Waarom je kat een slaaphol wil

Waarom een verstopholletje belangrijk is voor je kat

Zelfs de stoerste kat heeft behoefte aan ’n veilig slaaphol! Je bent het niet met me eens hè? Want jouw kat ligt altijd open en bloot op de vloer te dweilen en dat holletje onder aan de voet van zijn krabpaal daar zie je hem nooit in liggen. Maar ja, de juiste plek voor een krabpaal is ook meestal niet de juiste plek voor een veilig verstopholletje. En geef toe… je zet een doos neer en je kat zit er in! Dus er is wel behoefte aan een verstopholletje.

6 redenen waarom je kat een verstophol wil

Ja echt, zelfs als er niets aan de hand is en jij de relaxte kat van de hele wereld hebt. Zo eentje die de hele dag achter je aanloopt. Dan nog doe je hem een plezier met een verstophol… gewoon voor als hij het nodig heeft, zijn eigen plekje om terug te trekken.

Veilig en beschermend is soms heel fijn

Huh…. jij denkt dat je kat een mini versie van een grote sterke tijger is en natuurlijk is hij dat ook….. voor een muis. Maar de meeste katten zijn eigenlijk niet zo groot en behalve een geweldige jager, voor sommige andere dieren is een kat ook een leuke prooi. 

Zomaar open en bloot liggen in je kamer is dus echt een blijk van vertrouwen. Maar soms willen ze even toegeven aan hun oerinstinct en veilig beschermd in een holletje. Even niets hoeven, geen aai, geen gekletst gewoon even niets…. Rust!

Wegkruipen voor dat rumoer

Een voordeel van een holletje is dat het aan alle kanten beschermt en zelfs een dak boven zijn hoofd heeft. Helemaal veilig en met een beetje geluk moffelt zo’n hol ook een beetje de geluiden in huis. Je kat heeft gevoelige oren die veel meer horen dan die van jou. 

Ook als ze al lang gewend zijn aan huiselijke geluiden, reageren hun hersenen er nog steeds op en schakelen dus niet helemaal uit voor een ontspannen slaap. Dus die tv, je lievelingsliedje even harder of de centrifugestand van de wasmachine, je kat registreert het allemaal, maar in zo’n veilig hol wel een stuk minder dan in een gewone mand.

Koekeloeren en een uitvalbasis!

Hoe zelfverzekerd je kat ook is, deep down zit het in zijn dna om veranderingen met argusogen te bekijken. Ook daar is zo’n verstophol een uitkomst voor. Onderzoek in dierenasiels heeft aangetoond dat als een kat zich kan terugtrekken in een verstophol en van daar uit zijn nieuwe wereld kan bekijken en verkennen, dat hij dan veel sneller gewend is en tot rust komt. 

Het is niet alleen een geweldige uitvalsbasis voor je kat als hij in een nieuwe omgeving komt. Maar ook als vertrouwde veilige plek als er iets nieuws en spannends staat te gebeuren. Kortom zo’n verstopplekje vormt een stabiele basis voor je kat waar hij altijd op terug kan vallen.

Een verstopholletje kan een eyecatcher zijn
Verstopholletjes kunnen ook bijzondere eyecatchers zijn in je huis
Een klein holletje is vaak genoeg
Een klein stevig holletje dat ook koekeloergaten heeft

Hij moet natuurlijk wel veilig zijn....

Een verstophol waar anderen mee aan de haal gaan is natuurlijk een leuk spelletje maar erg veilig is het niet. Het is niet fijn als je net lekker ligt te slapen en er springt iemand boven op het dak van je slaapplek, loopt te rommelen aan de zijkant of houdt er een luidruchtige krabsessie, dat schiet niet op natuurlijk!

Daarom zijn de holletjes aan de voet van je krabmeubel ook niet erg populair in een multi-kat huishouden. Er is teveel gedoe omheen of dat ding staat helemaal niet waar je kat graag een fijn slaaphol zou willen hebben omdat jij hem verstopt hebt en er van koekeloeren geen sprake is.

Een must have bij het klimmen der leeftijd!

Een verstopplekje is net zo belangrijk als het hebben van een hoog plekje voor de gemoedsrust van je kat. En als hij wat ouder wordt en het klimmen en springen wat minder gaat, dan wordt het zelfs het belangrijkste plekje voor je kat. 

Vaak zal je zien dat oudere katten dan ineens wel dat holletje in de krabpaal gaan gebruiken. Maar je maakt je senior blijer als je een holletje op een plekje zet waar het niet tocht en je kat goed uitzicht heeft op het familieleven, zonder dat hij zich er meteen tegen aan hoeft te bemoeien.

Warm verstopplekje

Normaal gesproken ben ik niet zo van warme plekjes, want je huis is flink verwarmd, je kat heeft een heerlijke vacht en hij weet als geen ander de warme plekjes boven of aan de cv te vinden. En veel mensen vragen zich af hoe hun kat het uithoudt zo dicht in de buurt van een brandende kachel.

Maarrrr dit jaar is alles anders en gaat de cv bij de meeste een graadje lager. En eerlijk gezegd is je kat daar niet van gediend, zeker niet als ze al een dagje ouder worden. Voor die katten is het dus handig om een ander warm plekje te creëren. En een holletje is daar heel erg geschikt voor omdat je kat natuurlijk aan alle kanten beschermt wordt en zo’n omgeving de warmte goed vasthoudt.

SnuggleSafe om je kat warm te houden

Meer warmte nodig?

Gebruik dan eens een Snuggle Safe Heatpad. Deze pad verwarm je in een paar minuten in de magnetron waarna hij tot 8 uur heerlijk warm blijft. 

Wel even heerlijk onder een dun kussentje leggen of een oude dikke trui van jou en dan heeft je kat een super de luxe verwarmd holletje en mist hij de warme kachel helemaal niet meer.

Voor diegene die een Ikea Kallax kast hebben is er een leuke serie om verstopplekjes in de vakkenkast te maken. Waardoor je dat verstopplekje naadloos kan integreren in je interieur.

3 Verstopholletjes voor Kallax

De waardering van catsandthings.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 45 reviews.