Hoe zorg je voor verkoeling voor je kat?

Hoe zorg je voor verkoeling voor je kat tijdens een hittegolf

Op zich is je kat wel een liefhebber van warme temperaturen en de meeste vinden het heerlijk om in de zon te bakken. Niet voor niets is de vensterbank een favoriet plekje en wie denk je dat het zonnebaden achter glas heeft uitgevonden… je kat toch zeker! Maar soms is het zelfs voor je kat iets te veel, dus hoe zorg je dat het koel blijft tijdens een hittegolf?

BLOG Hoe zorg je voor verkoeling voor je kat ijsklontjes

7 tips om je binnenkat koel te houden!

Toch wel handig op die dagen dat er een hittegolf is. Of als je huis zich gedraagt als een oven omdat de zon er de hele dag op schijnt en je ook nog eens een plat dak hebt.

Niet iedere schaduw is verkoelend

Ja als het te warm wordt achter glas, dan zoek je toch gewoon de schaduw op?! De meeste katten weten daar best raad mee. Maar het kan voorkomen dat je kat zich zelfs bij hoge temperaturen verstopt in een holletje. Het is een oerinstinct van je kat om zich tijdens de hitte van de dag terug te trekken in zijn schaduwrijke koele slaaphol. Alleen is zo’n modern verstophol vaak helemaal niet zo koel?! 

Heb je zo’n verstopkat leg dan eens een ice pod in zijn mandje. Gewoon schuin tegen de rand. Dan is er toch koelte maar je kat hoeft er niet op te liggen, want je kat wil natuurlijk wel zelf uitmaken of hij koud wil liggen of niet. En als dat verstopholletje echt zijn ding is dan wil je hem er natuurlijk niet uit jagen omdat hij geen andere keuze heeft dan te chillen.

Dus #1 geef je kat de keuze om koel te liggen als hij zelf niet zo'n slimme keuze maakt.

Je eigen ice-pod maken?

Je kan ook een fles water in de vriezer leggen (of had je nog van die koelelementen) een theedoek er omheen en je hebt een ijskoud kussentjes voor je kat om tegen aan te liggen. Colin ligt op het heetst van de dag het liefst naast de waterfontein want ook daar is het lekker koel door het bewegende water. Dus tegen iets koels aan schurken is wel zo fijn als je binnenshuis op zoek bent naar een beetje verkoeling.

Voor de meeste vloeren is fles water methode niet handig omdat er toch wat vocht af komt en als je een kat hebt die languit over de vloer dweilt dan kan je beter een cool pod of mat aanschaffen. Dat is veel makkelijker, je legt zo’n ding neer en klaar is kees!

Manier #2, maak gebruik van wat je in huis hebt als de hitte je overvalt. Heb je hele jonge, zieke of oude katten ga dan wel shoppen voor iets dat langdurig en veilig verkoeld!

Binnenkatten zijn eigenlijk meer van het dweilen...

De meeste binnenkatten hebben de instinct om een schaduwholletje te zoeken opgegeven. En zullen bij warmte juist midden in de kamer liggen, je weet wel pontificaal op de rug, of juist op de buik als een geplet plaidje. Kortom ze geven zich volledig over aan een hittecoma. 

Nou ja, zo ervaren veel mensen dat; “moet hij niet bewegen, hij doet helemaal niets meer?” Maar in landen waar ze wel standaard hete zomers hebben, zijn ze het roerend met je kat eens. Op het heetst van de dag hou je gewoon een siësta! Dan doe je helemaal niets, je niet uitsloven, spelen of wat dan ook…. gewoon rustig aan. Dus als jouw kat in de avond weer tot leven komt dan is er niets aan de hand. 

Probeer de slow motion spelletjes te plannen als het wat afgekoeld is en pas ook het eetschema van je kat aan, het heet niet voor niets hitteplan?! Klink als tip # 3 vind je niet?
met water spelen voor verkoeling
houd jouw kat ook zo van spelen met water?
icepad of coolpad als het maar koel is
Veilige verkoelingsmiddelen voor je kat

Airco's & Ventilatoren

Wij Nederlanders zijn gewend om maar door te gaan, desnoods met behulp van airco en hoe noemde mijn buurmeisje het ook al weer… “windwappers”. Tijdens een hittegolf kunnen de winkels de ventilatoren niet aanslepen en veel mensen denken dat ze hun kat daar ook een groot plezier mee doen. Maar de meeste katten liggen niet graag op de tocht en Duffie is ronduit boos als de airco in de winkel aanstaat.

Als je dan toch zo’n windwapper koopt, zorg er dan wel voor dat die stevig op zijn pootjes staat en dat de poezenpootjes er niet tussen kunnen komen. Ohww en kwam je er achter dat die bevroren waterfles niet zo’n succes was voor je kat. Leg hem dan eens in de luchtstroom van je ventilator. Dan wordt de lucht in je kamer nog sneller koel. Maar doe dat alleen als het bloed en bloed heet is!

Dus kan jij niet zonder ventilator… richt hem dan niet op de slaapplek van je kat, daar houden de meeste niet van. En nee, het verbaast me niets als jij wel een langhaar hebt die zijn haren in de wind gooit. Eigenwijs, nieuwsgierig en allemaal anders. 

Dus #4 probeer uit wat werkt met een ventilator en als je een airco hebt... niet te koud graag.

Gewoon even lekker een raampje open

Hmm katten en een raam open? Dat wordt wel uitkijken natuurlijk dat je kat niet ontsnapt! Dus een stevige hor is wel zo fijn. En als je klap-kiep-kantelramen hebt dan mag ik toch hopen dat je die speciale beschermrekjes hebt. Want die kiepramen zijn levensgevaarlijk (nee, geen Amsterdams dramaverhaal!) Katten kunnen echt klem komen te zitten in zo’n raam, en die beknelling is vaak fataal. Dus heb je een kantelraam dan beschermrekjes of een ingenieus hor systeem voor dat raam.

En als we dus echt te maken hebben met een hittegolf, dan doe je die ramen alleen open als het nog koel is, dus alleen in de nacht. En heel vroeg op de dag, laat je de boel even lekker goed doorwaaien…. als er een windje staat natuurlijk?!

En weet je, met #5 kan je natuurlijk wel mug vrij slapen met het raam open?! Helemaal zo'n gek idee nog niet.

En daarna de boel weer dicht?!

Bij warm weer heeft het geen zin om de ramen open te houden. Dus na het doorwaaien de boel weer dicht. En zelfs de gordijnen sluiten op de zon-kant, of had je de luxe van een zonnescherm? Ja, dan gaat die natuurlijk uit. Zorg er wel voor dat er geventileerd wordt en dat je huis niet zo’n loeihete broeihok wordt. Want echt, dat overleeft je kat niet.

Dus #6 eindelijk een reden om van die mooie trendy shutters aan te schaffen... het moest van je kat?!

Het liefst een koude vloer

Zorg er ook voor dat de deuren naar koele plekjes in je huis openstaan en dat de koudste vloeren bereikbaar zijn. Meestal is dat een tegelvloer, zoals in de badkamer. En desnoods maak je de vloer nog wat kouder…. daar kan je dus die Snuggle Safe coolpad voor gebruiken. Die leg je in de buurt waar je kat het liefst zijn dweilsessie houdt. En je laat het hem voor de rest zelf uitzoeken. Als hij meer verkoeling wil, dan vind hij die pad heus wel.

Tip #7... gewoon een coolpad in huis hebben, just in case het heel warm wordt. Die natte handdoek is zo achterhaald en zeg eens eerlijk ging jouw kat daar op liggen?

Top 3 verkoelingsproducten

Zolang je kat gezond is, jij niet loopt te stressen en vindt dat hij NU moet bewegen. Je in de hitte van de strijd er ook nog een koelelement tegen aangooit….. is je kat als ’n god in Frankrijk. 

Laat me eens weten hoe jij je hoofd en je kat koel houdt 😉

De waardering van catsandthings.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 38 reviews.