Ina van Berkum

Eigenaar

Al meer dan 25 jaar help ik kattenouders zoals jij om hun kat echt te leren kennen met praktische informatie, masterclasses en trainingen. Waardoor jullie relatie verdiept en het makkelijker wordt om je kat te verzorgen en echt te verwennen. Herken jij je in de wens om de beste CATparent te worden die je kan zijn? Wil je niet zelf op zoek naar inspiratie, maar samen met andere like-minded kattenouders in een hechte community tweaken aan een Purrfect Living voor je kat, wordt dan lid van de crazy cat family en ontvang ieder week MIEUWS in je mailbox.

in

Verzorging & Support

12 minuten lezen

Je kat aaien, hoe doe je dat het beste

Dit lijkt een rare vraag, iedereen weet toch hoe je een kat aait. Dat gaat automatisch…. dat zachte kattenvachtje is er gewoon voor gemaakt om aangeraakt te worden. Alleen, zijn er best wel veel mensen die dan tijdens dat aaien ineens een lel krijgen, wat nageltjes in hun hand of zelfs tandjes!!

Oepss dat was de bedoeling niet?! Dus misschien toch maar eens dat aaien onder de loep nemen en terug naar de basics.

Geurmarkering als basis voor het kat aaien

Ja ook voorwerpen krijgen kopjes van je kat. Meestal zijn het uitstekende punten of plekken waar veel langs wordt gelopen. Je kat gaat dan een paar keer met zijn kin langs het voorwerp, zoals kasthoeken, tafel en stoelpoten. Dit zijn geweldige plekken om zijn geur af te zetten. Vooral nieuwe items in je huis zijn vaak de pineut, die ruiken nog nieuw en dat kan natuurlijk niet….. daar moet wel een eigen poezengeurtje aan!

Hoe persoonlijk je ook met je kat bent en welke gewoontes jullie samen hebben… er zijn universele plekken waar iedere sociale kat het tolereert om aangeraakt te worden. Het enige wat je moet doen is eens goed kijken hoe je kat kopjes geeft, tegen een andere vriendelijke kat of huisdier aanwrijft en zijn geur afzet met zijn kopje tegen bepaalde meubels of deurposten in je huis.

Het lijkt alsof het bij dat ‘kopjes geven’ alleen maar gaat om dat kattenkopje. Maar als je goed kijkt dan zie je dat bij een begroeting van je kat het vaak begint bij het kopje, maar het daarna verder gaat via de flanken van het kattenlijfje en voor hele intimi zelfs door gaat naar de kont en staart.

Als je heel uitbundig begroet wordt door je kat dan weet je wat ik bedoel. Eerst krijg je een boink van dat kattenkopje, en daarna loopt hij met zijn hele lichaam langs je benen en het met een beetje geluk krult die staart aan het eind van de begroeting ook nog om je heen.

Anyway… die plekken die je kat dus gebruikt om zijn geur af te zetten aan alles wat hij zijn eigendom beschouwt (dus ja, daar val jij ook onder ), die plekken zijn de aangewezen plekken om je kat te aaien.

Hoe begin je dan met een kat aaien?

Natuurlijk zullen jij en je kat je eigen ritueel hebben en knuffelen jullie op je eigen vertrouwde manier. Maar dat wil nog niet zeggen dat wat je met je eigen kat doet en wat die helemaal geweldig vindt, dat dit ook in de smaak valt bij vreemde katten.

Voordat je überhaupt een andere kat gaat aaien, is het misschien wel handig om je eerst even voor te stellen aan die kat. Je steekt gewoon je hand uit en nodigt de kat uit om kennis te komen maken, door aan je hand te ruiken. En dan is het natuurlijk aan die kat of hij in gaat op jouw verzoek of niet…

Natuurlijk zullen jij en je kat je eigen ritueel hebben en knuffelen jullie op je eigen vertrouwde manier. Maar dat wil nog niet zeggen dat wat je met je eigen kat doet en wat die helemaal geweldig vindt, dat dit ook in de smaak valt bij vreemde katten.

Ja ik weet het, je wil zo graag contact. Maar een kat is zijn eigen kleine purrsonality en soms wil hij gewoon iets anders. Als je dat respecteert en vervolgens gewoon je eigen ding gaat doen, dan zit de kans er dik in dat je op gegeven moment toch interessant wordt voor die kat. Dat hij dan op eigen initiatief kennis komt maken en er zelfs een aaitje in zit.

Je kat aaien, de beste plekjes!

De plekken waar je kat het liefst geaaid wordt, zijn dus de plekken waar hun geurklieren het meest geconcentreerd zijn. Die plekken op zijn lijf waar hij zijn geur op jou en zijn omgeving achterlaat.

1. Op zijn wangen achter de snorharen

Dit is een mooi plekje om mee te beginnen. Het gaat hier om het plekje achter zijn snorharen, je kat kan je hier goed in de gaten houden. Bovendien komt je hand langszij en is daarom niet bedreigend.

Als je kat in is voor een aaitje, dan zullen zijn snorharen naar voren draaien om ruimte voor je hand te maken en misschien douwt hij zijn kopje ook nog wel verder tegen je hand als je even dreigt te stoppen met aaien.

Met een beetje geluk duikt hij met zijn kopje onder je hand, waardoor het meteen duidelijk is wat plekje nummer 2 dan moet zijn.

2. Boven op het kopje tussen en rondom de oren

Bovenop het kopje is het eerste plekje dat een andere kat zijn maatje zal likken. En misschien herinnert het ook wel aan de tijd dat zijn moeder dit deed. Vaak zie je dat bevriende katten hun kopje echt onder de kop van de ander drukken met hun neus in de vacht van die ander begraven.

Het is een uitnodiging om eens goed gewassen te worden en op die manier ook de geuren van de twee vriendjes te vermengen. En ja, in dit geval is het een pre als de oren ook uitgewassen worden, dat is een moeilijk plekje om zelf schoon te maken dus alle hulp in welkom.

Bovendien zitten er ook rondom de oren geurklieren, dus als je kat het ook maar enigszins aangeeft dat aaien over het kopje wordt gewaardeerd…. Doen!

Probeer of je ook echt achter de oren mag kriebelen en je vingers over de oren mag halen. Niet te lang, maar misschien net lang genoeg om een keer te kijken of de oortjes nog schoon zijn…. om daarna weer verder te gaan met kriebelen.

Meestal zal je kat als hij het genoeg vindt vanzelf over gaan naar de volgende plek. Over het kopje naar de rug tot vlak bij de staart in een lange zachte beweging.

3. De onderkant van de rug

Aan de basis van de staart zit ook een geurklier, die is er verantwoordelijk voor dat ongeholpen katten vaak een wat vettige staart krijgen. Dus helemaal tot dat plekje aaien wordt niet door iedere kat op prijs gesteld. Maar een relaxte aaibeweging van de nek tot boven de achterpoten is voor veel katten ‘je-van-het’.

Als het echt op prijs wordt gesteld dan zal je zien dat je kat zijn rug tegen je hand aan duwt of zijn rug wat hoger maakt, zodat je zijn ruggetje niet kan missen.

Sommige katten gaan zelfs door hun voorpootjes en duwen hun achterste omhoog om je duidelijk te maken dat dit het plekje is om te aaien. Beperk je niet alleen tot die kont, maar maak regelmatig de aaibeweging van kop naar staart, heerlijk met de vachtrichting mee.

En als jullie dan beide helemaal zenn zijn, eindig dan weer op het kopje en ga langs de wangen. Eens kijken of jouw kat in is voor plekje nummer 4.

4. Kriebelen onder de kin van je kat

Voor veel katten is dit een heerlijk plekje om gekriebeld te worden. Het is een plekje waar ze zelf niet goed bij kunnen met hun tong om zich te wassen. Wist je dat sommige katten het heel fijn vinden als je niet alleen je vingertoppen, maar ook je nagels gebruikt?!

Als dit de favoriete plek is voor je kat, dan zal je zien dat hij heerlijk met zijn oogjes bijna dicht zijn kinnetje naar voren steekt, zodat jij er nog beter bij kan komen.

Het is wel handig om tijdens het aaien je kat in de gaten te houden. Geeft hij aan dat het aaien niet lang genoeg kan duren, of begint hij er genoeg van te krijgen. Het liefst stop je eerder dan je kat aangeeft dat het klaar is. Dan is de volgende keer weer een purrfect feestje.

Wanneer is dat ‘kat aaien’ wel genoeg?

Je kat geeft heel subtiel aan wat hij wil en nog leuk vindt. Een teken die vaak niet helemaal goed geïnterpreteerd wordt is het zwiepen met de staart. Zolang het alleen het puntje van de staart is, is er vaak niets aan de hand.

Maar als je kat met zijn hele staart zwaait, dus vanaf de aanzet bij zijn rug dan is hij wat opgewonden. In andere gevallen hoeft dat helemaal niet erg te zijn, zo reageert hij ook als hij een prooi ziet. Maar als het gebeurt terwijl je hem aait, dan is dat een seintje dat hij overprikkeld raakt en kun je beter ophouden met je kat te aaien. Voor je het weet wordt de spanning hem te veel en hangt hij in je arm.

Nog een teken dat het ‘kat aaien’ genoeg is…. vliegtuigoortjes! 

Sowieso is het dan wel klaar als je rond de oren aan het kriebelen was, want je kat probeert zijn oren te verstoppen voor je vingers.

Het is vast geen wetenschappelijke benaming maar iedereen weet wat ik met vliegtuigoortjes bedoel. De punten van de kattenoortjes wijzen naar achteren en de oren zijn plat, waardoor het kattenkopje de vorm van een papieren vliegtuigje krijgt. 

Zelf vind ik het altijd een uitdrukking van: ‘hier wil ik niet bij horen, ik distantieer me nu van wat jij wil’. Lijkt me een duidelijke boodschap, je kat is er klaar mee dus lekker met rust laten. 😉

Waarom willen we ook al weer een kat aaien?

Aaien is natuurlijk de manier waarop je uiting kunt geven aan je genegenheid en zorgzaamheid. En als dat wederzijds is dan heeft het een positieve invloed op de stemming van jou en je kat en vermindert het stress.

Tijdens het aaien produceren jullie feel-good hormonen, zoals oxytocine die ook fysiek je bloeddruk en je hartslag verlaagt. Dat zorgt voor ontspanning waardoor het gevoel van veiligheid en geborgenheid tussen jou en je kat vergroot wordt.

Kortom: je kat aaien zorg voor vertrouwen en verbondenheid tussen jou en je kat.

Die verleidelijke kattenbuik, wel of niet aaien?

Ohwwww hoe verleidelijk ziet het er uit als je kat heerlijk relaxt op zijn rug ligt. Met zijn zachte pluizenbuik open en bloot, klaar om een aai over te geven. Kan jij er dan afblijven?

En toch is het voor de meeste katten een no-go area. Dat je kat zo op zijn gemak is dat hij op zijn rug ligt te slapen is een ding. Eigenlijk gaat hij er van uit dat zijn woonomgeving zo veilig is dat er niets kan gebeuren en dat hij dus zijn kwetsbare buik niet hoeft te beschermen.

Als je kat ligt te slapen, dan is het gewoon geen goed plan om even over dat buikje te aaien. Wie weet is je kat diep in slaap en schrikt hij als je ineens aan hem zit…. en dan ook nog eens aan zijn buik?! Uit een reflex kan hij zomaar in je handen hangen. Of de schrik heeft als gevolg dat hij zich niet meer veilig voelt om op zijn rug te slapen.

Mag je dan nooit de buik van je kat aaien?

Dat hangt helemaal af van de band die jij en je kat hebben, hoe ongelofelijk jullie elkaar vertrouwen.

Maar dan alleen als hij het ‘ziet’ aankomen, als het jullie ding is en er geen teken van stress is. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het bij mijn katten ook wel eens doe. Soms ook wel wat reikie geef op dat buikje als het nodig is. Maar nooit als ze vast liggen te slapen en nooit bij een vreemde kat, dat is vragen om moeilijkheden.

Je eigen aai rituelen

Afhankelijk van wat je kat gewend is, zal je op je eigen manier je kat aaien. Leer je wat je kat fijn vindt, wat zijn sweet-spots zijn en wat hij absoluut not-done vindt. Respecteer de wensen van je kat en hou in de gaten of hij het nog leuk vindt.

Het samen genieten bestaat uit een relaxte kat (oogjes dicht) die zachtjes spint als je aait. Een kat die je misschien zelfs aanmoedigt om door te gaan wanneer je een pauze neemt, door zijn kopje weer in je handen te drukken, of zelfs met zijn pootjes je arm te pakken en naar zich toe te halen. 

Als het noodzakelijk is dat je meer hands-on met je kat moet zijn dan hij wenselijk vindt, bouw het dan heeeeeeel langzaam op.

Aai eens zachtjes over de kussentjes van zijn pootjes, druk eens een nageltje uit. Probeer eens wat dieper met je vingers in de vacht te gaan en draai eens zachtjes kringetjes met zijn velletje (Tellington Jones is er beroemd mee geworden). Tijdens je aai sessie kan je heel goed kijken met je vingers en ontdek je sneller of je kat nog goed in zijn vel zit.

Laat eens weten wat het lieveling aaimomentje van jouw kat is, altijd leuk om je verhaal te lezen.

Ina van Berkum

Al meer dan 25 jaar help ik kattenouders zoals jij om hun kat echt te leren kennen met praktische informatie, masterclasses en trainingen. Waardoor jullie relatie verdiept en het makkelijker wordt om je kat te verzorgen en echt te verwennen. Herken jij je in de wens om de beste CATparent te worden die je kan zijn? Wil je niet zelf op zoek naar inspiratie, maar samen met andere like-minded kattenouders in een hechte community tweaken aan een Purrfect Living voor je kat, wordt dan lid van de crazy cat family en ontvang ieder week MIEUWS in je mailbox.

Meer informatie

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00

Thanksgiving
winactie

’n cadeaubox vol goodies t.w.v. 60,-

geef je snel op

Yess ik doe mee!!
De waardering van catsandthings.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 47 reviews.