Tandsteen schraper gebruiken bij je kat

tandsteen schrapers gebruiken voor je kat

Toen ik nog een kattenwinkel had kwamen mensen wel eens vragen of ik ook een tandenkrabber verkocht, zo’n metalen die de tandarts ook heeft. Zodat ze zelf aan de slag konden om het tandsteen van het gebit van hun kat te schrapen. En hoewel ik ben opgegroeid met het DIY-krabben van tandsteen. Weet ik inmiddels dat het de gezondheid van je kat niet ten goede komt. Dus helaas die mooie metalen tandsteenschraper die je tandarts ook heeft, die verkoop ik heel bewust niet.

Zelf tandsteen schrapen moet je niet willen

Ja maar vroegâh deden we het wel zo. Nou ja, dat “we” waren dan de grote kattenfokkers, zo’n beetje de eerste kattenbezitters wel heel erg hands-on met hun katten bezig waren. Die door de wol geverfde katteneigenaren, deden wat een dierenarts toen ook heel gewoon vond. Als je kat tandsteen had dan krab je dat weg. 

De tijden veranderen en ook je dierenarts zal niet snel meer even tijdens een consult een krabbertje pakken en het tandsteen van de kies van je kat afbikken. Ik had een dierenarts die “way back” het tandsteen even tussendoor met zijn duimnagel verwijderde?! Die wipte als het even kon zijn nagel achter het tandsteen en het was zo los. 

En ik geef onmiddelijk toe… als er dan zo’n brok tandsteen van een kies afkomt en die ziet er weer lekker schoon uit, dan geeft dat wel een voldoening.

Waarom niet vaker tussendoor het tandsteen weg krabben?

Niet iedere kat leent zich voor zo’n tussendoor behandeling! Je kat is dan wel een heel eind gekomen van zelfstandige vrijbuiter, naar heerlijke couch potato die graag in je omgeving is. Maar dan nog is het echte hands-on bezig zijn met je kat, voor een groot deel van de katteneigenaren een stap te ver. Er zijn genoeg kattenmensen die hun kat niet kunnen kammen, die het doodeng vinden om nagels te knippen en niet eens willen denken aan “in het bekje van hun kat kijken”.

En het valt ook niet mee om al die handelingen met een kat uit te voeren als ze het van jongs af aan niet gewoon zijn. Toen was dat getut nog niet nodig en nu het wel nodig is…. moet meestal de dierenarts er aan te pas komen. En je kat stond toch al niet te springen om naar die witte jas te gaan. Dus ook daar zullen de meeste katten het tandenschrapen niet helemaal zonder slag of stoot toelaten en eerlijk gezegd willen de meeste dierenartsen dat ook niet meer.

BLOG tandsteenschraper voor je kat 1000

Liever in alle rust tandsteen verwijderen, zonder stress & pijn

Als je kat veel tandsteen heeft is het gewoon heel fijn wanneer er ook röntgenfoto’s gemaakt kunnen worden zodat je dierenarts vooraf aan de schoonmaak kan zien of er sprake is van alleen tandsteen of dat er nog verborgen aandoeningen zijn. Dingen die de dierenarts never nooit alleen met zo’n tandsteen schraper had kunnen aanpakken en zeker niet even tussendoor. Kortom het wel heel erg fijn dat dit onder narcose gebeurd. Geen stress en geen pijn voor je kat en voor je dierenarts alle tijd om in alle rust wat dieper te graven.

Maar stel dat het toch alleen tandsteen was, dan maakt je dierenarts natuurlijk wel gebruik van dat schrapertje… ja dan wel! Maar daarna wordt het gebit van je kat ook gepolijst. Al die krasjes die de tandsteen schraper heeft gemaakt worden netjes weggepoetst. Zodat er een mooi glad en gaaf kattengebit overblijft.

Dat polijsten is belangrijk zodat het tandplak niet makkelijk aan het gebit hecht!

Je kunt je vast voorstellen dat tandplak en dus tandsteen veel makkelijker hecht aan een gebit dat ruw is, dan aan een gebit dat mooi glad is. Wanneer er alleen maar met een schrapertje wordt gewerkt, dan krijg je krassen op het gebit wat een mooie voedingsbodem voor tandplak is. En bij veel tandplak wordt er ook weer sneller tandsteen gevormd, zodat je nog sneller naar dat schrapertje grijpt, zodat… iets met een vicieuze cirkel. Kortom exit DIY-tandenschraper want dat schiet niet op!

Nog een reden om niet zelf te gaan schrapen…

Die brokken tandsteen zitten niet alleen op de kiezen, ze duiken ook geniepig een beetje onder het tandvlees. Waar ze als een wig het tandvlees steeds verder openzetten voor bacteriën. Met zo’n DIY-schrapertje ga jij niet diep in die ruimte komen. Je kat ziet je aankomen?! Niet alleen is de vraag in hoeverre je het tandsteen dan ook echt weg kan halen. Maar veel gevaarlijker is nog…. met die stukken die je dan wel weghaalt, legt je de weg bloot voor nog meer bacteriën die onder het tandvlees kunnen komen en zelfs in de bloedbaan van je kat.

Tsja die bloedbaan….

Dat is het verhaal waar ik vroeger mee om mijn oren werd geslagen en je weet hoe dat dan gaat hè?
Lekker kort door de bocht:

“dus als je zelf tandsteen weghaalt dan zorg je ervoor dat de bacteriën die vrijkomen bij dat peuteren ook in de bloedbaan terecht komen en dat zorgt voor hartkwalen bij je kat.”

Zo de toon is gezet!

Alternatieve tandsteen schrapers

Metalen tandenkrabbers zijn ontzettend scherp en kunnen schade geven als je kat niet stil zit. Daarom gebruiken veel mensen tegenwoordig liever een kunststof krabber. 

Of ze maken gebruik van tandenpoets of bijtspeeltjes. Door het netvormige omhulsel van deze speeltjes worden de tanden ook “geschraapt”.

Bangmakerij voor die tandsteen schraper of...

Het is duidelijk dat er gewaarschuwd wordt tegen het zelf zo maar peuteren met een tandenschraper. Is het ‘n Broodje Aap? Nou niet helemaal, je zit wel degelijk te peuteren in een gebied waar bacteriën een soort van toegang hebben tot een open wond. En dat kan tot allerlei problemen leiden aan het gebit, de tandwortel en of het kaakbeen van je kat.

En ja, er zijn heel veel aanwijzingen dat die bacteriën via de bloedbaan ook schade kunnen berokkenen aan andere organen zoals hart en nieren. En dat alleen maar omdat je zelf wil schrapen…..

Wil je echt zelf tandsteen verwijderen?

Wees nou eens eerlijk… laat je kat dat zomaar toe? Zijn jullie daarna nog vriendjes of heb je hem ongelofelijk veel pijn en stress bezorgt? Ik geloof heel erg in het hands-on zijn met je kat, maar sommige dingen moet je gewoon niet zelf willen doen. Het gevaar is groot dat je uitschiet met zo’n metalen tandsteen schraper en dan is een bloedend kattenbekje vaak het gevolg. 

Dus liever niet met een metalen tandsteen schraper in de weer, omdat je het eigenlijk alleen maar erger maakt

Dussss die metalen tandensteen schraper ligt in het kastje verboden materialen, naast de furminator zeg maar… die dingen waarvan ik uitleg waarom ik ze dus NIET verkoop.

Kijk jij wel eens in het bekje van je kat?

Download snel deze checklist
en ontdek waar je op moet letten zodat het bekje van je kat niet stiekem pijn doet.

download die gratis weggever gebitscontrole

Die maand van het Gebit is er niet voor niets!

Je begrijpt dat de tandheelkunde bij dieren net zoals bij mensen volop in ontwikkeling is. En dingen die je vroegâh deed, niet meer van deze tijd zijn. Gewoon omdat je nu beter weet of beter zou moeten weten. Om awarness te kweken bij dierenliefhebbers is er dus die ‘maand van het Gebit’. De meeste dierenartsen doen daar ieder jaar in februari aan mee. Om je er op te wijzen hoe belangrijk de gezondheid van het gebit van je kat is.

Dus als er iets is met het gebit van je kat ga dan gewoon naar een professional, dat doe je voor jezelf toch ook? En als het gebit van je kat schoon gemaakt is, hou hem dan schoon. Niet met die tandsteen schraper, maar voorkom dat er een schraper aan te pas komt. Het enige wat je wel in de bek van je kat kan steken is een tandenborstel…

De waardering van catsandthings.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 42 reviews.