van het kattentoilet. Die kattenbak blijft altijd een klusje of die nou design is of niet, het is gewoon noodzakelijk dat hij hygiënisch blijft zodat je kat niet ziek wordt. 

Compleet

Komt je mooie design kattenbak met een schepje en kan je die dan handig opbergen zodat je alles bij de hand hebt. Is er een uitloop mat, is die inpandig of ligt hij voor je kattenbak. Als de uitloop in de kattenbak zit, is de kattenbak dan nog wel groot genoeg? Meestal lijkt een kattenbak van buiten behoorlijk groot, maar voor je kat geldt alleen de binnenkant die effectief als toilet gebruikt kan worden.

BLOG Design kattenbak Hoopo Hoopo Dome

Soort kattenbakvulling

Sommige design kattenbakken dicteren welke kattenbakvulling gebruikt moet worden. Het is handig om te weten of je zelf ook nog keuze hebt in je kattenbakvulling, voor het geval de aanbevolen kattenbakvulling je niet bevalt of een no-go voor je kat is. Maar het is ook handig om te kunnen wisselen als de aanbevolen kattenbakvulling even niet voorradig is.

Hou er rekening mee dat sommige kattenbakvulling best zwaar is, zoals bijvoorbeeld een klontvormende kleikorrel die vaak wordt gebruikt bij zelfreinigende kattenbakken. En dat de afval van die klontvormende kleikorrel nog zwaarder is en dat die niet in de groene afvalbak mag worden afgevoerd. Dus hoe sla je het afval op als je klein woont?

Prijs/kwaliteitverhouding

Laten we eerlijk zijn, aan een design kattenbak hangt vaak best een prijskaartje. Behalve dat zo’n bak mooi is, helemaal jouw kleur en/of vorm is het natuurlijk wel de bedoeling dat je wat langer met die kattenbak doet.

BLOG Design kattenbak Litterbox by Litter Locker

Het is dan jammer als zo’n design model gemaakt is van wat zachter materiaal. De kans is namelijk groot dat je kat tijdens het ondergraven van zijn behoefte krassen maakt in de zachte kunststof. Die krassen zijn een bron voor bacteriën en dat is vaak de reden dat een kattenbak sneller stinkt en dus vervangen wordt. Maar als je flink wat geld hebt neergelegd voor dat kattentoiletje dan heb je al snel de neiging om de vervanging wat langer uit te stellen.

Het is ook handig dat je vervangingsonderdelen kan aanschaffen. Zoals filters of de dingen die per ongeluk stuk gingen of kwijtraken. Denk aan klemmetjes, vloernopjes of een luikje dat stuk gaat.

Wel of geen kap

Je denkt waarschijnlijk meteen aan een overdekte kattenbak als je het woord ‘design kattenbak’ hoort. Maar er zijn tegenwoordig ook kattenbakken zonder overdekking in de vorm van lage strakke design kattenbakken. Maar de hoge kattenbakken zijn in opmars! Door de hoge wanden wordt veel aan het oog onttrokken, zodat anderen niet meteen door hebben dat het hier om een kattenbak gaat.

Wel of geen luikje

Zit er een luikje in de kattenbak en vind je kat een luikje in zijn kattenbak oké. Hoe doorzichtig is dat luikje eigenlijk, kan je kat er doorheen kijken en hoe soepel gaat die kattenluik open. Of ga je het luikje uit de kattenbak halen? Er zijn therapeuten die heel erg tegen een kattenluikje zijn. Hoe dan ook als het luikje dicht is, zul je nog vaker moeten uitscheppen omdat de vieze lucht langer in de kattenbak blijft hangen.

BLOG Design kattenbak Rotho Mypet

Samenvatting

Een kattenbak hoeft er tegenwoordig niet meer uit te zien als een kattenbak. Iets waar vooral nieuwe kattenouders vatbaar voor zijn en zeker kattenouders die niet zo groot wonen.

In het begin ben je nog heel erg bezig dat zo’n kattentoilet er een beetje uitziet zodat hij niet al te veel opvalt. Als jij daar geld voor uit wil trekken dan zijn er geweldige design kattenbakken te vinden, die een heerlijk retro ontwerp hebben of stijlvol minimalistisch van vormgeving zijn.

Een kattenbak hoeft tegenwoordig niet meer van kunststof te zijn, er zijn ook porselein kattenbakken of van rvs. Alles is mogelijk. Die echte design kattenbakken zijn wel “wat” duurder dan een gewone kattenbak.

Maar er is tegenwoordig ook heel veel te verkrijgen in het middensegment. Een van de eerste kattenbakken die er een beetje uitzag en niet meteen de hoofdprijs vroeg was de Curver Petlife kattenbak! Dat was destijds DE kattenbak die je moest hebben.

Ik heb er ooit eind 2018 een eigenwijs review aan gewijd. Of je die Lifestyle kattenbak nou mooi vindt of niet, wat je in ieder geval kan leren van dit review is hoe je naar een kattenbak kan kijken. Dat er meer bij komt kijken dan mooi of dat hij in het door jouw gekozen hoekje past. Doe er je voordeel mee en bekijk als je gaat shoppen een nieuwe kattenbak ook eens door de ogen van je kat, die moet er per slot van rekening op.

Hoe beoordeel je een design kattenbak?

BLOG Design kattenbak review Curver Petlife

Een review van de Curver Petstyle kattenbak uit 2018

Geef toe, als je die Curver Petstyle bekijkt dan ziet hij ziet er heel erg oké uit! Het materiaal is, zoals je van Curver mag verwachten, erg sterk en stevig en het oppervlakte is aan de binnenkant glad. Ideaal om je kattenbak schoon te maken!

Hou je van een landelijke lifestyle dan past het rotan motief van de bak erg goed in je interieur. En met de mooie afgeronde top lijkt het meer op een huisje dan op een kattenbak. Nou klinkt goed toch….. ik zeg doen!

Of toch niet?

Op zich is het geen hele grote kattenbak. Op basis van het grondoppervlakte van deze kattenbak zou er een medium kat in kunnen. Maarrrrrr….. kijk daar speelt die mooie afgeronde vorm van de top dan weer een rol. Door die vorm is de kattenbak alleen in het midden min of meer de juiste hoogte voor je kat.

Stel je zelf voor dat je op een zolder staat van een huis met een schuin dak….. Het dak is niet erg hoog maar in het midden kan je best ok staan. Het is ook niet zo’n heel erg breed huis, dus voor je het weet zit je met je hoofd tegen het schuine dak aan. En….. heb je al een beetje beeld?!

Wel of geen luikje?!

Er zijn heel veel kattentherapeuten die zeggen dat er geen kattenluikje in de kattenbak mag. Er zijn heel veel katten mensen die absoluut een kattenluikje in de kattenbak willen. Omdat …. ja waarom eigenlijk? Omdat het dan minder stinkt? Ehhh ga nog even terug naar die kleine zolder. En trek de deur achter je dicht. En dan laat je nu een hele grote scheeeee……jeehhhhh mag die deur open?!

Ja, er zit wat ventilatie in deze kattenbak.

Maar wanneer heb jij voor het laatst het koolfilter in de kattenbak vervangen. Of er nou wel of geen filter in zit, je moet die kattenbak gewoon goed schoonhouden en regelmatig uitscheppen.

Gelukkig is het deurtje wel helder en ook hier weer van goed afneembaar materiaal, dat is bij sommige kattenbakken wel eens anders. Helaas is bij de meeste Petlife kleuren het luikje donker van kleur een soort rookglas. Jammer, als er dan toch een deurtje voor moet, dan graag zo helder mogelijk.

Wat vinden klanten van deze kattenbak?

Die bak vinden ze gewoon heel erg mooi, daarom wordt hij voornamelijk gekocht. En zolang de katten klein zijn vinden ze die kattenbak ook helemaal top. Bij katers wordt er toch al snel gemopperd dat de plas door de randen heen komt. Dat komt omdat katers meestal wat hoger plassen. Dat samen met de grootte van de bak… zorgt ervoor dat veel van de lifestyle bakken toch op den duur worden vervangen door een “gewone” minder mooie maar grotere of hogere onderbak.

Klanten met kleinere katten (voornamelijk poezen) ondervinden deze problemen veel minder. Een echte meisjes bak dus. Tenminste…..

Dat roostertje dat in de kattenbak ligt, dat haal je er toch wel uit hè?!

Het is erg leuk bedacht van Curver, dat er een rooster in de kattenbak ligt, waardoor het grit aan de poezenpootjes IN de kattenbak blijft. Alleen …… dan blijft er wel heel weinig ruimte voor je kat over om zijn kont te keren. En laat hij dat nou minstens 1 of 2x willen doen in een kattenbak voordat hij rustig zijn behoefte doet.

Die rooster was dus leuk bedacht aan de tekentafel. Maar haal hem wel uit de kattenbak en leg hem er voor. Dat is dan nog het beste optie voor dat ding. Je kan er natuurlijk ook een gewone iets langere uitloopmat voor leggen. Nadeel is wel, dat het leuke hokje dan wel steeds meer op een “gewone” kattenbak gaat lijken….. sjucht?!

Wat deze bak behalve zijn uiterlijk nog meer uniek maakt...

Dat is de la waar in je het kattengrit doet. Je hoeft dus niet steeds voor het uitscheppen de bak er af te halen maar je kan hem open schuiven. Dat openschuiven gaat beter als je een wat zwaardere kattengrit gebruikt. Bij lichtgewicht gritten wil de la nog wel eens blijven steken. Bij het openschuiven van de la is het wel zo handig, dat de bak op een gladde bodem staat.

Tja... wat vind ik van deze kattenbak?

Maar ik denk dat je begrijpt waarom mensen die al wat langer katten hebben, meestal toch maar kiezen voor een “gewone” kattenbak.

Sterren uitdelen aan deze kattenbak vind ik best lastig

Het is heel erg afhankelijk of je kat op deze bak past. Of je een fan bent van een ladesysteem en natuurlijk …… of je valt voor het uiterlijk van deze kattenbak. Maar eerlijk gezegd zou ik deze kattenbak sowieso niet aan zou raden voor katers. Dussss ondanks het mooie uiterlijk en de goede kwaliteit van het materiaal kom ik niet verder dan 3,5 sterren.

3.5 sterren doorzichtig

Maar ja dat is mijn mening…
daar hoef je het natuurlijk niet mee eens te zijn.

Zal ik je verder helpen?

Zou je eigenlijk wel meer begeleiding willen hebben bij het shoppen van je kattenspullen? Gewoon ouderwets raad in een modern online jasje, wat nou wel of niet handig is. 

Ik heb een fijne online mini training voor je met toegang tot een community waarin je al je vragen kunt stellen. Eigenlijk bedoeld voor nieuwe kattenouders, maar ook handig als je een grote uitgave wilt doen of problemen hebt rond de kattenbak.

De waardering van catsandthings.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 35 reviews.