Ina van Berkum

Eigenaar

Al meer dan 25 jaar help ik kattenouders zoals jij om hun kat echt te leren kennen met praktische informatie, masterclasses en trainingen. Waardoor jullie relatie verdiept en het makkelijker wordt om je kat te verzorgen en echt te verwennen. Herken jij je in de wens om de beste CATparent te worden die je kan zijn? Wil je niet zelf op zoek naar inspiratie, maar samen met andere like-minded kattenouders in een hechte community tweaken aan een Purrfect Living voor je kat, wordt dan lid van de crazy cat family en ontvang ieder week MIEUWS in je mailbox.

in

Verzorging & Support

13 minuten lezen

Gebitscontrole bij je kat

Ben je nog niet zover dat je het gebit van je kat regelmatig verzorgt en de tandenborstel oppakt, dan is het geen overbodige luxe om regelmatig een gebitscontrole uit te voeren zodat je ook echt weet hoe het met de toestand in dat kattenbekje gesteld is. Want de kans op gebitsproblemen bij je kat zijn best groot. Twee van de drie katten boven de 3 jaar heeft min of meer last van gebitsproblemen. Van een klein beetje tandplak tot een ernstige tandvleesontsteking.

Gebitscontrole is nodig, omdat je kat geen drama Queen is

Helaas zal je kat niet snel laten merken dat hij pijn heeft, dus als jij eindelijk door hebt dat er iets aan de hand is met dat bekje, dan zijn de gebitsproblemen waarschijnlijk al een tijdje aanwezig en moet er snel ingegrepen worden om je kat van de pijn af te helpen. Gebitscontrole bij je kat is heel belangrijk om milde problemen snel op te lossen en in ieder geval erger te voorkomen.

Want zeg nou eerlijk 2 van de 3 katten… dat is best veel hè?

En zeg nou niet dat jouw kat die uitzondering is omdat “ik merk nooit wat aan hem en hij eet normaal hoor….” Jouw kat is gewoon keigoed in het verbergen van zijn pijntjes en ongemakken. Dus je gaat hem niet op zijn blauwe, gele of groene ogen geloven, maar je houdt bewust de signalen van gebitsproblemen in de gaten en je voert regelmatig een gebitscontrole uit in het bekje van je kat.

Oké als je het niet in het bekje van je kat durft te kijken, dan laat je op z’n minst de dierenarts een gebitscontrole uitvoeren. De meeste dierenartsen pakken het kattenbekje mee als routine wanneer je kat toch op de behandeltafel staat. Maar je kan ook een speciale gebitscontrole afspraak maken, de meeste dierenartspraktijken hebben iemand in dienst die hier speciaal voor getraind is.

Bij welke signalen is een gebitscontrole bij je kat nodig?

Als een gebitscontrole nog niet tot je standaard verzorging hoort, dan zijn er best wat simpele signalen die aangeven dat het misschien niet zo goed gaat in dat kattenbekje. Signalen die vragen om verdere onderzoek, maar hou in je achterhoofd dat ook hier geldt dat je kat heel lang zijn pijn en ongemak verborgen houdt. 

1. Je kat stinkt uit zijn bekje

De meest voor de hand liggende is natuurlijk dat je kat wel heeeeel erg uit z’n bekkie meurt. En dan bedoel ik dus niet, dat hij alleen stinkt nadat hij een overheerlijke vismaaltijd heeft gegeten, maar eigenlijk altijd.

Als het echt mis is, dan zal je het wel herkennen. Maar ik heb in het verleden ook wel mensen aan de toonbank gehad die vonden dat hun kat uit het bekje stonk, terwijl er niets aan de hand was.

Meestal ging het dan om beginnende katteneigenaren die nog niet helemaal door hadden dat een gezonde kattenbek niet naar mint ruikt. Dat katten niet even snel een kauwgumpje kauwen voordat ze een zoentje komen geven. En dat ze er ook geen probleem mee hebben om regelrecht van hun etensbak naar jouw gezicht te lopen, zodat je nog even kan meegenieten van al dat lekkers wat op dat bordje lag.

Zolang je kat ruikt naar het kattenvoer dat ze net hebben gegeten, is er niet echt een probleem! Maar ruik af en toe eens aan dat kattenbekje om er zeker van te zijn dat het kattenvoer is dat je ruikt en dat er niet iets anders speelt. Dat je ook weet hoe je kat normaal gesproken ruikt.

Sowieso is het wel handig om te weten wat de normale eetgewoonten van je kat zijn. Want er zijn nog andere subtiele signalen rond dat eten, waaraan je kan merken dat het niet helemaal goed gaat met zijn gebit.

2. Je kat knoeit met het eten

Als er geknoeid wordt met eten, of je kat ineens geen brokjes meer wil eten, dan is dat wel even een aanleiding om eens in het bekje te kijken.

En dan hoor ik mensen ook wel eens zeggen… “mijn kat knoeit altijd met het eten?!” Het kan zijn dat je kat met zijn eten zit te spelen omdat hij een voerpuzzel heeft en dus moet peuteren en pielen.

Of dat hij het eten uit zijn “gewone” voerbakje haalt met zijn pootje omdat die te diep is, of naast de waterbak staat. Ook in dat geval doe je even een kleine gebitscontrole bij je kat om te zien of er iets aan de hand is. Maar daarnaast is zeker raadzaam om je te verdiepen in een kattenservies dat meer whiskerfriendly is en er natuurlijk voor te zorgen dat het eten van je kat niet naast zijn water staat.

Met knoeien in de zin van alarmbellen bedoel ik:

Je ziet heel duidelijk dat je kat maar aan één kant kauwt en je ziet ook dat je kat zijn kopje wat scheef houdt om het eten ook echt in die ene kant van zijn bek te houden.

Brokjes oppakken maar ze ook weer uit zijn bekje laten vallen Heb je net nieuw voer dan kan het ook zo zijn dat je kat nog aan de bite van het brokje moet wennen en dat hij de vorm vreemd vindt, maar als er niets veranderd is aan de brokjes dan is dat een alarmbel.

De brokjes heel erg verkruimelen Ook hier geldt dat het dan wel zijn normale kattenbrokjes zijn die hij altijd heeft en niet die grote brokken voor raskatten of tandenpoetsbrokken, want die staan er om bekend dat ze nogal een rommel maken.

3. Je kat kwijlt en heeft een vies bekje

Kwijlen…. en continue een vies bekje, dat is absoluut geen goed teken!
“Katten zijn geen honden die al bij de gedachte aan iets lekkers lopen te kwijlen.” Dat hoort niet bij een kat. Als een kat kwijlt is er eigenlijk altijd iets aan de hand! Dit is echt een signaal dat professioneel onderzocht moet worden.

4. Je kat smakt heel erg tijdens het eten

Als je je kat hoort smakken is dat ook een reden om eens een gebitscontrole uit te voeren en in dat bekje te kijken, zeker als je kat vroeger niet smakte. Met smakken bedoel ik dus niet slobberen van natvoertjes maar meer smakken bij het eten van grotere stukken en brokjes. Smakken is meestal een teken dat je kat zijn bek niet goed kan (of wil) sluiten omdat zijn gebit zeer doet.

5. Je kat is wat magerder geworden

Als je dit soort signalen opmerkt rond de eetgewoonte van je kat, dan verbaast het je waarschijnlijk niet dat je kat ook wat is afgevallen. Gewichtsverlies bij katten, tenzij je er bewust mee bezig bent omdat je kat te dik is, is absoluut een reden om even een afspraak maken bij de dierenarts voor een algemene checkup en dan gelijk maar die gebitscontrole.  

Ik ben een groot voorstander van een hands-on relatie met je kat. Kroelen en je kat verzorgen gaat bij mij in een aai door. En omdat ik mijn katten regelmatig in handen hebt valt het ook eerder op dat je kat iets is afgevallen, maar ook….

6. Je kat ziet er slordig uit

Het valt je ook eerder op dat de vacht van je kat niet helemaal tip top in orde is, dat die anders aanvoelt en dat zijn vacht wat vettig is, wat meer open staat en misschien zelfs wat klitjes heeft. Een kat die zichzelf niet meer zo goed schoonhoudt als hij vroeger deed, is echt iets om in de gaten te houden en even een gebitscontrole is dan het eerste wat je doet. 

Natuurlijk kan die slechte vachtverzorging ook allerlei andere oorzaken hebben, zoals stress, te dik zijn of last van artrose waardoor die kat zichzelf niet goed wast. Maar een slecht gebit behoort dus ook tot de mogelijkheden, want pijn aan je bek nodigt ook niet uit tot veel likken en poetsen.

7. Je kat heeft vieze nagels

Te lange of ingegroeide nagels zijn ook nooit een goed teken. Want je nagels onderhouden en oude nagelhoesjes los bijten doe je ook niet voor je lol als je bekje zeer doet.

Ook hier kan artrose ook een rol spelen, maar nagels horen in principe mooi schoon te zijn. Als dat niet het geval is, dan is een senioren checkup of gebitscontrole door de dierenarts echt een aanrader.

Hou gedragsverandering bij je kat in de gaten!

Maar er zijn nog meer veranderingen bij je kat die kunnen wijzen op gebitsproblemen. Misschien valt het je wel op dat je kat ineens veel met zijn pootje bij zijn bek en wang zit te poetsen. Het ziet er dan meestal uit alsof hij iets weg wil schrapen, alsof er iets dwars zit.

Dus niet wanneer je kat met zijn achterpoot zit te krabben omdat er een kriebeltje is, of als hij zich uitgebreid wast en zijn voorpoot als natte washand gebruikt om achter zijn oren te komen. Maar gericht met zijn voorpoot bij zijn wang zonder gebruik te maken van zijn nageltjes, alsof hij iets op zijn wang of in zijn bek weg wil poetsen.

Als je kat met zijn pootje langs zijn wang blijft gaan. Alsof er iets dwars zit in zijn bekje

Op het plaatje zie je een kitten en daar kan het nog normaal gedrag zijn omdat zijn melkgebit aan het wisselen is. Maar bij een volwassen kat is het een reden om een kleine gebitscontrole uit te voeren en even in het bekje te kijken hoe het gebit er uit ziet. Dat soort poetsen met zijn poot wijst vaak op irritatie, je kat kan pijn hebben of veel tandsteen.

Gebitscontrole door in het bekje van je kat te kijken

En dan bedoel ik dus niet alleen even kijken als je kat gaapt.. En nee, niet alleen naar die tandjes kijken, maar vooral verder in het bekje, waarvoor je de lippen van je kat even moet optillen.

En voor je denkt whaaaa dat laat mijn kat nooit toe….

Ik heb even een heel klein filmpje van Duffie gemaakt. Duffie was het poezenbuurmeisje van de kattenwinkel, haar mens had nogal moeite met haar als het ging om pipetjes, wormenpillen geven en andere verzorging. Dat liet ze graag aan mij over, maar in het poezenbekje had ik nog nooit gekeken en het videootje was zelfs het resultaat van een tweede keer kijken omdat ik de eerste keer de video niet had aangezet. Speciaal voor jou om je een indruk te geven hoe snel en makkelijk het dus gaat, een opname die ik even tussendoor gemaakt heb.



Het enige dat je hoeft te doen als je kat ligt is even de wangen op te trekken zodat je kan zien hoe dat gebit er uit ziet. En je hoeft echt niet een groot onderzoek uit te voeren, want als leek weet je toch niet de finesses tussen “dit red ik nog als ik NU ga tandenpoetsen” en “O jeeh, ik moet als de sodemieter een afspraak voor gebitscontrole met de dierenarts maken”.

Het enige waar je op moet letten bij jouw snelle gebitscontrole, is dat het gebit van je kat wittig hoort te zijn, zonder smurrie en tandsteen en dat het tandvlees mooi roze is. En gelukkig was dat het geval bij Duffie. 😁Maar het kan ook anders…

Waar let je op bij de gebitscontrole van je kat?

1. Je kat heeft vieze tanden

Als je kat geen schone witte tanden heeft, maar bruin gelige aanslag (tandplaque) of zelfs hele bouwwerken om dat gebit…. tandsteen. Dan weet je dat er iets aan gebitsverzorging moet gebeuren. En nee, dat is niet een kwestie van even wegkrabben en klaar maar poetsen of schoon laten maken bij de dierenarts.

2. Je kat heeft rood tandvlees

Rode randjes aan de bovenkant van de kiezen, duidt meestal op een ontsteking van het tandvlees. Vaak kan er dan onder de oppervlakte nog meer met het gebit aan de hand zijn. Tandvlees dat bloed bij het aanraken is zeker geen goed teken. Je dierenarts weet welke gradatie van rood nog met verzorging omkeerbaar is, of dat er echt alarmbellen afgaan. 

3. Je kat heeft verkleurde tanden

Van klein zwarte plekjes (gaatjes) tot tanden of kiezen die echt verkleurd verkleurt zijn. Dat zijn tekenen dat je stoere kat eigenlijk veel pijn heeft. Niet aan zitten peuteren (alsof je kat dat toe zou laten? 😬) maar meteen een afspraak maken met de dierenarts. Verbaas je niet dat ook jouw kat röntgenfoto’s moet laten maken van zijn gebit, zodat je dierenarts ook echt weet wat er precies aan de hand is voordat hij aan de slag gaat.

Kijk jij wel eens in het bekje van je kat?

Download snel deze checklist en ontdek waar je op moet letten zodat het bekje van je kat niet stiekem pijn doet.

Gebitscontrole Checklist

Wil je alle signalen nog eens nalezen download dan die checklist gebitscontrole. Niet alleen krijg je dan die checklist, maar ik vertel je nog meer handigheidjes rond het gebit en de gebitsverzorging van je kat. Zodat jij nog beter voor je kattenkind kan zorgen.

Gebitscontrole bij je kat als onderdeel van zijn verzorging

Ik denk dat je begrijpt dat gebitscontrole bij je kat een belangrijk onderdeel is van zijn verzorging. En dat gebitsverzorging geen mode verschijnsel is of een manier van je dierenarts om je meer geld uit je zak te kloppen. De meeste doen de gebitscontrole in ieder geval tijdens de ‘maand van het Gebit’ gratis en tegenwoordig is de het ook onderdeel van de algemene checkup als je kat voor iets anders op de behandeltafel staan.

Mocht je de gebitsgezondheid van je kat wantrouwen wacht dan niet, juist omdat de kans dat je kat zijn pijn verbergt erg groot is.

Als er niets aan de hand is, dan heb je geluk. Dan heb jij dus die kat die behoort tot de een derde waar gebitsproblemen geen rol speelt. Maar voor 2 van de 3 katten moet er iets aan gebitsverzorging gedaan worden. En dat betekent niet alleen een schoonmaak bij de dierenarts, maar daarna die verzorging ook bijhouden.

Tandenpoetsen is de beste aanpak om te zorgen dat plaque zich niet opbouwt. Ik geef je graag een handleiding als je het zelf wil proberen. Wil je dat ik je echt help en motiveer, dan vindt je hier meer informatie over de online training.

Ina van Berkum

Al meer dan 25 jaar help ik kattenouders zoals jij om hun kat echt te leren kennen met praktische informatie, masterclasses en trainingen. Waardoor jullie relatie verdiept en het makkelijker wordt om je kat te verzorgen en echt te verwennen. Herken jij je in de wens om de beste CATparent te worden die je kan zijn? Wil je niet zelf op zoek naar inspiratie, maar samen met andere like-minded kattenouders in een hechte community tweaken aan een Purrfect Living voor je kat, wordt dan lid van de crazy cat family en ontvang ieder week MIEUWS in je mailbox.

Meer informatie

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00

Thanksgiving
winactie

’n cadeaubox vol goodies t.w.v. 60,-

geef je snel op

Yess ik doe mee!!
De waardering van catsandthings.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 47 reviews.