Vlooienplaag na de vakantie

Een vlooienplaag na je vakantie hoe ga je er mee om en hoe voorkom je het

Ieder jaar na de zomervakantie was het raak in de kattenwinkel. Dan stonden ze in paniek aan de toonbank… Help!! We hebben een vlooienplaag gekregen na thuiskomst van de vakantie. Soms zelfs mensen die helemaal geen huisdieren hadden. Hoe dan?! Maar iedereen kan een vlooienplaag krijgen. Je neemt ze zelf mee, de kat van de buren komt op bezoek, de hond van je beste vriend…

Hoe vlooien vermenigvuldigen

Dat leg ik graag uit in deze video, dan heb je een goed beeld hoe de cyclus van een vlo werkt. Het weten hoe zo’n cyclus werkt en weten waar de bottleneck bij de bestrijding zit, is vaak heel verhelderend om de noodzaak te zien van het bestrijden op meerdere vlakken tegelijk.  

Waarom is er na de vakantie ineens een vlooienplaag?

Als jij op vakantie bent en poeslief met je mee gaat of uit logeren is bij iemand, dan is er geen beweging in huis. Je laat het huis stil en leeg achter en er wordt ook niet gestofzuigd. Tijdens die stilte ontwikkelen de aanwezige vlooieneitjes zich tot popstadium en die wachten netjes in hun cocon totdat er een bloedmaaltijd langs komt. Bij de kleinste trilling gaan ze al over tot actie. Dus als jij thuiskomt heb je de poppen aan het dansen, letterlijk en figuurlijk. Dan begint de overlast en worden niet alleen je kat maar ook jij besprongen door honderden uitgehongerde vlooien.

Wat doe je als je zo’n vlooienwelkom krijgt

In ieder geval zo snel mogelijk aan de slag, zodat je de cyclus kan doorbreken. 

1. Behandel je kat tegen vlooien

Natuurlijk behandel je je kat eerst (en andere dieren) met een voor hun geschikt middel tegen vlooien. Waarmee je voorkomt dat er een nieuwe generatie vlooien ontstaat. 

Volg altijd de aanwijzingen op de etiket van de bestrijdingsmiddelen. En ja, het is niet ondenkbaar dat je dit hele circus nog een keer moet herhalen. Vlooien zijn hardnekkige beestjes, vooral die poppen laten zich niet snel vernietigen.

2. Stofzuigen en nog eens stofzuigen

Dan ga je als een gek stofzuigen. Vooral die plekken waar je normaal gesproken (bijna) nooit komt, zoals achter en onder kasten en banken en langs alle plinten. Haal de kussens van de bank en stofzuig alle kieren.

Als je klaar bent met stofzuigen dan vervang je meteen de stofzuigerzak en gooit de oude (dichtgeplakt) weg. Hiermee ga je dus de aanwezige eitjes en poppen te lijf.

3. Extra aandacht voor de plekjes van je kat

Geef absoluut extra aandacht aan al de lievelingsplekjes van je kat en was alle mandjes en dekentjes goed uit. Vlooien leggen hun eitjes graag in de buurt van hun gastheer, zie je witte stipjes in de buurt van de slaapplek van je kat dan zijn dat dus vlooieneitjes! Die larfjes die hier uitkomen gaan dus weer naar donkere plekjes (zie 2.)

4. Behandel je huis met een vlooienmiddel

Koop een goed vlooienmiddel voor je huis en spuit daarmee die donkere aandachtplekken heel goed in (plinten, randen en donkere plekken). Vergeet ook de kattenmand niet als je die niet lekker kan schoonmaken (nou weet je meteen waarom ik geen fan ben van riet!). Waarmee je voorkomt dat die larven zich kunnen verpoppen. Helaas is het popstadium nog steeds niet te vernietigen met een bestrijdingsmiddel, zo’n cocon biedt een ijzersterke bescherming.

LET OP! Dat er tijdens het spuiten zijn er geen dieren en kinderen in de ruimte aanwezig zijn. Je laat het spul goed inwerken en neemt de ruimte pas weer in gebruik zodra je gelucht hebt.

Vlooien op je kat

Volg altijd de aanwijzingen op het etiket van de bestrijdingsmiddelen. 

En ja, het is niet ondenkbaar dat je dit hele circus nog een keer moet herhalen. 

Vlooien zijn hardnekkige beestjes, vooral die poppen laten zich niet snel vernietigen.

Een vlooienplaag voorkomen?

Behandel je kat ongeveer 2 weken voordat je op vakantie gaat met een anti-vlooienmiddel, zoals een pipetje. Gaat je kat uit logeren dan is dit ook wel zo vriendelijk voor de logeeradres dat hij geen vlooien meeneemt (of vlooien vanuit het logeeradres mee naar huis neemt) De meeste middelen zijn 4 weken werkzaam. Maar als je kat een bandje gewend is dan kan je ook denken aan een seresto vlooienband. Die blijft minimaal een half jaar actief en beschermt ook tegen teken, altijd handig als je kat buiten komt. 

Vlak voordat je op vakantie gaat, het hele huis goed stofzuigen en die stofzuigerzak meteen weggooien. Heb je de kriebels goed te pakken en is de kans op een vlooienplaag groot. Dan kan je je huis ook preventief behandelen, maar zorg er dan wel voor dat er geen huisdieren in huis zijn tijdens het spuiten.  

De waardering van catsandthings.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 35 reviews.