Wat is en doet Matatabi?

Kat die bijt op een Matatabi stokje

Matatabi die andere geur die je nog wel eens tegen komt in kattenspeeltjes. Absoluut het proberen waard als je kat niet vatbaar is voor kattenkruid, als catnip het gewoon niet doet voor je lieveling. Om toch te zorgen dat er binnen iets te ontdekken valt en omdat je kat graag zijn neus achterna gaat, is geurverrijking best een belangrijk dingetje. En een van die dingen die je zou kunnen toepassen is Matatabi

 

Matatabi…. Wat is het?

Die Matatabistokjes komen van de Matatabiboom, een familie van de Kiwi die vooral in China en Japan groeit. Het is een klimplant die behoort tot de Actinidia-familie en groeit voornamelijk in de wildernis. De plant gedijt goed in vochtige en gematigde klimaten en wordt al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde van de regio gebruikt. Je kan deze plant ook in Nederland planten, maar in ons klimaat maakt hij helaas niet die stoffen aan waar katten op reageren.

En waar reageren ze dan op…. behalve de stof nepetalacton, het stofje dat ook in kattenkruid voorkomt, bevat de Matatabi ook het stofje matatabi lacton en dat is het stofje waar deze plant natuurlijk zijn naam aan te danken heeft. Dit spulletje komt alleen voor in de Matatabi, die ook wel Silver Vine of Japanse Catnip/kattenkruid wordt genoemd.

Maar de Matatabiboom heeft ook nog andere stofjes, zoals actinidine dat je in valeriaan terugvindt. Actinidine, worden gewonnen uit de takken en bladeren van de plant. Deze delen worden zorgvuldig gedroogd en verwerkt tot verschillende vormen, zoals stokjes, speeltjes of poeder, die geschikt zijn voor gebruik door katten.

Ondanks deze variëteit aan geurstofjes heeft Matatabi ongeveer dezelfde werking als kattenkruid, maar net zoals bij het kattenkruid reageert iedere kat net weer anders. Het blijven natuurlijk wel katten… lekker eigenwijs. 

Mata... watte 't is toch zoethout?!

Tsja die stokjes zien er ook wel een beetje uit als zoethout, maar dit is toch echt voor je kat. Matabistokjes zijn takjes van de plant die worden gedroogd, Het is weer eens wat anders als kattenkruid en ‘onderzoek toont aan’ dat katten deze plant misschien nog wel meer waarderen dan het beroemde kattenkruid. 

De vruchten van deze plant zijn eetbaar en worden ook nog wel eens gedroogd aangeboden als verrijking voor je kat, maar de meest aantrekkingskracht hebben toch de bladeren en takken. Die bladeren worden net zoals kattenkruid gedroogd en versnipperd de takjes worden als stokjes aan geboden.

Wat doet dat Matatabi stokje dan?

Kauwen op zo’n stokje of het gebruik van een geurspeeltje met matatabi kan helpen bij het verminderen van stress en angst bij katten. Het kan ook een gunstig effect hebben op katten die last hebben van verveling, agressie of andere gedragsproblemen.

Net zoals kattenkruid geven de stofjes een licht hallucinerende werking. Wanneer katten in aanraking komen met matatabi, kunnen ze verschillende reacties vertonen, waaronder spelen, kauwen, rollen en enthousiast gedrag. Eigenlijk het zelfde effect als bij kattenkruid dat soms wel een beetje op krols gedrag lijkt. Soms reageert een kat in eerste instantie een beetje fel op het geurspeeltje, maar dat is niets om je ongerust over te maken Matatabi is absoluut niet gevaarlijk.

Na het knuffelen, likken en bijten met het matatabi stokje of een knuffelzakje met Silvervine zal je kat zich erg relaxt voelen en veel katten vallen zelfs in slaap na zo’n geursessie. Dus meestal is de uitwerking heel relaxed en rustgevend, de meeste katten worden er heel ontspannen van en om die reden wordt het vaak ook gegeven aan katten die erg gestrest zijn of die te maken krijgen met een potentieel stressvolle situatie (denk bijvoorbeeld aan Oud & Nieuw).

Matatabistokjes als beloning

Als jij een kat hebt die niet zo foodminded is, zou je kunnen overwegen om een Matatabi stokje in te zetten als beloning. Als je met je kat aan het trainen bent of je moet iets spannends doen (zoals naar de dierenarts) dan is het heel fijn om een stokje of Silvervine speeltje te geven om weer tot rust te komen.

Het is nu eenmaal zo dat trainen een zekere mate van frustratie op roept, want je kat moet het natuurlijk nog onder de knie krijgen. En ja, als motivatie om verder te gaan helpt een snoepje maar als je echt klaar bent met trainen dan kan Matatabi een geweldige beloning zijn die de gemoederen ook weer snel tot een normaal level brengt.

Die beloning kan vooral nuttig zijn in situaties zoals verhuizingen, introduceren van nieuwe huisdieren, bezoek aan de dierenarts of andere stressvolle gebeurtenissen. Matatabi is een natuurlijke manier om je kat te helpen ontspannen die niet verslavend is.

Matatabistokjes preventief inzetten

Zoals gezegd heeft onderzoek aangetoond dat het kauwen op matatabi-stokjes of het gebruik van matatabi-speeltjes kan helpen bij het verminderen van stress en angst bij katten. En dat het op die manier ook een gunstig effect kan hebben op katten die last hebben van verveling, agressie of andere gedragsproblemen. Je kunt Matatabi dus niet alleen in spannende situaties inzetten bij je kat, maar ook in situaties waarbij je kat loopt te klieren….

Laat ik dit even uitleggen, katten klieren niet omdat ze jou willen pesten. Het is in de meeste gevallen een uiting van verveling, van het niet kwijt kunnen van hun energie.

In dat geval kan Matatabi helpen om de stresslevels naar beneden te brengen bij katten die die last hebben van verveling, agressie of andere gedragsproblemen, zoals dingen vernielen of hun eigen haren uittrekken. Maar zie het in dat geval als een hulpmiddel en probeer er achter te komen hoe je de frustratie of de verveling van je kat voorkomt, zodat er niet meer geklierd wordt en je kat zich helemaal happy voelt.

Matatabi inzetten voor de gezondheid

Katten die zich vervelen kunnen niet alleen last hebben van stress dat resulteert in gedragsproblemen, ze kunnen zich ook toeleggen op overmatig eten en helemaal gefocust zijn op hun voer. Deze katten hebben de kans om gewichtsproblemen te krijgen tot obesitas aan toe. En door dat overgewicht ligt diabetes ook op de loer…. geloof me je kat zou de eerste niet zijn die last krijgt van zijn suiker doordat hij te dik is.

Matatabi kan niet alleen helpen bij het afleiden van ongewenst gedrag en het stimuleren van positief gedrag. Maar Matatabi kan dus ook helpen bij het minder gefocust zijn op eten en het continue willen dooreten. Door kauwen op zo’n stokjes te stimuleren, kan je kat toch zijn kauwbehoefte bevredigen zonder extra calorieën binnen te krijgen. Zie het als een equivalent van kauwgum kauwen. Het geeft je kat iets te doen, terwijl hij er ook rustig van wordt en dat is altijd behulpzaam tegen het stress-eten. 

Matatabi als gebitsreiniging

Nog een voordeel van dat kauwen op een matatabi stokje is dat door het kauwen en bijten je kat automatisch wat tandplak wegschuurt… Wist je dat mensen vroeger voor de uitvinding van een tandenborstel ook een stokje gebruikte voor het tandenpoetsen. Anyway dit is ieder geval de reden waarom er wordt gezegd dat Matatabi werkt bij de gebitsreiniging van je kat. 

Niet alleen helpt het kauwen op dat stokje bij het verwijderen van tandplak, het is ook gunstig bij het voorkomen van tandsteen en tandvleesaandoeningen. Heel erg handig als je het nog niet aandurft om de tandenpoets training te volgen. 😉

Mijn kat reageert niet op Matatabi?

Niet alle katten reageren op Matatabi, heb je een stokje in huis en vindt je kat het niks…. dan zou je eventueel nog de bast van het stokje kunnen verwijderen, voor sommige katten werkt dat trucje. Of je probeert het Matatabi schaafsel, beter bekend als Silvervine. Het schaafsel of poeder wordt meestal toegepast IN kattenspeeltjes en veel katten die zo’n stokje niets vinden, vinden een trappelspeeltje met Silvervine wel helemaal leuk. Het blijft natuurlijk een kwestie van uitproberen.

Heb je een hele relaxte kat in een ontspannen thuissituatie, dan schijnt de aantrekkingskracht van Matatabi veel minder te zijn, dan op katten die onder spanning staan. Die gestreste katten worden vaak na het spelen veel rustiger, hun pupillen verkleinen weer en vaak gaan ze zich uitgebreid wassen en vallen in slaap. En de relaxte kat? Voor die is het gewoon een geurspeeltje, niets meer en niets minder.

Net zoals bij andere geurprikkelende kattenstofjes kan je kat gewend raken aan deze geur en dan wordt het stokje of Silvervine kattenspeeltje een stuk minder interessant. Dus net zoals de andere geurspeeltjes niet vaker dan twee tot driemaal per week geven! En de matatabi weer opbergen als je kat is uitgespeeld.

Is het Matatabi stokje een aanrader?

Phoe…. Wat moet ik daar nou op zeggen…. dat mijn katten zo relaxt zijn dat ze er NIET op reageren?! Ze zullen eens doen wat andere katten doen… sjucht.

En toch entoch entoch heeeeel veeel van mijn kattenklanten zijn dol op deze stokjes. Het blijkt dus echt dat matatabi werkt als je kat het “nodig” heeft en dat relaxte katten er minder vatbaar voor zijn. En er is zelfs onderzoek gedaan naar het effect van de matatabi in vergelijk met de andere lekkere kattengeurtjes. En die wijzen uit dat katten die niet zo van kattenkruid houden vaak wel reageren op Matatabi. Dus heb jij een kat die tot nu toe niet echt reageerde op kattenkruid of catnip kattenspeeltjes, probeer dan eens een ander geurspeeltje zoals een Matatabistokje.

Begrijpt jouw kat dat gedoe met zo’n Matatabi stokje niet?

Probeer dan echt eens een kattenspeeltje met Matatabi, of Silvervine. Vaak vinden ze de geur wel interessant, maar begrijpen ze niet echt wat ze met zo’n houten stokje aan moeten en dan is een vertrouwd kattenspeeltje met Silvervine een uitvinding.

Een echte aanrader is in dat geval de Silver Bag van ons eigen merk. Dat is een heerlijk compact trappelspeeltje dat genoeg body heeft voor katten van alle leeftijden en rassen om heerlijk mee te knuffelen. Maar hij is gemaakt van stevig materiaal, dus ook erg geschikt om tegen aan kan trappelen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat het speeltje meteen kapot gaat.

Dit trappelkussen is een zacht speeltje dat je altijd bij je kat kan leggen als hij wat nerveus is. Onderweg naar de dierenarts, in zijn mandje als er visite komt, of als er geklust wordt of een andere vorm van stress. Anyway dit trappelspeeltje is altijd handig om in huis te hebben, de Silver Bag is echt een kattenspeeltje dat standaard in het speelassortiment van je kat thuishoort!

Is jouw kat fan van Matatabi?

Heeft jouw kat een geurspeeltje van Cats & Things? Laat dan eens van je horen. Vertel hoe je kat er op reageert en vergeet ook niet een foto of video op te sturen voor de snapshot pagina, zodat je eigen kat in the picture staat. 😉

De waardering van catsandthings.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 45 reviews.