Je ziet het steeds vaker, katten die aan een tuigje lopen. Zelfverzekerd met flinke pas over straat of heerlijk rondscharrelend door een binnentuin of misschien wel op een vakantie verblijf. En dat wil jij natuurlijk ook! Want hoe geweldig is het als je je kat kan meenemen en samen kan genieten van dat buiten. Maar is het ook voor jouw kat weggelegd en hoe pak je dat dan aan.
Waarom wil je eigenlijk je kat leren lopen aan een tuigje?
Voordat je begint aan het uitzoeken van een tuigje en de training is het misschien wel handig om je te bedenken waarom je dit eigenlijk wil. Is het puur omdat je kat geen eigen (veilig) buiten heeft en je het hem gunt om ook eens een frisse neus te halen?
Heb je wel een buiten, onderzoek dan eerst de mogelijkheden om deze veilig af te zetten voor je kat. En geef hem als het even kan de mogelijkheid om zelf te bepalen wanneer hij naar buiten gaat en hoe lang. Want met je kat leren lopen aan een tuigje betekent dat jij tijd vrij moet maken en bepaald wanneer er naar buiten gegaan wordt.

Bovendien geeft zo’n tuigje ook beperkingen aan de bewegingsvrijheid van je kat. Een kat die vrij rondloopt, loopt niet zoals een hond rechtlijnig over de grond. Katten zijn van het kruipdoor sluipdoor, het onderzoeken van smalle nissen, springen op muurtjes en daken, klimmen als het even kan in bomen om vanaf de hoogte de omgeving rustig te observeren. Dingen waarbij die looplijn flink in de weg zit.
Als je met je kat wil leren lopen aan een tuigje , omdat je het gewoon cool vindt en het je aandacht garandeert van anderen omdat het nog steeds heel bijzonder is, bedenk dan even of het ook goed is voor je kat. De meeste katten zullen niet snel een drukke straat opzoeken en in tempo met hun mens meelopen. Dat zit niet echt in het aard van het beestje. Maar zelfs als je zo’n kat hebt die niets te gek vindt als hij maar bij jou kan zijn….
Dan nog zijn er gevaren die een kat aan de lijn niet zo makkelijk kan ontlopen omdat hij nu eenmaal vast zit. En ik denk daarbij vooral aan een confrontatie met een hond. Eentje die misschien niet aan de lijn zit en je kat aanvalt. In zo’n geval kan je kat niet snel vluchten, zich bezeren aan het tuigje bij een ontsnappingspoging en als hij vlucht de weg kwijtraken omdat hij nu eenmaal niet in zijn eigen territorium zit. Alleen om die reden zul je altijd ook een draagzak of rugzak bij je moeten hebben voor je kat, om hem veilig te kunnen stellen als dat nodig is.
En toch kan het handig zijn om je kat te leren lopen aan een tuigje
Er zijn een aantal redenen waarom het toch handig is als je kat aan een tuigje gewend is, meestal is het een (extra) veiligheidsmaatregel als je reist met je kat. Puur ter voorkoming van per ongeluk ontsnappen en de weg kwijtraken.

Je kat leren lopen aan een tuigje, als veiligheidsmaatregel tijdens het reizen
Zeker als je een lange reis maakt is het handig als je kat even uit zijn (zeker in het geval van een vliegreis) benauwde reiskennel kan komen om zijn pootjes te strekken, of bij jou op schoot te liggen. Het is heel fijn in zo’n geval dat je kat dan een tuigje draagt en je hem heel snel aan de lijn kan haken als de reiskennel open gaat. Die riem geeft jou en je kat veiligheid en zekerheid voor onderweg. Er zijn zelfs speciale tuigjes voor in de auto.
Je kat leren lopen aan een tuigje, bij het verkennen van een nieuwe omgeving.
Heb je net een nieuw kitten die nog moet wennen aan het buiten, dan is een tuigje een goede manier om de eerste stapjes in die nieuwe buitenomgeving te zetten en rond te kijken wat er allemaal te beleven valt. Maar ook om die omgeving goed in zich op te nemen en te registreren, zodat hij weet wat thuis is.
Dit geldt natuurlijk ook voor een kat die net verhuisd is, of een binnenkat die voor het eerst in zijn leven toegang tot een buitenplek krijgt.

Een tuigje kan ook voorkomen dat je herstellende kat te veel capriolen maakt en te grote sprongen. Aan de lijn heb je meer controle over wat je kat uitvoert. Ook fijn als je naar verschillende plekken reist met je kat en her en der een paar dagen op bijvoorbeeld een camping verblijft. In zo’n geval is het ook handig als je je kat toch buiten kan laten, maar geen zorgen hoeft te hebben over weglopen.
Wat je ook doet…
Je kat aan de lijn, betekent dat jij in de buurt bent om een oogje in zeil te houden. Tegen het vastdraaien van die lange lijn, onverwachte kennismakingen met anderen, in paniek raken of het per ongeluk losschieten van het lijntje.

Is je kat geschikt voor dat kat leren lopen aan een tuigje?
Als je kat erg jong is en goed gesocialiseerd is de kans erg groot dat hij het geen enkel probleem vindt om te leren lopen aan een tuigje. Of om in ieder geval een tuigje aan te hebben. Dat is een kwestie van jong geleerd oud gedaan.
Maar een kat die al wat ouder is heeft wat meer overredingskracht nodig. What’s in it for me?! In eerste instantie zal dat een lekkere beloning zijn. Maar ook het buitenlopen wordt op den duur een geweldige beloning. Eentje waar hij klaar voor zit als het tijd is om naar buiten te gaan.
Het spreekt voor zich dat een angstige kat of een kat die niet gesocialiseerd is, veel meer moeite heeft met het concept tuigje. En zich beperkt voelt in een harnasje en ook de intimiteit met jou niet weet te waarderen.
Je kat moet wel zelfverzekerd zijn en jouw heel erg vertrouwen. In dat geval kunnen jullie zeker samen het avontuur aan gaan.
Hoe kan je een kat leren lopen aan een tuigje
Iedereen kent de filmpjes wel waarin een kat een tuigje om krijgt en zich dan laat vallen… er wordt geen stap gezet, er wordt niet meer bewogen en als er dan toch beweging in zit dan is het in achterwaartse pas om op die manier van het tuigje verlost te worden.
Oepss dat was niet helemaal de bedoeling?!
Om je kat te leren lopen met een tuigje heb je veel geduld nodig, hele kleine stapjes en positieve aanmoediging. Natuurlijk ga je eerst thuis oefenen, je gaat pas naar buiten als het tuigje binnen geen probleem meer is, het aan en uittrekken van dat ding een appeltje-eitje en je zelfs een spreekwoordelijk rondje rond de tafel kunt lopen terwijl je kat aangelijnd is.
Pas dan ga je naar buiten. Je begint in een rustige omgeving en als je helemaal niet zo rustig woont dan zijn je eerste probeersels vroeg in de ochtend of laat in de avond als het niet meer zo druk is op straat. Op zich zijn deze tijden ook voor je kat heel fijn, want van nature jaagt je lieveling rond schemertijd.
Ga heel langzaam want er komen heel veel nieuwe sensaties op je kat af. Een hele nieuwe omgeving die nog in kaart gebracht moet worden, nieuwe geuren en geluiden.
Lopen aan een tuigje met Cicero…
Toen ik met Cicero begon te wandelen midden in de Amsterdamse Jordaan, was het heel duidelijk te zien hoe hij de nieuwe omgeving in zich opnam. Ieder nieuw stukje straat werd met de uiterste precisie in zijn kopje ondergebracht. Alles werd uitgebreid besnuffeld, bij ieder geluidje werd stil gestaan en zo kwamen we schoorvoetend vooruit.
De volgende keer dat ik weer naar buiten ging, werd het eerste stukje dat al in kaart gebracht was even snel gecheckt tot we weer bij een nieuw stukje aankwamen en dan ging het weer heel langzaam en zorgvuldig. Iedere avond een stukje verder. Over sommige spannende stukjes deed hij wat langer…. Want hoezo is er ineens een gracht met klotsend water en bootjes?!
Erg leuk om je mee te laten voeren op zo’n poezenavontuur. Gelukkig vond hij het ook erg leuk dat hij alle aandacht trok en zo niet, dan liep hij onverstoorbaar door. Maarrrrr weet waar je aan begint, want meneer stond wel iedere avond klaar om zijn rondje te maken, dus van vrijblijvendheid van mijn kant was geen sprake… hij was er echt eentje van de klok.

Stappenplan om je kat te leren lopen aan een tuigje
Het spreekt voor zich dat je hele kleine stapjes gebruikt. Bij ieder stap beloon je goed gedrag. Goed gedrag van je kat tijdens de training is vooral rustig blijven, niet uithalen of bang worden. Om het goede gedrag te bevestigen is het handig om elke stap 2 of 3 keer per dag heel kort te oefenen. Je kunt beter vaker en kort oefenen dan lang en niet consequent.
Bovendien is het handig dat je de oefening ook een paar dagen herhaalt voordat je naar een nieuwe stap gaat. Je hebt geen haast, deze hele training moet een positieve ervaring worden.
Als je eenmaal zover bent dat je kat het tuigje aanheeft, dan kun je hem in het begin afleiden door een hengel over de grond te bewegen. Ontdek welke hengel je kat fijn vindt, want dat kattenspeeltje kun je ook mee naar buiten nemen als je nog in de oefenfase zit.
Leg het tuigje in de buurt van de kat
Je doet er voor de rest nog niets mee, het gaat erom dat het tuigje de geur krijgt van je huishouden en je kat beseft dat het ding geen gevaar is. Je kunt er zelfs wat snoepjes of brokjes rond het tuigje strooien.
Leg het tuigje een keer op je kat
Als je kat rustig zit of ligt dan kan je het tuigje op de rug van je kat of op zijn zij leggen. Het gaat erom dat je kat went aan het gewicht op zijn lijfje. Niets meer en niets minder.
Manoeuvreer het tuigje om het lijfje van je kat
Dit is een beetje afhankelijk van het soort tuigje dat je hebt gekozen. Een harnasje, H-tuigje of een Y-tuigje. Probeer gewoon eens het tuigje vast te maken op een vrij ruime stand. Alles zit nog te los om over een veilig tuigje te spreken, maar je kat went eraan dat het tuigje op zijn lijfje blijft zitten.
Maak het tuigje passend
Als je kat ook het losse tuigje oké vindt dan maak je het tuigje op maat. In principe zouden twee vingers tijdens de training het meest comfortabel moeten zijn. Tegen die tijd dat je echt naar buiten gaat wen je je kat eraan dat het wat strakker zit (1 vinger ruimte).
Laat je kat steeds langer met het tuigje rondlopen
In het begin was het alleen maar aan en uit, maar bouw nu de tijd dat je kat met het tuigje rondloopt op en leidt hem af door een spelletje en/of eten.
Klik het lijntje aan het tuigje
Als je kat zich niets meer aantrekt van het tuigje kun je de lijn er aan vastklikken. Laat het lijntje slap hangen en probeer je kat te motiveren om te lopen en te bewegen.
Loop met het lijntje door het huis
Laat het lijntje slap hangen en loop gewoon met je kat mee door het huis.
Pak je kat een keer op als hij door het huis heeft gelopen
Het is handig als je kat hier aan went, er zijn momenten dat het gewoon beter is dat je je kat even optilt. In de lift, als er iets gebeurt op straat of een druk stukje buiten.
Pas als dit allemaal goed gaat, kun je een keer naar buiten
Het is even afhankelijk van je situatie hoe je dit verder aanpakt. Is het buiten meteen aan de voordeur of tuindeur, doe de deur open en laat je kat zelf naar buiten lopen. Maar het kan ook zijn dat je liever een stukje met je kat in je armen (of reismand) loopt en op een rustig moment op de grond zet.
Wat je ook besluit, het buiten lopen bouw je net zo langzaam op als het wennen aan een tuigje.
Wat is het beste tuigje om je kat te leren lopen aan een tuigje
Gelukkig is het nooit normaal geweest bij een kat om een lijntje aan de halsband te bevestigen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en zo’n kattennekje is heel fragiel. Zelfs bij honden wordt tegenwoordig steeds vaker gebruik gemaakt van een tuigje. Bij een tuigje wordt de riem vastgemaakt aan een punt op de rug van je kat, dat is veiliger.

H-tuigje
De bekendste (of de oudste) is het H-tuigje. De buikriem en de halsriem met elkaar verbonden door een rugstukje. Tegenwoordig ook met een buikstukje dat de hals en buikriem tussen de poten aan elkaar verbind, waardoor het tuigje meer escape proof is.
Het is een lichtgewicht tuigje, ideaal voor kittens. Een H-tuigje hindert je kat nergens en geeft veel vrijheid in beweging.


Kattenharnas
Een harnasje is het meest bedekkende tuigje. Het biedt de minste bewegingsvrijheid omdat het ook de schouders bedekt. Sommige katten vinden dit vervelend, andere boeit het helemaal niet.
Een voordeel van het bedekkende karakter van dit tuigje, is dat het je kat ook bakert, waardoor hij net wat meer zelfvertrouwen kan krijgen voor het grote buitenavontuur.


Y-tuigje
Dan is er nog een Y-tuigje, hierbij is de halsband wat lager geplaatst en verbonden met een borst en buikband die wat steviger zijn dan bij een H-tuigje. Het zorgt ervoor dat dit tuigje wat minder escape gevoelig is.
Bovendien hebben de banden een wat zachtere voering en zijn de riempjes iets robuuster wat een fijnere ervaring is voor je kat zeker als hij niet zoveel vacht heeft.

De juiste maat van een tuigje
Het is vooral belangrijk om de omvang van de ribbenkas van je kat te meten. Die moet je heel netjes op maat kunnen maken, met 1 vinger tussenruimte. Ook is het belangrijk om de bandlengte op de rug na te meten. Dus van het kuiltje in de nek van je kat tot daar waar de buik (of borstriem) vast zit.
Het spreekt voor zich dat grote katten en katten met lange lijven en wat langere rug bevestiging nodig hebben zodat de buikriem niet in de oksels terecht komt en het “trek” punt van de looplijn niet te dicht bij de hals is.