Dress up your pet Day

katten wel of niet aankleden

Nee echt, de Halloween outfits zijn nog maar net achter de rug en dan komt er dus een speciale Nationale Dag die onder de invloed van alle social media natuurlijk internationaal gaat. Dress your Pet up day?!

Of zoals de liefhebbers aankondigen, we willen helemaal over de top op 14 januari. Laten we lekker gek doen en kleed je dier (en ik heb het dan natuurlijk over katten) aan met kleren. Wie is verantwoordelijk voor die gekte? Naar het zich laat aanzien een dieren gedragstherapeut uit de Verenigde Staten die meerdere dierendagen heeft geïnitieerd. Deze dag staat echter niet meer op haar site….. zou ze zich bedacht hebben?

14 januari is Dress up your pet Day

En ik ben heel eerlijk…. ik vind daar wat van! Hoe cute sommige foto’s ook zijn, ik heb er altijd een ongemakkelijk gevoel bij, vind het respectloos. Waarom zou je dit doen. Ik ga even voorbij aan de discussie of sphynxen (naakt katten) wel of niet de uitzondering zouden moeten zijn. Maar ik heb er voor gekozen om geen kleding voor katten te verkopen. En geloof me… in de tijd dat ik de kattenwinkel nog had ging er geen week voorbij of er wel gevraagd werd of ik kattenkleren verkocht. Het was een zeer gewild item voor toeristen die graag een pakje uit Holland mee terug wilde nemen naar huis.

Ik was toch een specialistische kattenwinkel, dan had ik toch zeker ook kattenkleren?!

Op gegeven moment heb je een standaard riedeltje die je afspeelt om even kort op de vraag “waarom niet” in te gaan. Ja, ik begrijp dat er katten zijn zoals een Sphinx die wel voordeel kunnen hebben van een jasje of een truitje. Maar stel dat ik mee wil gaan met die argumenten van blote katteneigenaren en dus kattenkleding in de winkel aanbied. Dan kan iedereen die “leuke” kattenkleertjes kopen en zoals ik al zei….. ik vind daar wat van en dus blijft het bij NEE

Tot zover mij mening, misschien is het toch handig om ook nog wat argumenten er tegen aan te gooien.

Wat is er op tegen om je kat aan te kleden?

Zoals iedereen tegenwoordig wel weet zijn katten van oorsprong ontstaan uit wilde katten uit woestijn gebieden. En dan denk je in eerste instantie hot-hot-hot, maar de nachten in die gebieden zijn vreselijk koud. Daar is je kat dus van origine tegen bestand, daar weet je kat mee om te gaan. En dat is een van de redenen dat katten zo ontzettend succesvol allerlei klimaatgebieden hebben kunnen bevolken. Je kat kan gewoon heel goed met verschillende temperaturen om gaan!

Normaal gesproken zal een vacht zich zelfs aanpassen aan het jaargetijden en krijgt je kat een dikke wintervacht. Maar dan hebben we het wel over buitenkatten, die ook echt met de kou te maken hebben. Een wintervacht van een binnenkat is minder extreem omdat hij niet te maken heeft met temperatuur schommelingen. En waarschijnlijk veel meer dan een buitenkat te maken heeft met een kamgrage mens.

Een trui voor de warmte?

En geef toe… zelfs met de energie prijzen van nu en de thermostaat een graadje lager, hoe koud is het nou eigenlijk bij jou thuis! Dat jij een trui nodig hebt wil nog niet zeggen dat je kat die nodig heeft, die heeft al een geweldige trui aan. Eentje waarvan hij de haren kan opfluffen om warme lucht vast te houden zodat hij niet zo snel afkoelt. Eentje waar hij heel zuinig op is en waar hij heel veel tijd aan besteed om die in goede staat te houden. Met zijn eigen kleine slickerborstel…. namelijk zijn tong.

Dat groomen doet je kat niet alleen voor onderhoud, maar het is ook een manier om te ontladen en te ontstressen. Je kent het wel… je kat doet iets (wat jij niet wil 🤨) Jij zegt er wat van en je kat draait zich om en begint “rustig” zijn vacht te likken. Jij ziet een dikke middelvinger, maar je kat moet dat gemopper even van zich af laten glijden… ehh likken. Puur een middel om met de frustratie om te gaan dat jij loopt te mopperen…. “Ik doe toch niets?”

Dus kleding aan, betekent dat je je kat de kans ontneemt om zich zelf te groomen, te ontstressen en om zich op zijn eigen natuurlijke manier warm te houden of af te koelen. Om maar even niet te spreken over wat het aankleden doet met de kwaliteit van de vacht, die te leiden heeft van het schuren van de kleding wat leidt tot afbreken van de haartjes en klitten van de kattenvacht. Geef toe die pakjes zijn meestal van een goedkope synthetische plastic rotzooi, want zoveel geld wilde je er natuurlijk ook weer niet aan uitgeven. Plastic spul dat niet ademt, statisch is en zelfs kan zorgen voor oververhitting bij je kat. 

Nog meer stress voor je kat….

Je kat maakt ook gebruik van zijn lichaam om in je huis tegen objecten aan te schurken. Zo laat hij zijn geur achter, niet alleen een territorium dingetje, maar vooral om zijn huis te laten ruiken naar eehh… zijn huis. En ja, je andere katten doen dit ook en zo krijg je dus een familiegeurtje waar iedereen zich erg bij op hun gemak voelt. Dit is hun huis en dat ruiken ze. Dat wil niet zeggen dat jij dat hoeft te ruiken, dit gaat niet over stinken maar over feromonen en geurstoffen die katten onderling wel ruiken.

Je kat heeft al een goedzittend trainingspakje

Bovendien, denk je nou echt dat die kleren goed zitten op zo’n ontzettend getraind lijf als die van je kat. Dat het ook maar iets toevoegt zoals de kleding van topatleten (wat je kat is!) zodat ze nog beter kunnen klimmen, springen, sluipen en… nou ja, ik denk dat je wel beeld hebt. Ik weet zeker dat je nu beeld hebt, van katten die misspringen, uitglijden en vastzitten omdat hun kleding ergens aan vast zit. Dat laatste zal ze niet gebeuren met hun eigen trui… want hun vacht is er voor gemaakt om los te laten als er dan toch een plukje vacht ergens aan haakt.

Het "Ja maar…" argument

Mijn kat vind het geweldig om kleding te dragen! Really?! Of is dit de enige manier dat ze een beetje quality time krijgt? Aandacht, lieve woordjes en aaien. En laat hij het toe, omdat er ook een snoepje tegenover staat. Als je er even over nadenkt…. zou je kat ook spinnen en genieten van je aandacht als je die kleren achterwegen laat en gewoon aait en het “gesprek met je kat” aangaat op die lieve zoetgevooisde ik-maak-je-een-compliment manier?

Geloof mij als ik zeg, je kat wil zijn eigen keuze kunnen maken
Katten voelen zich gewoon veilig als ze er van op aan kunnen, dat als er iets gebeurd dat ze dan kunnen ongehinderd kunnen wegvluchten. Dat die deur open staat of ze nu naar buiten willen of niet… maar puur dat als ze het willen, dat het kan. Inderdaad ja, die cartoon.

Het hebben van volledige bewegingsvrijheid is een absolute must voor hun overleving.

Dus als jij nu denkt, maar mijn kat kruipt onder de dekens dus die vindt het helemaal niet erg dat er iets over zijn vacht ligt…. Bedenk dan het zijn eigen keuze was om er onder te liggen en als hij het zat is of het te warm wordt hij er zelf onder uit kan kruipen zonder tussenkomst van jou.

Heb je het idee dat je kat het koud heeft nu de thermostaat wat lager staat en was daarom dat idee van het truitje zo leuk. Zorg dan liever voor warme plekjes dicht bij de kachel. Plekjes waar je kat onder kan kruipen. Plekjes die hoog zijn, omdat de lucht in je huis tegen het plafond vaak warmer is. Verstopholletjes, slaapzakken en warme mandjes.

Het zal je duidelijk zijn dat mijn Heiligen geen kleertjes dragen. Ik ben juist in de ban geraakt van dit ras omdat ze van nature al een mooi jasje hebben. Zelf ben ik verre van Heilig, dus er zullen momenten in hun leven zijn, die ze zelf wat katvriendelijker hadden gezien. Maar kleertjes aandoen omdat ik het zo geinig vindt en het een geweldige goed scorende foto of video op social media oplevert is daar niet een van. 😉

 

De waardering van catsandthings.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 35 reviews.