Je kat zijn eigen stek op je werkplek

Een eigen plekje voor je kat zodat jij rustig door kan werken

Als je thuis werkt is het toch wel handig als je je kleine poezelige opzichter een eigen plekje geeft. Natuurlijk wel bij jou op het bureau of de eettafel, zodat hij heerlijk bij je kan zijn, maar jij wel gewoon kan doorwerken. In deze blog geef ik je een aantal tips voor het “inrichten” van een stekkie voor je kat. Want er zijn veel keuzemogelijkheden en het is wel handig als je er een kiest die ook in de smaak valt bij je kat.

Hoe creëer je een stekkie voor je kat op je werkplek?

Het meest handige is dat je hiervoor compacte mandjes en kussens gebruikt, omdat je natuurlijk wel ruimte wil overhouden om te werken. Ik durf te wedden dat als je een klein doosje voor je kat neerzet, dat hij er dan al vanzelf in gaat liggen. En een opgevouwen handdoek doet ook vaak al wonderen. Er is meestal maar weinig overredingskracht nodig om je kat op zijn eigen plekje te krijgen. Maar als je toch liever een echt mandje neerzet zodat een leuk slaapplekje voor je kat creëert die helemaal eigen wordt en zijn eigen geur heeft, dan volgt hier mijn Top 5 compacte slaapplekjes die heel fijn op je werkplek passen.

BLOG Je kat zijn eigen stek op je werkplek slim

1. Bij mij thuis staat er een metalen mandje op tafel.

En hoewel ik hem bedoeld had voor Bridget, ligt Liam er ook heel graag in. Helemaal opgepropt, soms met hun kin op de rand en soms helemaal in een rondje helemaal ingebakerd. Die mand staat er altijd! Want een eettafel of bureau is nu eenmaal een geweldige plek om te liggen. Heerlijk van de grond, een goede uitkijk positie en nu je toch thuiswerkt ook een geweldige manier om toezicht te houden… iemand moet het toch doen?!

Die metalen mand is natuurlijk helemaal hip en trendy. Alleen zoals de leverancier hem levert is hij wat mij betreft absoluut niet comfortabel. Dus zijn ze er met een los binnen mandje van heerlijk zacht materiaal, dat zelfs met warm weer nog heerlijk ligt en de vacht niet laat verstikken en klitten. Er is een ronde variant maar er is ook een variant op een flinke schoenendoos. Ideaal als je kat al aan zo’n mandje gewend is en zo’n rechthoek neemt ook wat minder ruimte in dan een rond mandje.

Het zijn van die mandjes waar je kat helemaal in gebakerd wordt en waarvan je denkt die is toch te klein voor jou. Maar deze mandjes voldoen helemaal aan het principe:  if it sits, it fits. Heb jij zo’n typje thuis die de meest onmogelijk plekjes verzint en dol gelukkig is als hij zowat uitpuilt en met zijn kin op de rand kan liggen. Dan is dit je mandje!

2. Karton is natuurlijk altijd goed!

Heb je je nog ergens een pakketdoosje liggen, probeer het eens uit. Snij de randen op zo’n 15 cm af (je kan het altijd nog lager snijden als je kat dat wil) en zo kan je uitproberen of je kat op zijn eigen plekje blijft. 

Als je kat dol gelukkig wordt van deze eigen gemaakte kartonnen mand en je hebt wel wat ruimte op je bureau dan kan je natuurlijk ook voor een kartonnen krabmand kiezen. Helemaal geweldig als je kat er eentje is die zich graag comfortabel uitrekt na een dutje en daarbij graag zijn nagels ergens in slaat. Daar is zo’n krabmand natuurlijk helemaal voor gemaakt. 

Bovendien ligt zo’n mand iets comfortabeler dan die doos en door te krabben geeft je kat ook meteen zijn geur af wat het tot een geruststellend plekje maakt. Kies je voor zo’n mand dan ligt je kat nog steeds ingekaderd en het functioneert de rand meteen als grens om aan te geven als je even gefocust moet werken.  

de reden waarom je werkt
De reden waarom je loon iedere keer als sneeuw voor de zon verdwijnt
kattenbelletjes schrijven op een katten noteblok
Schrijven en plannen doe je natuurlijk wel in stijl neem een kijkje bij de stationairy

3. De oude vertrouwde donut!

Ieder kattenhuis moet eigenlijk dit simpele donutmandje hebben. Het is een soort van plaidje met een rolrandje er om heen waardoor je kat toch ingekaderd wordt. Heel compact van formaat en de meeste katten rollen zich er helemaal in op. 

Dit mandje is niet alleen handig voor op je “bureau”, maar hij is ook fijn als eigen plekje op de bank, zodat je de kattenharen wat binnen de perken houdt. Je kan zelfs dit kussentje in een wat ruimere reiskennel stoppen als je met poeslief op pad moet. 

Deze sheepskin donut is een geweldig ding!! Als hij smerig is kan je hem zo in de wasmachine gooien, hij blijft goed.

4. Een platte ligmat!

De manier om op een simpele wijze een eigen plekje af te bakenen. Heb jij een kat die eigenlijk wel happy was met die opgevouwen handdoek, maar zoek jij een manier die wat makkelijker van kattenharen te ontdoen is dan zijn deze ligmatjes ideaal. Ze komen in verschillende maten en zijn er in effen of met een lieve kattenafbeelding. 

Het zijn antislipmatjes, dus geen ongelukken als je kat op of van je bureau of tafel springt. Dit slaapplekje blijft gewoon liggen waar die ligt. Ze liggen lekker zacht (klein laagje schuimrubber), maar hebben geen omkadering. Dat maakt het ook makkelijk om de haren er even af te vegen met een meubelborstel. 

Ideaal voor katten die graag toezicht houden op je werk pootjes onder zich gevouwen en je af en toe een bemoedigende knipoog gevend. 

5. Of misschien wil je kat wel in een holletje?

Die verstopholletjes zijn er in alle soorten en maten, maar dus ook zo compact dat ze op je bureau passen. En ook hier geldt…. ieder kattenhuishouden zou een kattenverstopplekje moeten hebben puur omdat je kat het fijn vindt om zich af en toe terug te trekken. Even weg van dat mensen gedoe, veilig in een holletje.

En zo’n holletje boven op een tafel of bureau is natuurlijk helemaal geweldig. Het ei van Columbus is het verstopholletje met de kijkgaten. Die is heel compact dus past vast op je werkplek, maar heeft wel een opening waar een wat grotere kat zich ook nog in kan wurmen. Het leukst is het, als je de opening van je af zet… misschien wel met zicht op het raam? Dan kan je kat het uitzicht bewonderen en als hij je toch in de gaten wil houden, dan draait hij zich gewoon om. Die kijkgaten in de achterkant zijn prima geschikt om jouw te beloeren en te bespieden en af en toe naar je te hengelen als het toch tijd wordt voor een kleine break. 

Groeit je kat uit het ei, of blijkt verstoppen toch niet zijn ding. Dan rits je deze verstophol gewoon van elkaar en gebruik je de onderkant als mandje. 
 

Als je bureau te klein is voor jou en je kat

 • Je kan natuurlijk altijd gebruik maken van je vensterbank als je bij het raam werkt.
  Dan maak je daar een fijn plekje voor je kat. Natuurlijk wel met een ligmatje, zo’n langwerpig ding zodat je kat heerlijk comfortabel ligt.
  Is je vensterbank te klein dan kan je hem vergroten met een knusse ligplank Of je maakt die ligplank vast aan je bureau, misschien is dat wel een oplossing voor het ruimte gebrek aan je bureau.
  Je vindt de vensterbank ligplekken hier
 • Heb je een fijne kast in je werkkamer staan, dan kan je daar ook gebruik van maken.
  Maak een plekje vrij waar je kat kan liggen met goed uitzicht op je werk en natuurlijk als het even kan binnen handbereik, want er moet natuurlijk wel af en toe gekroeld worden.
  Heb je toevallig een Kallax kast van Ikea in je werkkamer? Dan heb ik daar nog hele toffe kattenhacks voor. Verschillende kattenholletjes en mandjes die perfect in die kast passen.
  Je vindt de Kallax oplossingen hier

De meeste katten gaan uit zichzelf op hun eigen werkplekje liggen. Natuurlijk komen ze af een toe een knuffel halen, maar als je ze hun eigen stekkie geeft, heb je vaak geen kind aan ze. Zo kan jij lekker doorwerken onder het rustgevende gespin van je kat… een win-win situatie.

Ik ben heel benieuwd hoe jij dat hebt geregeld op je bureau of tafel als je werkt. 

De waardering van catsandthings.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 41 reviews.