Ina van Berkum

Eigenaar

Al meer dan 25 jaar help ik kattenouders zoals jij om hun kat echt te leren kennen met praktische informatie, masterclasses en trainingen. Waardoor jullie relatie verdiept en het makkelijker wordt om je kat te verzorgen en echt te verwennen. Herken jij je in de wens om de beste CATparent te worden die je kan zijn? Wil je niet zelf op zoek naar inspiratie, maar samen met andere like-minded kattenouders in een hechte community tweaken aan een Purrfect Living voor je kat, wordt dan lid van de crazy cat family en ontvang ieder week MIEUWS in je mailbox.

9 minuten lezen

Wintertips voor je kat

Wintertips voor je kat, voor het geval die toch nog eens ouderwets komt met sneeuw, vrieskou en al die dingen waar je winter mee associeert. Voor het geval je een vrijbuiter hebt die graag buiten verblijft en vrij mag rondlopen. Misschien zelfs wel in de straat, waar auto’s staan. Dat auto’s en katten meestal geen goede vriendjes zijn, dat wist je natuurlijk al. Dat kan een reden zijn om je kat binnen te houden of om een afgeschermd buiten te creëren. Maar als je kat vrij buiten mag lopen hou dan vooral deze wintertips voor je kat in de gaten.

Strooizout op je kat

Om onze heilige koe niet uit te laten glijden wordt er volop gestrooid bij de kans op gladheid. Is je kat naar buiten geweest? Neem dan zijn pootjes en vacht af met een vochtige doek. Zodat hij geen strooizout (of antivries) kan oplikken tijdens een wasbeurt. Zout en pekel veroorzaken irritatie aan de voetkussentjes van je kat en het oplikken van het zout tijdens een wasbeurt, kan zelfs gevaarlijk zijn.

Dus afnemen met een vochtige doek is de remedie even goed spoelen tussen de kattenteentjes en misschien zelfs wel insmeren met een balsem of een beschermende spray. Naast strooizout is het ook belangrijk om op te passen met antivries.

Pas op met antivries

Bij wintertips voor je kat mag de antivriesvloeistof absoluut niet ontbreken. We vullen de de ruitersproeier al heel snel met een beetje antivries. Het is een lekker makkelijk goedje maar ook een heel erg giftig goedje. Ben je aan het knoeien, maak het dan schoon, ook dat gedeelte dat je op de straat of in je garage op de vloer hebt laten vallen… of liever gebruik het helemaal niet.

Antivries heeft een aantrekkingskracht op katten omdat het lekker zoet ruikt. Een lekker maar heel gevaarlijk drankje voor je kat. Wist je dat voor een kat van vijf kilogram al een halve eetlepel antivries dodelijk is? Er zit namelijk het zeer giftige ethyleenglycol in. Dus zelfs als er geen strooizout ligt, dan toch de vacht van je kat en zijn pootjes standaard afnemen bij binnenkomst.

Warme motor

Een warme motor is een heerlijk kacheltje voor je vrijbuiter een geweldige gelegenheid voor je kat om even op te warmen. Woon je in een katrijke omgeving klop dan even een paar keer op de motorkap voordat je de motor start of toeter even. En als je dan toch een rondje om de auto maakt omdat je moet krabben, check dan ook even of er niet een kat op één van je banden zit. Bovenop een autoband in de wielkast en een geweldig beschut kattenhuisje. Jouw kat of die van de buren zal niet de eerste zijn die ongewild meelift.

Geef deze wintertips voor je kat ook eens door aan je buren. Zij zijn misschien niet bewust van het gevaar dat katten bij of in hun auto kunnen schuilen. Je kat gaat echt niet op zoek naar jouw auto, die van de buren kan misschien wel aantrekkelijker zijn, warmer, makkelijker te bereiken het maakt je kleine opportunist echt niet uit van wie de auto is. En dat geldt natuurlijk ook voor de buurkat.

Lopen op dun ijs

Tsja, dat gezegde is er niet voor niets…. je kat is zich niet bewust van de gevaren van ijs. Die heeft geen 11 steden commissie die zegt of het veilig is of niet, dus de kans dat je kat over het ijs loopt en niet door heeft dat het te dun is om zijn gewicht te dragen, is groot. Mensen hebben al de grootste moeite om zichzelf uit een wak te redden als ze door het ijs zakken. De kans dat je kat dit lukt is nihil.

Heb je een vijver in je tuin beveilig hem dan voor je kat (en de buurkatten). Woon je in de buurt van water, dan is het misschien veiliger om je kat binnen te houden tijdens het vriezen. Ook na een vriesperiode waarin het ijs dik genoeg was om over te ravotten als een kat (en schaatsen als mens natuurlijk ) is het gevaar nog niet over. Je kat die dan gewend is om over het ijs te lopen, heeft niet door dat tijdens de dooi het ijs weer dunner aan het worden is. Kortom… bij wintertips voor je kat mag de alertheid voor verraderlijk ijs beslist niet ontbreken als een beetje water in de buurt hebt.

Te weinig water drinken

Een ander nadeel van dat ijs is dat de meeste waterbronnen van je kat zijn bevroren. Hij heeft geen toegang meer tot zijn gewone buitenplassen en plekjes om te drinken. Daardoor kan je kat puur uit gewoonte minder vocht binnenkrijgen dan goed is voor zijn gezondheid. Een goede reden om er voor te zorgen dat er een heel fijn drinkwater beleid wordt gevoerd in je kattenhuishouding en misschien is dit de tijd om je kat te trakteren op een waterfontein.

Een bevroren grond kan er ook voor zorgen dat je kat het niet prettig vindt om buiten te plassen, wat hij normaal gesproken wel doet. De combinatie van minder drinken en zijn plas langer ophouden en niet de tijd nemen om goed uit te plassen kan blaasproblemen veroorzaken. Dus verleidt hem om thuis te drinken en de binnen-kattenbak weer te gebruiken.

Kattenluik naar binnen

Die deur-open-deur-dicht dans die je van de zomer deed is niet echt vol te houden in de winter. Misschien toch eens tijd voor een kattenluik, als je wil dat je kat naar buiten kan. En misschien nog belangrijker, als je kat weer naar binnen wil… Met een kattenluik kan je kat zelf kiezen wanneer hij genoeg van de sneeuw en koude poten heeft en kan hij zelfs midden in de nacht thuiskomen.

Als je kat niet naar binnen kan met slecht of koud weer is het logisch dat hij op zoek gaat naar een alternatief warm plekje. Zoals die motorkap, een kelder of het schuurtje van de buren. Juist om dit te voorkomen en per ongeluk opsluiten is het heel fijn dat je kat gewoon zelfstandig weer binnen kan komen.

Persoonlijk raad ik je een kattenluik aan met een chipreader. Je had je kat toch wel al gechipt toch?! Op deze manier zorg je ervoor dat alleen jouw kat binnenkomt en niet de buurkatten. Fijn is ook dat zo’n kattenluik afsluitbaar is en alleen naar binnen open kan, als het tijd wordt voor je kat om binnen te komen en niet sneaky in de nacht weer naar buiten te gaan.

Zo’n chip kattenluik is ook heel erg handig als je een oudere kat of een kitten in je kattenhuishouding hebt. Je kunt de luik zo programmeren dat je oudjes en de allerjongste niet naar buiten kunnen. Zij kunnen beter binnen blijven en in een regelmatige warme omgeving. Hun immuunsysteem is minder sterk en meestal hebben ze ook een minder dikke vacht, waardoor ze niet goed beschermt zijn tegen de kou.

Kattenbak binnen ineens populair?

Als je een kat hebt die ‘het’ normaal gesproken buiten doet en de kattenbak amper gebruikt, wees dan voorbereid op een verrassing…. Bij aanhoudende kou of nattigheid mag je echt (weer) gaan scheppen. Je kat is een gewoonte dier dus die zal ondanks de vrieskou in eerste instantie zijn routine aanhouden, maar als het buiten te koud of te nat is dan graaft hij graag weer in zijn binnen-kattenbak. Het klinkt misschien raar maar bij ‘wintertips voor je kat’ hoort absoluut het makkelijk bereikbaar zijn van een kattenbak. Wil je niet voor onaangename verrassingen staan dan mag je nooit je binnen-kattenbak wegdoen, ook al wordt hij maanden niet gebruikt.

Je kat niet alleen in de auto laten

Even terugkomend op die heilige koe, stel dat je met je kat op stap moet wanneer het vriest. Dan geldt eigenlijk hetzelfde protocol als in de zomer. Je laat je kat nooit achter in de auto. Want net zo snel als de temperatuur kan oplopen in de zomer, zo snel kan je auto in de winter een ijskast worden. Je kat raakt sneller onderkoeld dan je denkt. Hij heeft geen mogelijkheid om zich te verwarmen in de kleine ruimte van je transport box. Wat dat betreft lijken ‘wintertips voor je kat’ wel heel erg op zomertips bij een hittegolf.

Als je toch met je kat weg gaat, omdat je helaas naar de dierenarts moet, zorg dan voor een warme bescherming in en om de reiskennel, door een zacht matje eventueel aangevuld met een dekentje en een speciale hoes om je reismand. Of leg in ieder geval een verwarmingskussen in de reismand, zodat je (zieke) kat niet te veel last heef van temperatuurschommelingen.

Extra wintertips voor je kat

  1. Laat ik dit even duidelijk maken… persoonlijk ben ik geen voorstander van vrij rondlopen van katten, de gevaren zijn te groot. Ik zou geen oog dicht doen, als mijn katten een nachtje wegblijven. Ik pleit dus echt voor een veilig buiten, een beschermd balkon (waar mijn katten 24/7 op kunnen) een afgezet tuin of als die te groot is een ren in je tuin. Dat gezegd hebbend…. er zijn nog genoeg katten die wel vrij rondlopen. Voor die katten nog de aanvullende tips.
  2. Winter is natuurlijk een donkere tijd, laat je kat een reflecterende halsbandje dragen of een lichtje aan zijn bandje, zodat je kat in het donker beter zichtbaar is voor bestuurders.
  3. Is je echt zo’n vrijbuiter hebt, dan heeft je kat in de winter extra energie nodig om zijn lichaamstemperatuur te regelen. Als je kat normaal gesproken buiten de deur eet door te jagen dan kan het nu zijn dat er niet genoeg bijvangst is. Misschien een reden om een hoge kwaliteit kattenvoer aan te bieden of eens te kijken naar de speciale “buitenkatten” varianten?
  4. Maak ondanks het kattenluik waarmee je kat altijd naar binnen kan ook een heerlijk warm plekje voor je kat buiten. Goed afgeschermd voor de wind en de regen. Het liefst iets van de grond zodat de kou niet optrekt. En natuurlijk heerlijk geïsoleerd van binnen.
  5. Toch liever je kat (in de winter) binnenhouden? Ga dan voor het anti verveel protocol. Speel veel met je kat, geef hem veel te ontdekken en laat hem werken voor voor z’n brokjes. Geen idee hoe? Ik help je graag, neem even contact met me op.

Geen witte ijskoude winter maar een nat grijs gebeuren?

Is het koud en nat, dan kom je voor hele andere uitdagingen te staan vooral op het gebied van vachtverzorging. In wintervacht verzorging ga ik hier uitgebreid op in, met nog meer wintertips voor je kat!

Ina van Berkum

Al meer dan 25 jaar help ik kattenouders zoals jij om hun kat echt te leren kennen met praktische informatie, masterclasses en trainingen. Waardoor jullie relatie verdiept en het makkelijker wordt om je kat te verzorgen en echt te verwennen. Herken jij je in de wens om de beste CATparent te worden die je kan zijn? Wil je niet zelf op zoek naar inspiratie, maar samen met andere like-minded kattenouders in een hechte community tweaken aan een Purrfect Living voor je kat, wordt dan lid van de crazy cat family en ontvang ieder week MIEUWS in je mailbox.

Meer informatie

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00

Thanksgiving
winactie

’n cadeaubox vol goodies t.w.v. 60,-

geef je snel op

Yess ik doe mee!!
De waardering van catsandthings.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 47 reviews.