Wat doet kattenkruid met je kat

Wat doet kattenkruid met je kat

Kattenkruid ieder kattenouder heeft er op z’n minst wel eens van gehoord en hoogst waarschijnlijk ook wel eens een speeltje met catnip gekocht voor poeslief. En toch blijft er veel onduidelijk over dat kattenkruid. Is het een drugs en is het dan verslavend. Kortom wat doet kattenkruid met katten?

Wat is kattenkruid?

Kattenkruid ook bekend onder de Engelse naam catnip is een plant. En als hij bij je kat aankomt dan is het een gedroogde en gemalen plant of je hebt een extract in de vorm van een spray. Deze kruid is vooral zo geliefd onder katten omdat het de olie ‘Nepetalacton’ bevat. Dat is een geur die een euforische, bijna hallucinerend effect kan hebben.

Je kat gaat er van rollen en draaien, je zou bijna denken een krols gedrag. Zijn hele gezicht moet ondergedompeld worden in die geur en vaak zie je hem ook flemen. Hoe dan ook het lijkt een beetje op een lovedrug, of kattenwiet. En net zoals bij wiet worden sommige katten er ook heel rustig en sloom door. Per kat is het verschillend hoe die op kattenkruid reageert.

Nepeta is kattenkruid

Niet alle katten reageren op kattenkruid

Op ongeveer een kwart van alle katten heeft kattenkruid geen effect. De gevoeligheid voor kattenkruid is erfelijk bepaald dus als je kat er niet op reageert dan mist hij waarschijnlijk de receptoren die hem gevoelig maken voor ‘Nepetalacton’. Of… hij is totaal doorgesnoven! Als je je kat continue bloot stelt aan kattenkruid, dan verliest het op gegeven moment zijn aantrekkingskracht en werking.

Dat is ook de reden dat het niet handig is om een klein kitten continue met kattenkruid in aanraking te laten komen. Want een kitten zal als hij nog heel jong is sowieso niet op kattenkruid reageren, waardoor je geneigd bent om de kattenspeeltjes te laten slingeren. De gevoeligheid voor dat ‘Nepetalacton’ ontwikkeld zich pas rond een leeftijd van 6 tot 8 weken bij een kitten. En zo rond zijn 12de week is die gevoeligheid pas volledig ontwikkeld…. of niet natuurlijk. 

Mijn kat wordt agressief van kattenkruid

Dus het is niet handig om een kattenkruidspeeltje te pas en te onpas in te zetten als middel om je wel heel actieve kitten kalm te krijgen. Het werkt (nog) niet en ze kunnen er immuun voor raken. Bovendien heeft het bij sommige katten het tegenovergestelde effect, ze worden er juist hyper of zelfs ‘agressief’ van. Dus ja, je kan het gebruiken om een kitten op zijn gemak te stellen en af te leiden als die net bij je komt wonen. Maar laat zo’n kattenkruidspeeltje dus niet continue slingeren.

Hoe agressief is agressief? Omdat je kat zo in de ban van het kattenkruid kan raken, zijn de reacties vaak wat feller dan normaal. In zijn ‘high’ kan het dunne laagje sociaal doen verdwijnen en gaat je kat weer voor zijn natuurlijke vorm van solo artiest. Je kat wil niet delen! Een ander heeft met zijn poezenpoten van zijn kattenspeeltje af te blijven en… voor je het weet is het helemaal niet love and happines maar zijn je katten verwikkeld in een catfight.

Kattenkruid plantje
Kattenkruid is ook een heel mooi plantje voor in de tuin
Kattenkruid om in te rollen
Helemaal in katzwijm en rollen door de kattenkruid

Iedere kat zijn eigen kattenkruid speeltje

Nee dat is geen verkoop truc, maar de manier om van die heerlijke luchten te genieten. Een eigen dosis catnip op redelijke afstand van elkaar. Zodat iedere kat op zijn of haar manier zich helemaal kan verliezen aan het effect en onbekommerd high kan zijn. Nou ja, voor zo’n 5 tot 15 minuten, daarna is het effect over en kan je het kruidspeeltje opbergen. Niks niet verslavend, geen kater, niet meer high maar gewoon weer met 4 pootjes op de vloer in het hier en nu. Misschien met één bijwerking…. met een beetje geluk zijn de scherpe randjes eraf en is je kat wat liever.

Hoe gebruik je kattenkruid het beste

Het meest bekend zijn natuurlijk de catnip kattenspeeltjes. Het is een manier van verrijking, zodat je kat even lekker los kan gaan. En een leuke variant is ook om het kruidspeeltje ergens te ‘verstoppen’ zodat je kat zijn neus achterna moet om te ontdekken waar die heerlijke geuren vandaan komen.

Maar als je kat gestrest is, kan kattenkruid ook heel goed werken om net wat meer ontspannen te zijn en even het gedoe te vergeten. Dat kan met een kruidspeeltje, maar vaak werkt los kattenkruid dan ook. En je kan er zelfs een klein beetje over het kattenvoer sprenkelen om de eetlust te bevorderen.

Ga niet gelijk met een spray los als je kat niet meteen dezelfde enthousiasme toont voor een nieuwe krabpaal of mand als jij. Geef je kat gewoon de tijd om dat item eigen te maken. Vooral voor krabpalen zijn er veel betere trucjes om die in te wijden.

In welke vorm geef je kattenkruid

 • Het bekendst is natuurlijk het kattenkruid speeltje.
  Nou heeft een kattenspeeltje al gauw het predicaat catnip, maarrrrrr daar is dit eigenwijze mens het natuurlijk niet mee eens! Heel vaak zit er maar een mespuntje kattenkruid in een speeltje. Zo’n speeltje is al heel snel zijn lucht kwijt en de manier om hem dan nog interessant te houden is door hem te marineren.

 • Voor mij is het een kattenkruid speeltje als die helemaal gevuld is met kattenkruid!
  Of je hebt een speeltje dat je kan navullen, zodat je zelf de dosering kan aanpassen aan de wensen van je kat of kan spelen met verschillende geuren zoals matatabi en valeriaan.

 • Voor dat navullen is het gedroogde kattenkruid heel erg geschikt.
  Dus dan stop je het toch weer in een speeltje voor je kat. Maar je kan kattenkruid ook een beetje over de vloer sprenkelen, zodat je kat er in kan rollen en zich er helemaal in kan omringen en misschien wel een beetje oplikken.

 • En dan zijn er natuurlijk nog de sprays.
  Een hele makkelijke manier om kattenkruidgeur aan te brengen aan verschillende voorwerpen. Maar kijk uit met overdoseren, meer werkt niet beter en langer maar zorgt ervoor dat je kat immuun wordt voor de lucht. En hele subtiele manier is bellenblaas met kattenkruid.

 • Of de echte plant!
  Wat let je, om deze mooie plant in je tuin of balkon te zetten. Voor het ‘kattenkruid’effect  gebruik je daarvoor wild kattenkruid; Nepeta cataria en ga er dan vanuit dat je kat (en de buurkatten) af een toe een duik in de plant zullen nemen.

Tot slot de ene kattenkruid is de andere niet

Je kent inmiddels mijn voorkeur voor 100% gevulde kattenkruidspeeltjes t.o.v. die ehhh… “andere” laat maar zeggen. Heb jij een kat die niet reageert op kattenkruid en heb je nog nooit een 100% gevuld kattenspeeltje gegeven, dan is het toch de moeite van het testen waard. 

Maar ook dan is er nog verschil tussen kattenkruid, de immens populaire Yeowww kattenkruidspeeltjes zijn niet voor iedere kat weggelegd. Als ik de geur zou moeten beschrijven dan is het heftig en in to your face. Er zijn katten die doen er een moord voor en er zijn katten die het he-le-maal links laten liggen. Is dit kattenkruid niet voor jouw kat, probeer dan eens een van de andere.

King Catnip is een serie met navulbare kattenspeeltjes die zijn veel subtieler van geur, licht kruidig en de speeltjes zijn niet mega hard opgevuld waardoor je de kruiden kan kneuzen en waardoor de geur vernieuwd. Door het betrappelen van het speeltje kneust je kat ook zelf het kattenkruid waardoor de geurdosering iedere keer verschilt.

De geur van de Petstages 100% kattenkruidspeeltjes is lichtzoetig en heeft absoluut zijn eigen schare fans die de ene naar de andere vervanging komen ophalen. Dit kattenkruid is heel erg fijn gemalen en op een of andere manier laten deze kattenspeeltjes zich het liefst aflikken?!

De geur van de Wild Life kattenkruidspeeltjes zijn ‘theeig’ van geur. Maar de aantrekkingskracht ligt vooral in het niet helemaal gevuld zijn van de beestjes, waardoor het een floppy kattenspeeltje wordt. Die heeft zijn eigen schare fans die er mee gooien en smijten. En bij iedere plof komt er dan een toef kattenkruidgeur vrij.

Top 4 kattenkruid geuren

Heb jij wel eens 100% gevulde kattenspeeltjes geprobeerd?
En welke is dan zijn favo merk of is het voor je kat belangrijker welke vorm het kattenspeeltje heeft?

De waardering van catsandthings.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 38 reviews.