Waarom een furminator niet goed is

Waarom een furminator niet goed is voor de vacht van je kat
Er was een tijd dat er in de kattenwinkel iedere maand een professionele kattentrimmer op afspraak werkte, onze eigen kattenkapper! Het was nog in een begintijd, dus de katten die hier op af kwamen, hadden best wel wat problemen die opgelost moesten worden. Niks niet onderhoudsbeurt maar een vacht waar de eigenaar absoluut niets meer mee wist te beginnen. En zo stond er dus ook op een dag hele mooie rooie Ragdoll te wachten op haar beurt.

Table of Contents

Komt 'n man|vrouw in de kattenwinkel

Je kent mijn voorliefde voor de Birmaan en begrijpt dat ik het niet kon laten om dit wat grotere zusterras even in mijn armen te sluiten. Ik liep dus heerlijk te kroelen met de dame en hoorde het verhaal van de eigenaren aan. Ze kwamen omdat er klitten in de broek van de dame zaten die ze er van haar niet uit mochten halen. Bovendien hadden ze het meisje nog maar net overgenomen van haar vorige eigenaar, dus ze wisten ook nog niet hoe ze het moesten aanpakken.

Hun mooie meisje had wat problemen met haar stoelgang en ze moesten toch al regelmatig haar kontje schoonmaken‚Ķ wat hun niet geheel in dank werd afgenomen (heb je beeld? ūüėČ) Natuurlijk vroeg ik meteen wat hun kat te eten kreeg, want veel van deze problemen zijn al vaak op te lossen met het juiste voer. En ik had ook gezien dat de rug en staartwortel van deze rooie beauty erg kaal waren, dat de vacht daar kort en hard was, een allergie behoorde zeker tot de mogelijkheden.

Een korte stugge vacht bij de staart

Ja, dat wisten ze ook niet hoe dat kwam. Ze verzorgde haar toch heel erg goed, deden precies wat de vorige eigenaar gezegd had en hielden rekening met haar voorkeuren. En…. ohwww wat waren ze blij met haar, op slag verliefd, en binnen twee maanden al helemaal onderdeel van hun leven. Echt, ik kan me nu al niet meer voorstellen dat ze er ooit niet was. Ze is zooo mijn meisje, de hele dag om heen, zo gezellig. En ’s avonds dan kruipt ze bij mijn man op schoot. Ik keek naar haar man en die stond helemaal te glunderen… had ik al gezegd dat ze verliefd waren?!

Maar nu dus…. die staart! Wat was daar mee aan de hand, likte ze zich overmatig op die plek. Had ze misschien last van vlooien? Nee, alles was in orde, ze waren nog pas bij de dierenarts geweest en die had haar helemaal na gekeken. Echt ze deden heel braaf wat haar fokster had aangeraden. Ze kamden haar ieder dag met de kam die ze mee hadden gekregen, vond ze heerlijk bleef ze heel hard spinnend voor liggen. En ohwww wat een haar kwam er iedere keer van haar af, dus het was ook wel nodig dat ze iedere dag kamde…..ohwwwww ik voelde de bui al hangen.

Speciale kam voor langharige katten!

Kijk zei ze, ik heb hem mee genomen om hem aan de trimmer te laten zien. Want misschien doe ik het wel helemaal verkeerd en kan zij me laten zien hoe het dan wel moet. Het is namelijk een hele speciale kam die echt voor langharige katten is!

En ja hoor, daar kwam hij tevoorschijn, de FURminator! Dat verklaarde alles, de uitgedunde vacht, de korte stugge haren op de onderrug en staartwortel. Ahh je kamt zeker het liefst op deze plek zei ik. Ze knikte heel enthousiast ja, want dat liet ze het beste toe, dat vond ze heerlijk.

Oké, dit ga je vast nog eens van de trimster horen als je aan de beurt bent. Maar je hebt in je enthousiasme de hele vacht stuk gekamd. Die FURminator snijdt namelijk de vacht weg, daarom komt er ook iedere keer zoveel vacht van je kat, dat heeft niets meer met haarverlies te maken maar meer met naar de kapper gaan om je haar te laten snijden.

Zo werkt een FURminator

De kop van deze kam is niets meer dan een scheerkop met een mooi omhulsel, zodat hij op een kam lijkt. En net zoals bij een scheerkop heb je FURminators voor verschillende vachtlengtes. Maar een scheerkop komt eerlijk uit voor wat hij doet… het haar op de juiste lengte scheren. En die FURminator die snijdt en trekt aan het haar van je kat. Door de scherpe mesjes van de vermomde scheerkop op handkracht wordt de vacht van je kat kapot gesneden. Het lijkt alsof je veel haar mee neemt waarvan je denkt dat dit allemaal losse, dode haren zijn, maar in werkelijkheid maak je dus een gezonde vacht kapot.

Een furminator kan je beter niet gebruiken

Dus als ik Yvonne mijn trimster een beetje ken, zegt ze dat de beste manier om deze kam te gebruiken is door hem in de prullenbak te gooien en hem nooit meer aan te raken. Want het doel waarvoor je deze kam had die bereik je niet. In plaats van je kat door zijn rui heen te helpen, help je hem aan een permanente rui waardoor je mooie meid nog meer of sneller haar vacht verliest.

Het was inmiddels hun beurt om bij de kattenkapper te komen. Ik droeg de lieve Ragdoll dame keurig weer over aan haar eigenaren en ze liepen naar de trimafdeling. Halverwege keerde de man nog even om en drukte mij de FURminator in mijn handen. Hij zou het voor de zekerheid nog even navragen bij Yvonne maar eigenlijk had hij genoeg gehoord en kon die kam meteen in de prullenbak!

Wil jij weten welke kam wel geschikt is voor je kat?

Stuur dan even een berichtje met foto van de kat, dan doe ik je een gepurrsonaliseerd voorstel ūüėČ
De waardering van catsandthings.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 42 reviews.