Ongestoord slapen met je kat

Hoe kan je slapen met een kat op je slaapkamer

Hoe fijn is het als je door kan slapen, niet midden in de nacht als springkussen wordt gebruikt en misschien iets van die idylle bereikt van een heerlijk purrrrend geluid naast je. Of als jij niet van het slapen met katten bent dat je tenminste door kan slapen zonder dat er iedere keer aan de deur wordt gekrabd. Je houdt van je kat maar een ongestoorde nachtrust is ook fijn. Volg deze nachtroutine, zodat je rustig kan slapen.

BLOG Hoe je ongestoord kan slapen wekkers

Een ritueel dat er voor zorgt dat jij ongestoord de nacht door komt?

Dat ritueel maakt gebruik van de oer routine van je kat! Je kat jaagt namelijk het liefst in het schemer en als de jacht succesvol is en hij zijn buikje vol heeft, dan is het een kwestie van uitbuiken en in slaap vallen. Dat is dus in het kort de nachtroutine die je gaat nabootsen zodat je kan doorslapen en niet midden in de nacht wakker wordt gemaakt.

Meer is het niet, soms moet je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken. 😉
De enige uitdaging in deze nachtroutine is dat je hem moet opbouwen
en vooral dat je je consequent eraan moet houden!
Je kat is namelijk een gewoonte dier en als jij van dit nachtritueel een gewoonte maakt dan is het gespook over en kun je genieten van dat ultieme zengeluid. Prrrrrrrrrr

Dat schemergebied, die mag je best wel wat oprekken

Je hebt natuurlijk zo je eigen rituelen en de meeste mensen gaan meestal rond dezelfde tijd naar bed, maak daar gebruik van. Dat tijdstip bestempel je vanaf nu als zijnde jachttijd. Het beslaat zo’n klein uurtje voordat je zelf in bed stapt.

In dat uurtje voor bedtijd ga je met je kat spelen…. Je maakt er een compleet jachtspel van. Als je kat er voor in is omdat hij toch wel wat energie heeft dan mag je best wel wat activiteit genereren. Dus flink heen en weer met een grote hengel, zodat je kat flink aan de bak moet. Het betere ren en vlieg werk zeg maar. Als je kat gezond is dan is het fijn als er ook flinke sprongen gemaakt worden (op het bed) en dat je hem flink laat rennen.

Pas het hengelspel aan het energieniveau van je kat

Is je kat wat ouder, niet meer zo mobiel of aan de wat ehh dikke kant, dan pas je het hengelspel natuurlijk aan. Je kan van een kat oude kat met artrose niet verwachten dat hij nog hoog springen kan. Maar ook dan kan er gejaagd worden! Het focussen op de prooi die onvoorspelbaar beweegt, het sluipen en druk in de weer met het bejagen van de prooi. Misschien toch een klein sprintje achter een vluchtende prooi… je doet gewoon alles om je kat actief te laten zijn en zijn energie kwijt te kunnen.

Het kan best zijn dat jij al een hele tijd niet met je kat gespeeld hebt en dat hij niet meteen staat te springen als je ineens als een gek met een hengel staat te zwaaien. En geef toe… je hebt ook wel een raar tijdstip uitgezocht, dat is je kat helemaal niet gewend. Laat je niet ontmoedigen je moet echt de gewoonte opbouwen als je kat in eerste instantie wat sceptisch reageert.

Bouw dit speelkwartiertje op!

Begin desnoods wat langzaam en probeer je kat te motiveren. Heb je nog een jong klierend exemplaar dat je graag in de nacht wakker houdt. Dan zal je waarschijnlijk weinig overredingskracht nodig hebben. Probeer in dat geval flink actief te zijn en je kat echt te laten springen en rennen. Meestal is 5 tot 10 minuten meer dan genoeg als er echt topsport bedreven wordt. Is je kat meer van de duurzame slow motion dan kan je de activiteit makkelijk wat langer volhouden. Het hoeft dus niet eens zo ontzettend lang te duren, kijk even wat je kat aankan en hoe lang hij nog plezier heeft in het actieve jachtspel.

Uiteindelijk is de bedoeling dat de prooi wordt gevangen…

Je probeert het jagen zo lang mogelijk te rekken voordat de prooi gevangen wordt. Maar dan nog heeft die prooi aan de hengel, een reputatie van een ware ontsnappingsartiest. Niet dat je gaat touwtrekken met je kat als hij de prooi eenmaal gevangen heeft. Maar je houdt de hengel ‘dood’stil als je kat beet heeft. Je zal zien dat je kat op gegeven moment de prooi weer loslaat als jij de hengel stil houdt en dan kan je de hengel weer opnieuw laten bewegen en zo ontsnapt zo’n prooi aan een hengel en kan het spel weer overnieuw beginnen.

Maar op gegeven moment is het genoeg geweest en laat je kat het beest niet meer los (of jij hebt er genoeg van). In dat geval dan ruil je de hengel voor een prooi waar je kat helemaal op los kan gaan. Een trappel en worstelspeeltje waar je kat zich op kan uit leven, trappelen en bijten, het worstelen en rollebollen met de prooi. Of misschien heb je wel een kat die de prooi dan nog een paar keer in de lucht gooit, zoals je wel eens ziet van katten die nog even doorspelen met een dode muis.


Het hengelspel is bijna hetzelfde als jagen voor je kat
Een actief hengelspel is een goede vervanging voor de jacht
Na afloop van de jacht moet de prooi natuurlijk wel gevangen worden
Na de vangst flink worstelen en trappelen met de prooi

Dat worstelen & trappelen moet

Na de jacht is je kat gewoon om zijn prooi te immobiliseren, door hem flink te bijten hem met zijn klauwen vast te pakken en met de achterpoten te trappelen. Alles om die prooi dood te maken. En dat boost je dus na met een trappelspeeltje. Die trappelspeeltjes zijn er in verschillende maten, meestal zijn ze groter dan een normaal speeltje en zit er ook wat kattenkruid in.

Maar misschien wil je kat wel die veren die aan de hengel zitten in zijn bekje houden of opteert hij juist voor een klein muisje? Als dat het geval is, begin dan met iets dat lijkt op de prooi wat aan zijn favoriete hengel zit. Alleen dan dus zonder die hengel…. Want terwijl je kat bezig is met zijn zelf gevangen prooi, berg jij de hengel op en maakt het eten klaar.

Prooi opeten?!

Ja, dat is natuurlijk de volgende stap in het jacht gebeuren. Als je kat druk bezig is met zijn trappelspeeltje berg jij de hengel op en zorgt er meteen voor dat er eten op tafel komt.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan nat (of rauw) voer. Een flinke portie dat zo lekker is, dat je kat het merendeel meteen opeet. Die flinke avondmaaltijd geef je aan je kat als hij is uitgeraasd met zijn prooispeeltje. En terwijl je kat zijn prooi (lees: voer) verorbert, berg jij het trappelspeeltje ook weer netjes op.

Uitbuiken….

Daarom zei ik een flinke portie. En daarom ook natvoer, want dat vult beter. Zelfs als je een die-hard brokjes fan bent is dit het moment om je kat toch natvoer te geven. Zo’n klein blikje heb je al in 50 tot 85 gram porties. Liever een verpakking dat meteen op gaat ….. of in ieder geval gedurende de nacht helemaal wordt opgegeten.

Dan een groot blik voor je one & only cat. Want dat geeft weer gedoe met in de koelkast, uitdrogen en te koud opdienen. Heb je meerdere katten dan kan je natuurlijk wel gebruik maken van grotere blikken omdat je ze dan in 1x kan verdelen over al je katten.

Klaar?!

Nee, ik zou als ik jou was ook nog een voerpuzzel klaar zetten. Zodat je kat als die toch weer actief wordt in de nacht nog iets te peuteren en te pielen heeft. Ik maak zelf gebruik van een voerbal die in de woonkamer ligt. Maar misschien vind jij dat te veel herrie maken omdat je het rollen hoort in je slaapkamer?!

Het is even aftasten wat het beste werkt voor jullie beide.

Anyway, het is de wel de bedoeling dat je nu dan zelf ook je nachtroutine in gang zet en naar bed gaat. Zodat het uitbuiken van je kat en het zelf op non-actief gaan naadloos in elkaar overlopen en je kat niet getriggerd wordt om alsnog aandacht te vragen.

Met deze schemer jachtroutine zijn de meeste mensen verzekerd van een ongestoorde nachtrust. Zelfs als je kat bij je op de slaapkamer is. Probeer het eens en maak er een echte gewoonte van waar je kat zelfs naar uitkijkt en klaar zit op je bed om je te attenderen dat hij nu tijd is voor het nachtritueel.

Dit nachtritueel vertel ik al jaren (ook toen ik nog een winkel had) en ruim 80% van de klanten die het probeerde, kwamen vertellen dat het ook echt werkt en dat ze nu ook lekker door kunnen slapen. Dus probeer het eens, maak er een gewoonte van en …. Slaap lekker!

Natuurlijk ben ik ook benieuwd hoe het ritueel bij jouw uitpakt, dus laat het me eens weten hoe jouw ervaringen zijn.

3 Musthaves voor het nachtritueel

    Comments are closed.

    De waardering van catsandthings.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 45 reviews.