Kitten kopen: de ultieme gids op weg naar jouw droomkat
Je wil een kitten kopen, je hebt echt je zinnen gezet op zo’n heerlijke kleine droomkat. Maar voordat je purrfecte kleine huisgenoot zijn pootjes over de drempel heeft gezet is het nog een hele zoektocht naar de juiste kat. Het kiezen van de juiste fokker die je kitten goed heeft gesocialiseerd, maar ook alles wat er nog bij komt kijken aan kittenspullen en je huis een beetje kittenproof maken. Het is echt een fantastisch project waarbij je al helemaal voor je ziet dat die kleine pluizenbol bij jou door het huis dendert.
Maar voordat het zover is, voordat je je verdiept in al details die rond de aanschaf van zo’n kleine hummel spelen, is het handig om even stil te staan bij een fundamentele vraag: waarom wil je eigenlijk een kitten kopen? Wat maakt het hebben van een kitten voor jou zo belangrijk, waarom is het je droom?
Want dat is het natuurlijk, je wil een droomkat.
Zo’n heerlijke kleine knuffel
Waarom wil je eigenlijk een kat?
Er zijn tig redenen te noemen waarom je een kat wilt hebben.
Maar laten we eerlijk zijn de belangrijkste reden is natuurlijk gezelschap. Je wilt gewoon iemand in huis hebben die op je wacht als je thuis komt en die avonds gezellig bij je op de bank komt zitten.
Een beetje liefde en aandacht van een eigenwijze purrsonality die aan de ene kant helemaal van jouw zorg afhankelijk is en aan de andere kant de indruk wekt, dat hij het allemaal zelf wel kan.
De ultieme furrbaby, een eigenwijze tiener op vier pootjes.
Je bent er gewoon klaar voor om kattenouder te zijn.
Om lief en leed met een kat te delen. Je af te laten leiden door zijn capriolen, zijn streken en het geruststellende spinnen, het bovenop je werk zitten om je even duidelijk te maken dat er nog meer in het leven is dan je telefoon, je werk of wat dan ook en dat er eigenlijk als je goed beschouwt maar 1 prioriteit in het leven is, namelijk je KAT.
Je bent toe aan een relatie die, als je dat toelaat, zoveel te bieden heeft. Er zijn genoeg studies die aangeven dat aaien en het hebben van een huiskat stress verlagend is. Dat het luisteren naar een spinnende kat je hartslag verlaagd. Je haalt gewoon je eigen mini therapeut in huis. En de band die de mensheid al eeuwen aan mens & hond toedicht is absoluut ook weggelegd voor mens & kat. Een kat is allang niet meer een muizenvanger…. of is dat voor jou wel de reden om een kat te nemen?
Kiezen tussen een kat of een kitten
Natuurlijk zwijmel je helemaal weg als je zo’n heerlijke kleine wolbaal ziet. Kittens vertederen enorm en halen al die vertroetel en kroel gevoelens in je naar boven. Als je dan toch kattenouder wil zijn, dan is een kitten wel de furrbaby waar je op uit bent. Je hebt natuurlijk een droomkat voor ogen, een kitten past nu eenmaal beter in dat beeld dan een volwassen kat.
Een kitten kan je nog helemaal vormen en naar je hand zetten. Je groeit samen op, leert elkaar goed kennen en op elkaar inspelen. Een kitten is nog heerlijk speels, zit vol capriolen en je hoeft er niet veel aan te doen, alles gaat nog vanzelf. De balletjes rollen over de vloer, de muizen vliegen om je oren en het is natuurlijk über cute hoe die kleine speels met je handen vecht.
Oepss… daar zit dan ook meteen het gevaar van een kitten, ze hebben ontzettend veel begeleiding nodig.
Het is heel belangrijk dat ze sociaal zijn opgevoed en het liefst zijn ze ook nog eens minstens 3 maanden oud voordat ze bij jou komen wonen, dat scheelt echt heel veel in de opvoeding. Als kattenouder van zo’n klein hummeltje heb je toch al je handen vol en moet je sterk in je schoenen staan wil je een kitten naar een evenwichtig volwassen leven begeleiden.
Liever een oudere kat
Soms is het maar beter om die kittenfase over te slaan. Als je wens eigenlijk een heerlijke kroelkat is die samen met je op de bank heel Netflix bingewatcht, kun je maar beter voor een oudere kat gaan. Eentje die het heerlijk vindt om tegen je aan te liggen of op je schoot te zitten. Eentje die niet iedere aai in een speel gevecht verandert en die niet constant van je eist dat je met een hengel loopt te zwaaien omdat hij anders dreigt in de gordijnen te klimmen.
Een driejarige kat mag dan niet jouw definitie van een kitten zijn, maar die is vaak nog speels genoeg. Misschien wel precies goed qua energie om bij jouw thuissituatie en workload te passen. Hoe heerlijk is het als al dat opvoeden en in zeven sloten tegelijk lopen al achter de rug is en je precies weet wat je voor kat krijgt.
Bedenk van te voren of jij zo’n kleine hooligan genoeg aandacht kan geven voordat je er een in huis neemt. Is er genoeg afleiding in huis, of is het misschien beter dat je 2 kittens in huis haalt. Ik zeg altijd, één kitten sloopt je huis, twee kittens slopen elkaar. Ik kan je vertellen dat twee kittens je heel veel werk scheelt.
Zit je helemaal niet te wachten op de socialiseren en van scratch of aan opvoeden?
Maar heb je absoluut je zinnen gezet op een kitten, dan is het raadzaam om je te verdiepen in de verschillende kattenrassen, op zoek naar een karakter dat helemaal bij je past. Raskatten hebben een betere socialisatie achter de rug en zijn vaak al generaties lang gewend aan een leven binnenshuis.
Waar koop je het beste een kitten?
Omdat ik zoveel waarde hecht aan socialisatie van kittens en een goede gezondheid raad ik je aan om onderzoek te doen voor je een kitten gaat kopen. Over het algemeen zijn onderstaande suggesties een betrouwbare start voor het adopteren van een kitten.
Dierenasiel of Kittenstichting
Dit zijn geweldige plaatsen om kittens te adopteren. Het voordeel van deze instanties is dat zij gebruik maken van door de wol geverfde gastgezinnen. Die beter in staat zijn om een nestje kittens te socialiseren dan een mens met een eenmalig opportunity nestje. Bovendien wordt zo’n nestje vaak gecastreerd, gechipt en ingeënt afgeleverd, wat je natuurlijk kosten bespaart.
Advies van Dierenarts
Als je een dierenarts hebt, dan kan je die vragen of er een kattenfokker of een nest kittens bij de praktijk is aangemeld. Je mag aannemen dat deze kittens dan tenminste 1x de dierenarts hebben gezien. En natuurlijk kan je informeren of de kittens gechipt, ontvlooit, ontwormd en gevaccineerd zijn.
Een gerenommeerde cattery
Als je een raskat wilt dan ga je op zoek naar een erkende fokker van het door jouw geliefde ras. Ook dan moet je opletten, kies alleen voor fokkers die goed bekend staan, een stamboom meeleveren en de gezondheid en welzijn van hun kittens hoog in het vaandel hebben staan. Een fokker waar kittens opgroeien in een huiselijke omgeving. Je kunt hiervoor ook contact leggen met een katten- of een rasvereniging. Of je gaat naar verschillende kattententoonstellingen en legt daar contact met een fokker.
Het liefst zou ik zien dat je marktplaats vermijdt als je een nieuwe kitten koopt, maar het blijft altijd een kwestie van de vragen stellen, te checken of de kittens er gezond uit zien, of de juiste documentatie gepresenteerd kan worden in de vorm van vaccinatiegegevens en gezondheidsverklaringen. En ga je voor een raskat, kies er dan absoluut een met een stamboom.
Waarom heeft je raskat een stamboom nodig
Nee het gaat echt niet alleen maar om dat papiertje, daar wordt je kitten niet liever, leuker of mooier van…. of toch wel?! Als je mensen de keuze geeft tussen “duur” met stamboom en goedkoper zonder, dan betalen veel mensen liever minder als er niet perse een papiertje bij hoeft. Denkende dat dit document alleen maar gedetailleerde informatie over de ouders heeft en het kitten onnodig duur maakt.
Maar heel eerlijk?! Dit document is een bewijs dat de fokker het beste voor heeft met de moederpoes van je kitten. Geen stamboom is geen registratie. Als een nestje niet geregistreerd wordt kan die fokker maar raak fokken met die moeder (en vader).
Want weet je dat een poes wel 3 tot 4 nesten per jaar kan hebben? En hoe weet je nou zeker dat je kitten geboren is op de datum die deze broodfokker aangeeft? Misschien zijn ze wel jonger, moeten ze weg zodat de moeder weer zwanger kan worden.
Geen stamboom betekent vaak ook dat de verplichte gezondheidstesten niet zijn uitgevoerd en dat er dus geen onderzoek is gedaan naar erfelijke aandoeningen. Want dit nestje staat nergens geregistreerd dus geen haan die er naar kraait.
Het is niet het stamboompapiertje dat je kitten zo duur maakt, maar alle medische keuringen en de beste zorg voor de moeder en de vader van je kitten. Geen stamboom is spelen met hun kostbare levens en maakt jouw kitten erg kwetsbaar.
Je hoeft natuurlijk niet te kiezen voor een ras, een rasloos kitten is absoluut net zo leuk. Maar als jij je hart hebt gezet op dat ene ras waar je helemaal verliefd op bent, kies dan voor een liefdevolle erkende fokker die het beste met zijn katten en jouw kitten voor heeft en laat die broodfokkers links liggen.
Waar let je op bij het kopen van een kitten
Dan heb je eindelijk een fokker gevonden waar jouw droomkitten beschikbaar is en wat doe je dan? Adem in en adem uit!!!! Ik heb een fantastisch lijstje voor je die je kunt afvinken als je geconfronteerd wordt met je droomkitten, zodat je toch nog enigszins je hoofd erbij kunt houden en niet meteen in katzwijm ligt. De globale aandachtspunten vind je hieronder:
1. Betrouwbare en goede fokker
Je had natuurlijk al gezocht naar een betrouwbare en goede fokker, maar dan nog is het de bedoeling dat je je ogen openhoudt als je bij deze mensen op bezoek bent. Waar ontmoet je je kitten, is de moederpoes aanwezig en zijn er nog andere huisdieren in huis? Zijn er meerdere nestjes tegelijk aanwezig?
2. Hygiëne
Waar je op let is natuurlijk de hygiëne in het huis van de cattery. Is het er schoon en ruikt het fris. Kijk even of het schoon is, de kattenbakken niet vol liggen, het voer niet verschraalt is en de waterbakken helder zijn. Hygiëne is een goede manier om infecties te voorkomen.
3. Hoe ziet het gezonde kitten er uit
Kijk heel goed of je kitten vrij is van zichtbare tekenen van ziekte, zoals vieze oogjes, snotneuzen, een vieze broek (vanwege diarree) en of zijn vacht er zacht en glanzend uitziet en geen korstjes of kale plekken heeft. Kortom kijk, of je met een gezonde kittens te maken hebt.
4. Is je kitten naar de dierenarts geweest
Krijg je een gezondheidsverklaring mee, een dierenpaspoort waarin staat of je kitten al zijn inentingen heeft gehad en misschien ook wel ontvlooit, ontwormd en gechipt is? Laat in ieder geval het kleintje even onderzoeken door een dierenarts, die ziet meer dan jij.
5. Hoe speels en sociaal is je kitten
Kijk heel goed naar het gedrag van je kitten, is hij sociaal, nieuwsgierig en speels. Een goed gesocialiseerd kitten is beter bestand tegen veranderingen en stress. Bovendien zal hij jou eerder vertrouwen en in zijn hart sluiten als hij bij je komt wonen.
6. Voeding en verzorging
Natuurlijk heb je onderzoek gedaan of jouw kitten speciale verzorging nodig heeft. Maar het is wel heel erg fijn als de fokker van je kitten nog even uitleg geeft. Welke voeding je kitten tot nu toe gewend is en welke voeding er normaal gesproken voor een volwassen kat op het menu staat. Is je kitten al bekend met vachtverzorging en zijn de nageltjes misschien al eens geknipt. Je wilt natuurlijk hier thuis op voortborduren.
7. Toekomstige verplichtingen
Sommige fokkers, asielen of kittenstichtingen hebben een contract waarin verplichtingen of beperkingen staan. Meestal zullen die gaan over de verplichting om je kat te castreren. Maar het ook niet los buiten mogen lopen is een bekende eis bij raskatten.
Als je voor een kat gaat besef je dan dat je altijd de verplichting hebt om er goed voor te zorgen. Dat het wettelijk gezien zelfs strafbaar is als je je kleine moppie van geneeskundige hulp onthoudt. Huisdieren kosten nu eenmaal tijd en geld.
Wat zijn de bijkomende kosten van een kat
Als je een kitten gaat kopen dan ben je er natuurlijk nog niet met de aanschaf van die kleine haarbal. Of je nu een dure raskat koopt of een gratis kitten haalt, je kat kost geld iedere dag weer en dat kan best in de papieren lopen.
Een uitgave waar je echt rekening mee moet houden zijn de kosten voor de gezondheid van je kitten. Een kitten is erg vatbaar voor infecties, zeker in de verhuisperiode die, hoe stoer je kitten ook is, stress met zich meebrengt.
Dus een dierenartsbezoek is een absolute must om gezondheidsproblemen te voorkomen. Zij checken je lieveling op vlooien, zorgen dat hij ontwormd wordt de juiste vaccinaties krijgt. En voor de meeste katten staat er natuurlijk ook in het eerste jaar een castratie/sterilisatie op het programma. Tsja, die dierenarts…. wat denk je, ga je je kitten verzekeren of niet?
Buiten deze kosten en de dagelijkse kosten van voer en kattenbakvulling heb je natuurlijk ook nog de kittenspullen die je kitten nodig heeft om zich welkom te voelen in je huis. Gelukkig is shoppen voor kittenspullen een groot deel van de voorpret, al die spullen uitzoeken is natuurlijk kei-leuk.
Een groot voordeel is dat een kitten eigenlijk alles wel leuk vindt. Een nadeel is dat hij er zo uitgroeit en dat met de jaren je zult merken dat katten hun eigen wensen en gewoonten hebben. Misschien toch handig om dat kittenspullen shoppen wat serieuzer aan te pakken.
Dit zijn onmisbare kittenspullen
Zoals gezegd kan je het met die kittenspullen zo gek maken als je zelf wilt. Maar een aantal dingen zal je gewoon echt moeten aanschaffen. Hieronder vind je de uitgeklede opsomming van een must-have kittenspullen boodschappen lijst:
- Een kattenbak minimaal eentje, maar heb je een groot huis dan heb je meerdere kattenbakken nodig voor zo’n kleintje.
- Kattenbakgrit beginnend met de keus van de fokker en dan langzaam over op wat jij in de bak wil storten.
- Kattenbak benodigdheden zoals een schepje en een uitloopmat om de boel een beetje binnen de perken te houden.
- Kattenvoer in het begin hetzelfde voer dat de fokker aan je kitten gaf, zodat de darmen van je kitten niet van slag raken.
- Het voerbakje het liefst zo laag mogelijk en wat wijder, dat is snorhaar vriendelijk.
- Een stevige drinkbak die je makkelijk schoon kan houden en als je dan toch een plekje vlak bij een stopcontact hebt… waarom dan geen drinkfontein?
- Het liefst meerdere krabobjecten, zodat je een krabpaal op verschillende plekken kan neerzetten en als het even kan dan ook nog iets om spelenderwijs te krabben.
- Een warme veilig plekje om te slapen in de vorm van een kattenmand of kussen, maar vergeet ook de verstopplekjes ook niet.
- Afhankelijk van de vacht van je kitten een kam of borstel.
- Absoluut een aanrader om ook meteen een nagelknipper aan te schaffen.
- Een reismandje om je kitten veilig te vervoeren.
- Wat mij betreft geen halsbandje, maar als je kitten later los naar buiten gaat is het wel handig om er al vast aan te wennen. En bestel dan ook meteen een adrespenning of – kokertje.
- Kattenspeelgoed en lots of it! De giftboxen zitten vol speeltjes en zijn een mooi begin om je kitten een warm welkom te geven.
De grootste valkuil bij het kittenspullen shoppen is dat je je laat verleiden door allemaal schattige dingen, waar je moppie binnen de kortste keren uitgroeit. Dat je dan met een aantal miskopen zit, waar je snelgroeiende kat niet echt iets aan heeft en je voor je het weet in huis vol met ongebruikte of niet zo katvriendelijke spullen zit.
Je voorbereiden op de komst van je kitten
Eindelijk is het zo ver, je hebt een kitten gevonden die binnenkort bij je komt wonen. Je hebt de hele kittenspullen lijst afgewerkt… oké zo goed als. Het is nu alleen nog wachten tot je je kitten mag ophalen of zoals sommige fokkers doen, totdat je kitten wordt gebracht. Wat kan je nu nog doen om je voor te bereiden op de komst van je kitten?
Zoek het gevaar
Benut de tijd goed om alle hoeken en gaten in je huis te ontdekken waar een klein kitten in kan kruipen, kan ontsnappen en vast kan komen te zitten. Sluit gevaarlijke ruimtes goed af en wen er vast aan dat de deuren van die kamers dicht zitten en voorlopig ook dicht blijven.
Zet alles klaar
Zet in ieder geval alle kittenspullen alvast op de juiste plek voor je kleine katje en misschien is het handig om zolang een “kittenkamer” in te richten zodat je kitten op z’n gemak je huis kan ontdekken. Is een kittenkamer altijd noodzakelijk? Beslist niet! Als stelregel kun je gebruiken:
Des te kleiner (jonger) het kitten,
des te groter je huis en je huishouden
des te meer reden voor een kittenkamer
als veilige haven om het nieuwe huis en de huisgenoten te ontdekken.
En zeker als je je kitten introduceert bij andere katten dan is zo’n langzame introductie een absolute aanrader.
Vind een dierenarts
Een dierenarts is een belangrijk onderdeel in het leven van je kat. Je moet kunnen vertrouwen op de raad en kunde van deze mensen om je kat gezond te houden. En natuurlijk ga je voor een gezondheidscheck als je kitten er eenmaal is. Dus ga nu alvast kennismaken en kijk waar jij je thuis voelt.
Ga je je kitten zelf halen?
Besteed dan even aandacht aan de kennel waarin je je kitten vervoert. Maak hem goed schoon en spuit hem eventueel in met een feromonen spray, waardoor hij min of meer vertrouwd ruikt voor een kat, je wil niet dat die reismand angst geeft voor je kitten.
De eerste dagen met je nieuwe huisgenoot
Zorg ervoor dat je een paar dagen thuis bent als je kitten thuis komt, zodat je alles in goede banen kan leiden en je kitten kan begeleiden en afleiden bij het wennen aan zijn nieuwe omgeving. Het duurt natuurlijk even voordat hij zich echt thuis voelt.
Zelf uit het mandje komen
Geef je kitten de kans om zelf uit de reismand te komen als je thuis komt. Zet de mand neer op een rustig plekje en laat je kitten op zijn eigen tempo de boel verkennen.
Hou het even rustig
Door alle nieuw indrukken kan je kitten best onder de indruk zijn. Zelfs als je kitten zich ontzettend stoer en nieuwsgierig gedraagt dan nog hebben alle nieuwe beelden, geluiden en geuren impact op het stressniveau van je kitten. Vergeet niet, dat hij zomaar ineens van de ene op de andere dag zijn nestgenootjes en moeder kwijt is. Dus hou het daarom de eerste dagen even rustig en voorspelbaar.
Aandacht voor de slaapplek
Alle indrukken worden natuurlijk slapend verwerkt dus een fijn mandjes op een plekje dicht bij jou is wel zo fijn. Een mandje bij jouw zitplek op de bank, bij je werkplek ennehh het liefst ook in je slaapkamer. Zo ben je altijd binnen pootbereik en hebben jullie snel een band.
Hou je kitten voorlopig goed in de gaten
Je kitten is bij aankomst misschien wat verlegen en zit liever wat verstopt. Geef je kitten de kans om te wennen, verleid hem met wat lekkers en een leuk bewegend speeltje. Heb geduld maar hou hem wel in de gaten, wordt er gegeten, gedronken en weet je kitten de weg naar de kattenbak?
Sowieso blijf je voorlopig zoveel mogelijk in de buurt van je kitten. Zeker als je geen andere huisgenoten hebt is het belangrijk dat jij een vertrouwde factor wordt in het leven van je kitten…. Of ging je toch voor twee kittens zodat er altijd gezelschap is en ze elkaar bezig kunnen houden?
Tot slot: heb je nog vragen?
Heb je nog vragen over KITTEN kopen en wil je precies weten hoe een goede socialisatie in zijn werk gaat, log dan in op de Community.
Hier vind je de gratis KITTENtalk groep, waar je al je vragen kan stellen zonder bang te zijn voor het gezucht van doorgewinterde kattenmensen. Bovendien heb je toegang tot de KITTEN kopen trainingen met mega veel downloads en video’s, zodat je een grote voorsprong hebt en je de beste kattenouder kan worden die je wil zijn
Is het wat voor je?
Ben jij iemand die in de kittenonderzoek fase zit of net zo’n kleine druktemaker thuis heeft… Klik op die link, je bent welkom!
Heb jij vrienden die net zo’n kleine druktemaker thuis hebben… wees dan zo lief om dit artikel met ze te delen.