Zijn herfstkatten kwakkelkatten?

Zijn herfst kittens kwakkelkatjes

Het blijft een hardnekkig gerucht. Kittens die in de herfst worden geboren zijn veel zwakker dan andere kittens. Je kunt veel beter een kitten nemen die in de lente wordt geboren. Wat is hier van waar?

Wat is er waar van het gezegde herfstkatten zijn kwakkelkatten?

Helemaal niets! Tenminste nu niet meer. De kittens die in de herfst worden geboren worden net zo liefdevol verzorgd dan wanneer ze in een ander jaargetijde waren geboren. Maar dan hebben we het wel over binnenkatten, over onze poezelige huisgenoten. Die krijgen alles op een dienblaadje krijgen aangereikt.

Met een beetje geluk wordt een moederpoes tot in de snorharen verzorgd, zodat zij alleen maar op haar kleintjes hoeft te letten. Krijgt ze hoogwaardig kattenvoer, is vlo vrij en heeft ze haar kittens onder toeziend oog van haar mensen gekregen. Omdat ze zich alleen hoeft toe te leggen op het voeden en opvoeden van haar kleintjes, is er geen enkel verschil of een nestje in de lente of de herfst wordt geboren. Binnenkatten bevallen ook rustig midden in de winter!

Waar komt het gezegde vandaan?

Vroeger lag dat natuurlijk anders, toen waren de meeste katten redelijke vrijbuiters die wel in de buurt van hun mensen leefden, maar niet persé binnen. Ze waren er voor de muizen, niet voor de gezelligheid. En hoewel ze ook nog wel wat voedsel kregen van de mens, was het toch echt de bedoeling dat het grootste deel zelf bij elkaar scharrelde. Zo’n moederpoes moest dus flink aan de bak om zichzelf en haar kleintjes te voeden. Ze kon niet zoals nu continue bij haar kittens blijven maar moest gewoon ook jagen, waarbij ze haar kleintjes alleen liet.

De voorsprong van lente kittens

In de lente was er natuurlijk meer voedsel te vinden dan in de periode naar de winter toe. Dus lente kittens hadden al een voorsprong bij de melkbar ten opzichte van herfstkatjes. De jachtpoging van de moederpoes was succesvoller, waardoor ze haar kittens ook minder lang alleen hoefde te laten en de kittens ook minder energie kwijt waren aan zichzelf warm houden.

Maar het belangrijkste was natuurlijk wel dat de lente kittens leerde jagen en op eigen benen staan in een seizoen waarop de jachtkans het grootst was, omdat alle prooidieren ook flink in de jongen zaten. Deze kittens hadden dus de hele zomer om zich te bekwamen in het jagen, waardoor ze meer kans hadden om de aankomende winter te overleven.

Herfstkatjes hebben minder kans

De herfstkatjes waren veel kleiner, konden nog niet zo goed jagen en hadden maar een hele korte periode voor de winter om het jagen onder de klauw te krijgen. En dat terwijl de prooidieren in de winter schaars zijn.

Bijkomend nadeel was dan ook nog eens dat zo’n herfstnestje vaak ook het tweede of derde nestje van de moederpoes was dat jaar. En dat zij ook min of meer op haar tandvlees liep. Niet verwonderlijk dat de herfstkatjes van vroeger een flinke achterstand hadden en inderdaad kleiner en zwakker waren dan de lente katjes en veel minder bestand waren tegen de winterperiode.

Maar dat was toen!

Omringd door goede zorg van de opvoedmens
Als je in liefdevol huis wordt geboren dan doet het jaargetijde er niet toe
Opvoeden van kittens zodat ze niet bijten
Socialisatie is belangrijk als je bij mensen woont

Bij wie wordt je kitten geboren?

Nu is het jaargetijde waarin je kitten geboren wordt absoluut niet meer belangrijk. Wel is het heel belangrijk waar je kitten geboren wordt of liever gezegd.. bij wie je kitten geboren wordt.

Nu katten steeds meer binnenkatten zijn, omdat het buitenleven onder druk komt te staan. Of simpelweg omdat er gewoon helemaal geen buiten beschikbaar is. Is het heel belangrijk dat je kitten geleerd heeft om met mensen samen te wonen. Niets beters voor een kitten dan in een gespreid bedje geboren worden. Met een moeder die haar kittens alleen een beetje weg wijs hoeft te maken in het samenleven met de mens, hoe je die om je pootjes windt en met een purr en een knipoog alles gedaan krijgt.

Bij een opvoedmens die de socialisatie heel serieus neemt en samenwerkt met de moederpoes om de kittens te laten wennen aan alles dat ze in de toekomst tegenkomen bij hun nieuwe kattenouder.

Kittens opvoeden is minder makkelijk dan je denkt

Laat je kat alsjeblieft chippen en op tijd ‘helpen’ en hou hem of haar binnen totdat het zover is. Dat voorkomt de spreekwoordelijke ‘nieuwe tijds’ herfstkatjes, die minder bestand zijn tegen het moderne samenleven met de mens.

Top 3 om je kitten welkom te heten

Wil jij binnenkort een kitten kopen, laat het me even weten via het contact formulier. Dan heb ik handige informatie voor je.

De waardering van catsandthings.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 41 reviews.