Tijdens de zomer zijn er ineens meer foto’s van blote katten op Facebook. Niet omdat iedereen ineens een Sphinx heeft. Maar omdat de klittenvacht heeft toegeslagen en mensen geen andere optie zien dan hun kat te scheren. En hoewel ze zeggen dat hun kat dan ineens weer tot leven komt. Is scheren in mijn ogen echt een laatste redmiddel en niet een zomeroutfit die je gewoon ieder jaar toepast.
Vachtverzorging tijdens een hittegolf!
Hoewel een kat best in staat is om zijn eigen vacht te onderhouden, komen er toch veel in de problemen tijdens een hittegolf. Dat heeft een aantal redenen maar de belangrijkste is gewoon dat het te warm is om continue je vacht te poetsen. En als je dan ook nog een wat langere vacht hebt, dan ontstaan er al snel klitten. Je kat kan dan ook best een beetje hulp gebruiken voordat je naar het laatste redmiddel van scheren grijpt.
Een kattenvacht beschermt tegen invloeden van buitenaf
Dus ook tegen warme weersomstandigheden. Wij hebben natuurlijk niet veel vacht meer over maar je ziet het principe nog wel als je “haren overeind staan” van de kou. Dan probeert je huid uit alle macht de warmte tussen de haren vast te houden. En met warm weer ligt alles plat en gaat bij ons het zweetgebeuren aan de slag om het lichaam te koelen.
Katten hebben dus wel vacht en in de zomer ligt alles mooi plat tegen hun lichaam aan om de warmte zoveel mogelijk langs hun lijf te laten stromen. Die vacht werkt dus als een isolerende laag, waardoor de hitte niet meteen op hun huidje komt zoals bij ons. Een ander verschil is dat katten eigenlijk niet zweten. Nou ja, een beetje via de kussentjes op hun pootjes. Maar dat is dus eigenlijk niets, vandaar dus dat ze zich koest houden op hele warme dagen en anders heb je nog de tips om ze buiten en binnen verkoeling te bieden.
De natuur heeft het goed geregeld
Yep, de natuur wel. En als jij een gewone gezonde kortharige kat hebt is er niets aan de hand. Langharige vachten kunnen nog wel eens voor problemen zorgen. Kunnen… het hoeft dus niet?! Persoonlijk heb ik eigenlijk geen echte problemen met klittenvachten. Dat kan natuurlijk aan het soort vacht liggen, want de ene vacht klit sneller dan de andere. Maar ook aan het feit dat mijn binnenkatten ook op het balkon niet de hele dag de volle zon op hun bolletje hebben schijnen.
De zon droogt de vacht van je kat uit
Vergelijk het met een vakantie aan zee, tijdens een mooie zomer. Dan moet je zelf ook wel wat producten in je haar smeren wil je niet met een bos stro op je hoofd rondlopen. En als de warmte maar lang genoeg duurt dan droogt een kattenvacht ook uit. En een droge vacht klit sneller!
Klitten door waterkliederen?!
Heel veel katten vinden het fijn om tijdens een warme periode om met water te kliederen. En dat gun je ze ook, niet alleen omdat het geweldig leuk is om naar te kijken maar dat pootje baden, plonsen of hengelen is natuurlijk ook een hele fijne omgevingsverrijking voor je kat. Zelfs katten die waterdrinken uit een bak waarbij op een of andere manier hun kraag of borstkas nat wordt, hebben vaak last van hele kleine klitjes.
Klitten door siësta houden
Natuurlijk is je kat slim genoeg om met die bloedhitte helemaal niets te doen! Alleen maar over de grond dweilen en voor de rest nada. Met het gevolg dat hij dan ook wat minder tijd besteed aan vachtverzorging. Waardoor er ook minder oud haar wordt verwijdert. Wat zeg ik, tijdens een hittegolf zit er overdag sowieso weinig beweging in je kat! En ook dat kan er wel eens voor zorgen dat je kat op zijn favoriete ligzijde, in zijn oksels of broek wat gevoeliger is voor klitten.
Met je handen kijken
Een hele grove kam is ideaal
Wat doe je tegen die klitten
Gewoon kijken met je vingers onder het aaien
En als ik iets vind, dan pak ik even mijn grove teflonkam. Vaak zijn het nog geen klitten, maar dan merk ik dat de vacht gewoon wat rommelig aanvoelt en ook dan krijgen mijn Heiligen even die grove kam door hun vacht. En dat gebeurt denk ik niet vaker dan 1 x in de 2 weken of soms wel een langer. Maar ik bepaal de frequentie echt aan de hand van wat ik zie met mijn vingers.
Een bek vol kattenhaar
Als ik zie dat de katten zelf wat moeite hebben met wassen, dan grijp ik ook naar de kam. Dat moeite met wassen moet je zien in de trant van een bek vol haar tijdens het wassen. Dat losse oude haren opgelikt worden is gewoon. Maar soms is het een beetje veel van het goede en zitten ze hele haarplukken weg te kauwen. Dan ga ik ook even met de kam door hun vacht.
Dat is dan meestal in een periode dat er sowieso wat meer vacht los laat. Ik weet dat er kattentrimmers zijn die iets anders denken over deze aanpak, maar ik heb in het verleden katten gehad die wel heel erge stevige haarballen konden maken zodat hun darmen verstopt raakte. Geloof me… dat is een situatie die je echt niet mee wil maken. Dus dan maar kammen.
Klitten wegwerken
Als je dus regelmatig met je handen in het haar van je kat zit, dan merk je al snel een klitje op. En zo’n kleintje laat zich vaak wel lospeuteren met de hand. Lukt dat niet, ga dan niet lopen trekken aan de vacht (en dus de huid). Ga zeker niet in de weer met een scherpe schaar als je niet heel goed weet wat je doet. Want voor je het weet knip je door de huid van je kat heen en nee, dat merk je pas als het te laat is. Katten hebben een hele dunne huid, dat knipt fijner weg dan die klit.
Zachtzinnige hulpmiddelen
Ik raad al jaren de sprays van Anju Beauté aan. Dit zijn hele makkelijke manieren om een klit zonder haren trekken los te weken. Je spuit de klit in. Als je kat het toelaat dan masseer je het product ook nog verder in, laat het even in werken en in de meeste gevallen kam je het daarna zo weer uit. Heb jij of je kat geen geduld, schiet je kat zo weer in de klit… kortom gedoe?! Dan is de Absolu aan te raden want die werkt wel heel snel.
Tip van Wendy (Cats Only kattenhotel & katsalon) als je dan toch moet scheren kies er dan voor om minstens 1 cm vacht over te laten ter bescherming