wat is flemen bij katten

Flemen

Bij flemen opent je kat zijn bek en trekt zijn bovenlip op tot een soort van grijns. Dit ziet er heel vreemd uit. Omdat je kat met die grijns op zijn snoet dan ook verstilt en het lijkt of hij even van de wereld is.

Maar wat je kat doet kan nog het beste omschreven worden als het proeven van geur. Je kat ‘drinkt’ geur op en door een speciaal orgaan kan hij die geur dan ook proeven en op zo’n manier veel meer informatie uit geur halen dan andere dieren.

Het orgaan van Jacobson is iets dat katten gemeen hebben met paarden, ook die zie je soms met opgekrulde lippen en hun neus in de lucht “geur proeven”.

Het orgaan van Jacobson

Bij katten bevindt het orgaan van Jacobson zich tussen de keel- en neusholte. Deze soort geursluisjes staan via een kleine opening in het gehemelte, direct achter de snijtanden, in verbinding met de mondholte.

Je kat ‘drinkt’ geurmoleculen uit de lucht en deze geur wordt met zijn tong naar achteren getransporteerd en tegen de opening van het orgaan van Jacobson gedrukt. De opening is gevuld met cellen die de geuren opvangen en vervolgens overbrengen naar de hypothalamus in de hersenen, waarmee ze de reactie van de je kat kunnen bepalen.

favicon 512

De hypothalamus is een belangrijk centrum voor de temperatuurregulatie van het lichaam, het honger- en dorstgevoel, het dag- en nachtritme (de biologische klok), het emotioneel gedrag en het geheugen.

Katten kunnen in meerdere situaties flemen.

Meestal zal het gaan om de feromonen van andere katten te analyseren. Een door urine of kopjes feromonen gemarkeerd voorwerp geeft meestal aanleiding om te flemen. Maar ook andere intense geuren kunnen dit gedrag uitlokken. Denk vieze sokken en een bezweet kledingstuk, waarbij ook (mensen)feromonen afgescheiden worden. Maar ook zoiets intens als kattenkruid of valeriaan kan de reactie van flemen oproepen.

En ongecastreerde katers maken er gebruik van om de krolse poezen in hun territorium op te sporen.

CATPARENTS UNITED
CATPARENTS UNITED

Wij begrijpen dat je kat familie is en verwennen je lust en leven

AANDACHT VOOR JE KAT
AANDACHT VOOR JE KAT

De collectie is helemaal katvriendelijk samengesteld

PRODUCT ADVIES
PRODUCT ADVIES

Wij helpen je de juiste keuze te maken voor je kat

Praktische Tips
Praktische Tips

Een fijne balans tussen gedrag theorie en alledaagse praktijk

De waardering van catsandthings.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 38 reviews.