Je hebt besloten dat je kat of kitten naar buiten mag, maar je wil natuurlijk wel dat alles soepel verloopt en dat je kat zo min mogelijk in gevaar komt. Of dat hij gevaar oplevert voor de omgeving. Hoe pak je dat nou het beste aan en hoe bereid je je kat voor op een buitenleven, zelfs als dat buitenleven in een veilige omgeving is.
Eerst binnen op orde voordat je kitten naar buiten gaat
Als je net een nieuw kitten hebt, spreekt het voor zich dat hij eerst zijn nieuwe huis helemaal eigen heeft gemaakt. Dat de kennismaking met de andere bewoners helemaal goed is verlopen en iedereen aan elkaar is gewend. Het huis kent geen geheimen meer voor je kitten en hij kent alle verstopplekjes, heeft de lekkerste slaapplekjes ontdekt en weet hoe hij omhoog kan klimmen om relaxed op je neer te kijken.
Natuurlijk heeft hij ontdekt waar er eten te halen valt. Wie wanneer in is voor een knuffel en een spelletje. En van de kattenbak wordt druk gebruik gemaakt, want of in de toekomst je kitten naar buiten gaat om zijn behoefte te doen of niet…. er staat altijd binnen een schone kattenbak paraat op een toegankelijke plek!
Op welke leeftijd mag een kitten naar buiten?

Eigenlijk mag een kitten naar buiten als hij volledig gevaccineerd, gechipt en gecastreerd is. Op die manier geef je ze de beste veiligheid mee voor een buitenterritorium. Je kitten heeft meerdere inentingen nodig om de vaccinatie aan te laten slaan. Hij is nog erg kwetsbaar en stress, zelfs als hij zich stoer in het buitenavontuur stort kan hem vatbaar maken voor kattenziekten.
En castratie (ook bij poezen heet het castratie!) is heel belangrijk omdat je kitten al met 4 maanden geslachtsrijp kan zijn. Je wil niet dat je poezenmeisje gegrepen wordt door de stoere buurtkater die je met een ongepland nestje verrast, zeker niet omdat het poezenmeisje zelf nog een kitten is. En bij je katermannetje wil je ook niet dat hij bij jou of de buren gaat sproeien waardoor hij constant weggejaagd wordt. Of dat de kleine Romeo gaat op zoek naar een poes en verder van huis dwaalt dan je lief is.
Chippen en registreren is altijd belangrijk… just in case je kat kwijtraakt. Dus laten we zeggen dat je je kitten pas echt buiten laat als hij zo’n maand of 6 is en je al het bovenstaande hebt afgevinkt.
Trouwens, deze maatregelen gelden niet alleen voor kittens, maar ook voor je oudere kat als je net verhuisd bent en lees deze blog zeker met aandacht als je van een appartement naar een huis met een buiten gaat. Alle voorbereidingen die je voor een kitten treft gelden ook voor volwassen katten. Ook die wil je pas naar buiten laten als ze ‘geholpen’ zijn, volledig gevaccineerd en uiteraard gechipt. En vergeet bij dat laatste dan ook niet om bij de chipregistratie je nieuwe adres door te geven!
Hoe lang hou je een kat binnen bij een verhuizing
Over het algemeen wordt er 6 tot 8 weken gezegd maar daar bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor. Ook voor oudere net verhuisde katten geldt dat zij eerst hun nieuwe huis helemaal eigen moeten hebben gemaakt. En daar mag je echt wel een maandje voor uittrekken. Bij een wat angstige kat kan het zelfs langer duren en kan het raadzaam zijn om het huis (zeker als die groter is dan hij gewend was) stukje bij beetje, kamer voor kamer te laten verkennen. Eigenlijk hetzelfde als bij een langzame introductie van een nieuwe kat!

Alvast binnen trainen voordat je kitten naar buiten gaat
Deze binnen periode waarin je kat nog niet naar buiten mag, is ideaal om te gebruiken voor hele nuttige trainingen met je kat. Of je nou net een nieuw kitten hebt die nog te jong is om naar buiten te gaan. Of omdat je net verhuisd bent en je kat aan een nieuwe omgeving moet wennen en misschien wel voor het eerst een buiten tot zijn beschikking heeft, deze binnen periode is ideaal om jullie band te versterken.
1. Wennen aan een kattentuigje
Is je kat nog geen buiten gewend, dan kan je deze tijd mooi gebruiken om te wennen aan een tuigje. Ook al ben je van plan om je kat los te laten lopen, deze training kan altijd van pas komen als je gaat reizen met je kat of naar de dierenarts gaat. Bovendien helpt een tuigje ook bij het wennen als je voor het eerst naar buiten gaat. En wie weet…. bevalt het lopen aan een tuigje wel zo goed dat je kat niet los hoeft te lopen, dat is in ieder geval mooi meegenomen als de verkeerssituatie in je buurt niet zo katvriendelijk is.
2. Wennen aan een callback commando
Nog een mooie oefening is het leren luisteren naar zijn naam en naar je toe te laten komen als je roept. Of je went hem aan een speciaal fluitsignaal om hem bij je te roepen. Begin er mee om je kat aan een callback te wennen iedere keer dat je zijn eten klaarmaakt. Maar herhaal het tussendoor ook eens om een bijvoorbeeld een lekker snackje te halen. Als die callback met een eetbeloning lukt, kan je het ook vervangen door het lievelingsspelletje van je kat of een extra knuffel en aandacht. Alles mag, als je kat maar beloont wordt als hij gehoorzaamd en hij het associeert met iets goeds.

3. Wennen aan een halsbandje
Persoonlijk ben ik niet zo’n voorstander van een halsbandje bij een kat. Zeker niet als het gaat om langharige katten, dat vindt ik gewoon zonde van de kraag… maar dat kan de ex-kattenkeurmeester in mij zijn. 😁
Maar als je kitten naar buiten gaat is het vaak wel de enige manier om snel aan mensen duidelijk te maken dat jouw kitten een huisje heeft, niet iedereen heeft een chipreader in zijn achterzak zitten.
Zorg er in ieder geval voor dat je gebruik maakt van een veiligheidshalsband die los schiet als je kat per ongeluk vast komt te zitten aan een hek of tak. En wees je ervan bewust dat dit kwijtraken heel regelmatig gebeurt! Dus liever investeren in een veilig halsbandje dan in een mooi halsbandje dat niet op tijd losschiet of zeer doet in je portemonnee.
Draagt je kat een halsbandje, bevestig dan een adreskokertje of penning, zodat je gegevens snel achterhaald kunnen worden. Ohwww en knip dat belletje eraf, het is irritant voor je kat en er wordt geen vogel minder door vermoord.
4. Maak je buiten aantrekkelijk
Hoe aantrekkelijker je tuin is, hoe minder noodzaak voor je kat om ver van huis te dwalen. Als jij leuke plekjes voor je kat hebt waar hij kan klimmen, van het zonnetje genieten, veilig kan slapen en schuilen en heerlijk in de planten kan struinen en spelen met water dan heb je al veel gewonnen.
Wat je ook van plan bent met je tuin, je zorgt er in ieder geval voor dat in jouw tuin geen giftige schoonmaakmiddelen gebruikt worden (vooral groene aanslag verwijderaar is berucht) en dat je geen onkruidverdelgers of slakkenkorrels gebruikt…. als je het niet voor de natuur doet, dan in ieder geval voor de veiligheid van je eigen kat. 😉
En dan… als je kitten naar buiten gaat
Hèhè eindelijk is het dan zover. De wachttijd is over, je kat is helemaal binnen gewend. Hij heeft kennisgemaakt met de dierenarts en is gechipt, gecastreerd en helemaal gevaccineerd. Kortom een dikke oké stempel in zijn dierenpaspoort en eindelijk mag hij dan naar buiten. Vrij de wijde wereld in…
Of misschien toch nog even voorzichtig en met begeleiding, het is immers wel je kattenkind die zijn eerste buitenstapjes zet. Dit zijn de tips voor de buiten wenperiode.
1. Op ontdekking met een kattentuigje

Had je binnen getraind met een het lopen aan een kattentuigje, dan is dit het moment dat je ook naar buiten gaat. Jullie gaan samen dat buiten ontdekken. Het voordeel is dat jij bij hem in de buurt bent en je extra steun kan bieden. Bovendien ontdek je samen de plekjes waar je kat kan ontsnappen, omhoog wil, onderdoor wil of waar de buurkatten vandaan komen. Op deze manier kun je als je dat wilt maatregelen nemen om het buiten nog veiliger te maken
2. Ga naar buiten op een rustige moment
Of je nu begeleid met je kat naar buiten gaat, of dat het de bedoeling is dat hij uiteindelijk los mag lopen. Zorg ervoor dat die eerste buitenstapjes van je kat op een rustig moment zijn, zeker als je in een drukke omgeving woont. Op deze manier kan je kat rustig wennen en is de kans minder groot dat hij schrikt en op de vlucht slaat. Die eerste momenten blijf je in de buurt, zodat je weet waar hij heen gaat.
3. Geef tussendoor het callback commando
Dit commando gebruik je niet alleen maar om je kat naar binnen te roepen als hij buiten is, maar ook tussendoor om even een aai of iets lekkers te halen. Je wilt gewoon even weten waar hij is en je beloont hem als hij komt. Voorspelbaarheid is iets wat je kat mega belangrijk vindt en bovendien… zo wordt thuiskomen wel heel erg leuk.
4. Leer je kat gebruik maken van een kattenluik

Als je er voor kiest dat je kat vrij naar buiten kan, dan moet er altijd een mogelijkheid zijn dat hij ook weer naar binnen kan wanneer hij dat wil. Een kattenluik op chip is daarvoor de beste manier, omdat het er ook voor zorgt dat de buurkatten je huis niet inkomen. Jouw huis moet veilig zijn voor je eigen kat. Het is maar heel zelden dat je kat ook echte vriendjes is met een buurkat en zijn gezelschap in zijn eigen huis (kernterritorium) op prijs stelt, laat staan dat ze de buurkat uitnodigen om mee te eten.
Voorspelbaarheid is hier ook weer het key word. Je kat moet er van op aan kunnen dat als hij naar binnen wil omdat hij thuis veiligheid en beschutting nodig heeft, dat thuis dan ook altijd bereikbaar en toegankelijk is.
5. Bouw de tijd dat je kitten naar buiten gaat langzaam op
Laat je kat iedere dag op hetzelfde tijdstip naar buiten en ook hier kan een kattenluik een belangrijke rol spelen als je hem kan instellen wanneer hij open gaat en weer dicht. Maar je kan er ook een ritueel van maken en je kat met een callback weer terug roepen als het tijd is om weer naar binnen te gaan. Zorg dan wel dat er iets tegenover staat en dat naar binnenkomen synoniem is voor beloning.
Nog meer tips voor als je kitten naar buiten gaat
Uiteindelijk is je kitten gewend en durf je hem alleen naar buiten te laten. Dan nog zijn er een aantal dingen die je kan doen om je kat zo veilig mogelijk te houden.
Alleen overdag je kitten naar buiten laten gaan
Katten jagen in de schemering, dit is dus een tijd dat je kat geprikkeld is om te jagen en minder alert op zijn omgeving is waardoor er ongelukken kunnen gebeuren. Bovendien is hij tijdens het jagen minder ontvankelijk voor jouw callback signaal en is het voor jou moeilijker om hem te zoeken en te vinden in het donker.

Tot slot is het gewoon niet nodig dat je kat slachtoffers maakt onder vogels en ander wild omdat hij de tijd krijgt om te jagen.
Je kitten goed doorvoed naar buiten laten gaan
Ik weet dat er anderen zijn die aanraden dat je juist vlak voor het eten je kat naar buiten laat, zodat hij terug komt om te eten. Maar een kat die een flinke maaltijd op heeft, zal niet snel gaan jagen en waarschijnlijk helemaal niet zo actief zijn.
Over het algemeen geldt de volgorde: jagen – eten – uitbuiken. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat katten die hoogwaardig katteneten krijgen met heel veel (dierlijk) eiwit minder snel geneigd zijn om te jagen.
Met je kitten spelen voordat hij naar buiten gaat
Nog een manier om het jagen te verminderen is uitbundig met je kitten spelen voordat hij buiten los mag lopen. Op deze manier heeft hij al een vorm van jagen achter de rug. Als je hem dan ook nog eten geeft, dan is uitbuiken het volgende in het rijtje. Of in dit geval lekker doezelen in de zon.

Je kunt deze tactiek ook gebruiken om je kitten weer happy binnen te krijgen. In dat geval speel je met je kitten om hem weer binnen te krijgen. De beloning van de callback commando is dan een potje heerlijk ravotten en spelen, daarna eten en zonder gezeur binnen blijven voor de nacht en slapen.
Tot slot kun je er ook voor kiezen om je kitten veilig buiten te laten

Tips om een veilig buiten voor je kat te maken. In deze handige online masterclass: Veilig Buiten
En dan bedoel ik dus in een afgesloten tuin of een geoptimaliseerde kattenren. Het fijne van een kattenren die je kat vanuit huis kan betreden, is dat hij dan eventueel via een kattenluik zelf in en uit kan lopen wanneer hij daarvoor kiest. En dus ook in de schemering kan genieten van de vogeltjes die al vroeg in de weer zijn. Ik weet tenminste dat mijn Tara dat in ieder geval wel doet op het balkon…. om daarna weer ijskoud en/of nat bij mij in bed te kruipen…. Brrrr 🙈