Hoe leuk is het om een kattenijsje te maken voor je kat. Bij honden is het helemaal ingeburgerd en kan je zelfs kant en klare ijsje kopen of ijsjes die je alleen maar hoeft in te vriezen. Dat gun je je kat toch ook? Lekker likkend aan zijn eigen kattenijsje in plaats van een likje van jouw ijs te bedelen.
Mag mijn kat een beetje van mijn ijs eten?
Eerlijk gezegd, liever niet. Om daar meteen achteraan te zeggen dat ik me er ook wel eens schuldig aan maak om het laatste restje dat al flink gesmolten is op te laten likken door mijn katten.
Dat hele kleine beetje (3 likjes) kan niet zoveel kwaad. Maar eerlijk is eerlijk mensenijs is gewoon niet goed voor je kat. Het zit boordevol suiker en waarschijnlijk ook vol lactose! Je wist toch dat je kat niet tegen lactose kan? Er is een reden waarom kattenmelk is uitgevonden namelijk.
Wij vinden het beeld van een kat die melk drinkt geweldig, maar een volwassen kat kan gewoon geen lactose meer verwerken, dat was iets voor zijn kittentijd toen hij nog moedermelk dronk. Het eten van lactose kan bij een kat leiden tot maag- of darmproblemen zoals buikpijn en diarree. En diarree is iets wat je zeker niet wil met warm weer, want dan is de kans op uitdroging extra groot.
Dus is er lactosevrije kattenmelk uitgevonden…. zodat we toch aan het beeld kunnen voldoen dat een kat melk drinkt. Mocht je een kat hebben die dol is op zijn eigen kattenmelk producten dan kun je daar natuurlijk hele leuke kattenijsjes van maken.
En wat als je dan zelf een lactosevrij ijsje eet?
Toch niet aan je kat geven, dat suiker is voor niemand goed en zeker niet voor zo’n puur dier als je kat. Maar daarbij kan je best een smaakje eten die ook nog eens giftig kan uitvallen voor je kat, zoals chocolade ijs. Dus niet doen en dan maar liever aan de slag om zelf een kattenijsje te maken voor je lieveling met ingrediënten die wel mogen en ook nog eens lekker zijn.
Ohwww en voor het geval je nu zegt dat je altijd light ijs eet….
Light-ijs bevat vaak kunstmatige zoetstoffen (aspartaam, xylitol, etc.) die levensgevaarlijk zijn (ik overdrijf niet!) voor je kat. De symptomen bij dieren kunnen na het eten van slechts een kleine hoeveelheid van een product met zoetstoffen al binnen een uur ontstaan. (onderzocht door de Faculteit Diergeneeskunde 😿)
De zoetstof vergiftiging die je kat dan krijgt kan je herkennen aan braken, zwakte, toevallen en coma. Het kan ook voor leverfalen, stollingsstoornissen en zelfs de dood van je geliefde kat zorgen. Het gaat in de onderzochte gevallen om de zoetstof Xylitol.
Kattenijs recept
Romige kattenijs
Is jouw kat fan van zuivelproducten? Maak dan je eigen roomijs. Het is heel simpel, je vriest gewoon ijsjes in van kattenmelk of van een kattenpudding.
Eventueel verdun je de melk of pudding nog een beetje met water. In een ijsblokjes vorm gieten OF als je echt gek wil doen in een ijslollyvormpje. De boel in het vriesvak zetten. Even wachten en klaar!
Kunnen katten tegen ijskoude kattenijsjes?
Oepss daar vraag je wat. Net zoals jij en ik een brainfreeze kunnen krijgen kan dat bij je kat ook gebeuren. Het is misschien niet schadelijk voor de hersenen, maar die kortdurende hoofdpijn is wel pijnlijk en dat wil je toch niet voor je kat. Jij begrijpt waar een brainfreeze vandaan komt, maar voor je kat is meteen de lol er van af.
Het gevaar bij het eten van kattenijs.
De tong van je kat kan blijven plakken aan het ijs?! Je begrijpt dat je kat daarvan flink in paniek kan raken en dan met alle geweld probeert los te komen. En dan zijn er nog veel meer waarschuwingen te vinden op het internet die ik zo nu en dan wat vergezocht vindt, maar die in ieder geval allemaal gewoon te voorkomen zijn als je met beleid een kattenijsje geeft.
Zo verwen je je kat met kattenijs
- Je maakt het ijs dus zelf met ingrediënten die voor je kat geen kwaad kunnen.
- Je geeft het kattenijs nooit zo uit de vriezer maar laat het een beetje ontdooien.
- Je geeft maar een kleine portie.
(schenk de ijsklontjes vorm niet helemaal vol, de helft is genoeg) - Bij het maken van een kattenijslollie laat je desnoods meerdere katten 1 ijsje delen.
- Je blijft erbij terwijl je kat van zijn ijsje geniet.
- En je maakt foto’s!!!!
Oké die laatste is gewoon omdat je zelf gewoon langer wil genieten van het feit dat je je poezenkinderen hebt verwent. EN misschien heb je wel een mega cool recept dat je wil delen, daar hoort natuurlijk ook een foto bij. In dit geval moest Tara natuurlijk de kattenijsjes even testen. 😉
Kattenijs recept
Een waterijsje voor je kat
Je neemt een blikje vis op water (tonijn), gebruik hiervoor het liefst een merk dat niets anders toevoegt, zodat het vocht niet zout is. Je vangt het water uit het blikje op en giet het vocht in een ijslolly vormpje. Zo heb je op een eenvoudige manier een verwenmomentje voor je kat gemaakt.
Dit kan je ook doen met kattenbouillon of kattensoep! Ohww en die vis gebruik je natuurlijk zelf in een zomerse salade. 😁
Kattenijs recept
Toch zelf aan de kook?
Verwarm dan een blok koolvis of kabeljauw met flink wat water, zodat je zelf een vissenwatertje hebt gemaakt.
De afgekoelde vis met een beetje vocht is verwennerij nummer 1. Dat is een hele fijne manier om je kat meer vocht binnen te laten krijgen. Het overtollige vocht gebruik je dan weer om kattenijsjes van te maken.
Tot zover de lol van het kattenijsje maken
Dan toch nog even een disclaimer toevoegen. Kattenijsjes maak je omdat je het leuk vindt om te doen, omdat je een keer wat anders wil en omdat je wil weten hoe je kat hier op reageert. Als je het doet omdat je wil dat je kat afkoelt is het pure onzin….
Het is namelijk zinloos om ijs te eten om af te koelen. En ja, dat geldt ook voor ons. Het koude ijsje zorgt eventjes voor een prettig gevoel, maar zodra het in je buik zit, verwarmt het lichaam de vloeistof om de algemene temperatuur constant te houden. We krijgen het er uiteindelijk alleen maar warm van.
Kattenijs is een manier om je kat meer vocht binnen te laten krijgen. Van afkoelen is geen sprake, tenzij…..
Kattenijs van water om mee te spelen
Je vindt de ijsballon all over het internet.
Het recept is als volgt:
- Je vult een ballon met water.
- Knoop de ballon dicht en leg hem in de vriezer.
- Als het water bevroren is, haal je de ballon uit de vriezer en je knipt de knop los en pelt de ballon van de ijsbal.
- Deze waterijsbal leg je in een grote kom met water en de ijspret kan beginnen.
Het is dus de bedoeling dat je kat de ijsbal heen en weer schuift, misschien er wel aan likt (gevaar dat zijn tong blijft plakken en dus die brainfreeze) en op die manier meer vocht binnenkrijgt.
Wil je mijn mening?
Blijf in thema met deze kattenpoot ijsblokjes
Gewoon een bak met ijsblokjes in een schaal kieperen werkt veel beter. Die kleine ijsblokjes tinkelen als ze rond geschoven worden en ze dompelen onder als je kat ze aanraakt met zijn kattenpootjes.
Bovendien kan je in die blokjes ook kleine dingen invriezen. Iets met een smaakje of een interessant geurtje als de ijsblokjes smelten. Dat maakt het allemaal veel interessanter dan die grote ijsbal.
Bovendien zorgt dit waterplezier er wel voor dat je kat afkoelt. Want door die ijsblokjes heen en weer te schuiven en zijn pootjes nat te maken, koelt je kat op de juiste manier af.
Nog 1 kattenijs receptje om het af te leren?
Kattenijs recept
Het meest simpele kattenijs recept!
Een katten vrieslolly maak je simpelweg door een blister liquid of creamy snack in de vriezer te leggen. Als je een heel goed merk kiest hebt je een gezonde verwennerij voor je kat.
Ook voor de vrieslolly geldt natuurlijk niet helemaal keihard aan je kat geven, maar een beetje laten ontdooien. En natuurlijk de hele top eraf knippen zodat je steeds een stukje lolly naar buiten kan knijpen.
Manieren om koel te eten
Een kleine collectie om kattenijsjes en ijsblokjes te maken. Maar ook de manier om verrassend koel te eten en drinken voor je kat, zodat het langer vers en aantrekkelijk blijft.