Ina van Berkum

Eigenaar

Al meer dan 25 jaar help ik kattenouders zoals jij om hun kat echt te leren kennen met praktische informatie, masterclasses en trainingen. Waardoor jullie relatie verdiept en het makkelijker wordt om je kat te verzorgen en echt te verwennen. Herken jij je in de wens om de beste CATparent te worden die je kan zijn? Wil je niet zelf op zoek naar inspiratie, maar samen met andere like-minded kattenouders in een hechte community tweaken aan een Purrfect Living voor je kat, wordt dan lid van de crazy cat family en ontvang ieder week MIEUWS in je mailbox.

in

Seizoen gebonden Tips

5 minuten lezen

Waarom wil mijn kat niet drinken?

Vooral als het warm weer is, dan komt de tip genoeg drinken weer voor de dag. En het zou natuurlijk fijn zijn als je je kat ook kon overtuigen dat het beter voor ze is, als ze iets meer zouden drinken. Maar ja, eigenwijze katten hè?! Of toch niet… is het gewoon een kwestie van het water op de juiste manier aanbieden en dan doet je kat dan de rest?

5 redenen waarom je kat niet genoeg drinkt

Yep ondanks die woestijngenen zijn er best manieren te vinden om je kat meer te laten drinken. Het is vaak een kwestie van het water op de juiste manier aan te bieden en dan doet je kat de rest.

Niet naast het voer!

De meeste mensen zijn nog steeds gecharmeerd van een placemat met een bakje voor het voer en een bakje voor het water. Ahwww staat toch harstikke mooi zo’n poezen tafeltje dekje. Alleen…… je kat wil helemaal niet drinken met de voerlucht in zijn neus.

Whiskerfriendly

Nee, jouw kat drinkt liever ergens anders dat had je al lang gezien… uit de douchebak, uit een regenplas, de vijver en zelfs de waterbak van de hond wordt liever gebruikt dan het eigen waterbakje.

Waarom? Je kat gebruikt zijn snorharen tijdens het drinken om het wateroppervlak even af te tasten zodat hij weet waar het water begint…. want dichtbij kan hij geen diepte inschatten, daar gebruikt hij zijn snorharen dus voor. Als hij eenmaal weet waar het water zich bevindt dan kunnen die gevoelige sprieten weer ingeklapt worden. Randjes van waterbakjes zijn daarbij vervelende sta-in-de-weg dingen.

Eén waterbak is geen waterbak

En dan nog het liefst meerdere bakken her en der verspreid…. ?! Je kat is namelijk helemaal niet gewend om veel te drinken. Normaal gesproken krijgt hij zijn vocht binnen bij het vangen van een prooi. Maar ja, ik weet niet hoe het bij jou is, maar bij mijn Heiligen is het toch al weer enige tijd geleden dat ze ook maar één echte prooi binnen pootbereik hadden.

Dus is het handig om het spreekwoord eer aan te doen… je bent de bediende en je maakt het je kat zo makkelijk mogelijk door her en der wat waterbakken neer te zetten. Zo komt hij ze toevallig tegen en ach nou ik er toch ben… laat ik wat drinken.

Heerlijk helder… ehh water?!

Ohww en dat bakje moet natuurlijk wel schoon water bevatten. Ja ja, je kat drinkt altijd uit een vieze waterplas…. Maar die stond niet naast zijn eten en zijn snorharen raakte ook niet in de war. Kwestie van prioriteit dus!

Nog een prioriteitje… geen waterbak van plastic, die beschadigen snel waardoor bacteriën sneller hechten in het bakje. Bovendien is zo’n plastic bakje erg lichtgewicht. Met een beetje pootbeleid heb je dan zo maar een mooi waterballet gecreëerd.

Stromend water is spannend

En nou denk je natuurlijk dat ik thuis loop te hink-stap-sprongen over de waterbakken?
Want mijn Heilige zijn echte brokjes aanbidders. Wat ik ook verzin natvoer is niet echt een hardloper, dus gedronken moet er worden. Maar nee, geen hink stap sprong over de waterbak. Voerpuzzels is soms een ander verhaal, maar daar ging het nu niet over.

Er staat een bak in de badkamer en die is soms wel en soms niet bereikbaar (deur staat niet altijd open) in het kader van je moet het wel een beetje spannend houden voor ze. Er mag soms gekliederd worden met de waterkraan. En ik heb altijd Heilige hulp bij het planten water geven. Dat schiet voor geen meter op, maar vooruit dan maar weer. Er staat een grote kom water op het balkon voor het nodige plons gebeuren… en voor de rest: lang leve de waterfontein!

Het zachte klateren van het water

In ieder geval is je kat wel blij met wat geluid, dat heeft toch een enorme aantrekkingskracht. Zorg er wel voor dat de bak goed vol blijft anders gaan de meeste fonteinen brommen en dat is dan weer niet zo fijn voor je kat, voor jou en zeker niet voor het motortje dat dan eigenlijk droog staat te koken.

Beweging en het schitteren van het water

Dat klateren zorgt natuurlijk voor beweging, die mooie rimpels in het water… en het schittert ook mooi als de zon er op schijnt. En of je kat het nou scherp ziet of niet?! Katten worden gemotiveerd en aangetrokken door beweging!

Zuurstofrijk en altijd koel

Door het rondpompen van het water komt er ook meer zuurstof in het water, het water blijft veel langer vers en niet onbelangrijk bij warm weer… het blijft ook koel! Met warm weer bestaat het Heilige Genieten van Colin er dan ook uit om strak langs de waterfontein te liggen. Hij beschouwt het als zijn eigen privé koelelement. Doordat het water continue rondgepompt wordt is de lucht rondom het fonteintje heerlijk koel. Geef toe.. best slim van zo’n pluizebol?!

Ina van Berkum

Al meer dan 25 jaar help ik kattenouders zoals jij om hun kat echt te leren kennen met praktische informatie, masterclasses en trainingen. Waardoor jullie relatie verdiept en het makkelijker wordt om je kat te verzorgen en echt te verwennen. Herken jij je in de wens om de beste CATparent te worden die je kan zijn? Wil je niet zelf op zoek naar inspiratie, maar samen met andere like-minded kattenouders in een hechte community tweaken aan een Purrfect Living voor je kat, wordt dan lid van de crazy cat family en ontvang ieder week MIEUWS in je mailbox.

Meer informatie

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00
De waardering van catsandthings.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 47 reviews.