5 reden waarom voorlezen aan katten helpt bij het socialiseren

Voorlezen aan katten helpt bij het socialiseren

We willen vaak te snel en te veel als het gaat om aandacht van een kat. En als een kat niet goed gesocialiseerd is dan weet hij daar niet goed mee om te gaan. Hij weet niet hoe hij zijn grenzen kan aangeven, anders dan verstoppen, blazen en slaan met zijn nagels. Je wilt graag dat je kat vertrouwen heeft in jou als ‘menssoort’, want dat is toch wel het minst vereiste voor een leven als leuk huisdier. Een sociale kat heeft gewoon meer kans om op te vallen in het asiel en dus op adoptie en daarom organiseren dierenasiels soms voorleesdagen (voor kinderen).

Wat heeft de kat aan dat voorlezen.

Er zijn 5 redenen waarom dat voorlezen aan een kat zo ontzettend goed werkt om ze sneller te laten wennen aan menselijk contact.

1. Wennen aan stemgeluid

Het is belangrijk dat een kat aan een mensenstem went. En als je voorleest dan gebeurt dat vaak op een neutrale manier. Er wordt niets verlangt van de kat. Als voorleesmens ben je alleen maar met het boek bezig. Je bent geconcentreerd op de tekst en je reageert niet met je stem op de kat.

Anders dan wanneer je interactie met een kat zoekt. Dan gaat vaak automatisch je stem omhoog met zo’n beruchte babytalk stem, terwijl veel katten juist gevoelig zijn voor een hoger stemgeluid. Dus rustig en regelmatig voorlezen helpt om gewend te raken aan een mensenstem. Een mensenstem die niet per se iets van je moet en waar geen alarmbellen bij afgaan. 

2. Geen oogcontact

Wij maken contact door elkaar aan te kijken en door naar het onderwerp van onze affectie te kijken. Katten zijn daar van nature ab-so-luut niet van gediend. Staren is een teken van ‘agressie’. Met staren fixeer je een andere kat en daagt je hem uit tot een conflict. De kat die dit het langst volhoudt heeft gewonnen. De uitdaging voor de verliezer is het dan om heel snel weg te komen, zonder dat hij alsnog in de rug wordt aangevallen.

Dus jij denkt leuk een kat, die kat denkt hoe kom ik hier zonder kleerscheuren weg. Daar heb je geen last van als je voorleest, dan zit je met je neus in een boek. Je kijkt de kat niet aan en er gaat dus geen bedreiging van je uit. Dat nodigt de kat uit om jou dan eens goed te bekijken en misschien zelfs wel van dichterbij te bekijken.

Mocht je tijdens dit proces dan toch opkijken en oog in oog met de kat komen. Knipoog dan even naar de kat. 😉

3. Stilzitten en voorspelbaar

Heb je enig besef hoe groot je bent en hoe intimiderend dat is voor een niet sociale kat? Je torent als een flatgebouw boven de kat uit en dan ook nog eens een wandelend flatgebouw. Bovendien zijn mensen nog al wendbaar en onverwachts in hun bewegingen. En als er een ding is waar een kat niet van houdt dan is het onvoorspelbaar!

Als je zit te lezen, dan zit je stil en ben je geconcentreerd bezig. Je bent voorspelbaar voor de kat en dan is de stap om dichterbij te komen en op onderzoek uit te gaan, net iets sneller gemaakt.

4. Geen graaiende... ehh aaiende vingers

Contact met een kat betekent voor ons aanraken en aaien, ohww wat willen we dat graag…. Maar dat is het laatste waar een niet sociale kat aan denkt. Die moet niets van grijpgrage vingers en intimiteiten hebben. Dat is hij helemaal niet gewend en de reactie slaan en blazen is dan ook helemaal niet zo vreemd.

Iets anders wordt het als het initiatief van de kat zelf uitgaat. Als hij het vertrouwen heeft dat hij je aan een nader onderzoek kan onderwerpen terwijl jij voorleest. Als jij je handen aan het boek houdt en niets meer doet dan af en toe een bladzijde omslaan, dan krijgt die kat de kans om je eens uitgebreid te besnuffelen.

5. Initiatief overlaten aan de kat

Het hele voorlezen aan je kat heeft tot doel om de kat de eerste toenadering te laten doen. In zijn eigen tijd en op zijn eigen tempo. Iets waar we met ons enthousiasme nog al eens aan voorbij gaan, omdat we zo graag contact willen en omdat we het goed bedoelen.

De ultieme stap die een kat kan zetten is zelf toenadering zoeken en zijn eigen geur aan ons af te geven, door de zo geliefde kopjes geven of met zijn flanken langs ons te wrijven. Zo worden we een beetje eigen gemaakt en zit er tenminste een vertrouwd geurtje aan je. Nog een stap verder is natuurlijk het zomaar tegen ons aan liggen of op schoot komen zitten. Gewoon helemaal op eigen initiatief terwijl jij die kat nog aan het voorlezen bent.

Return the favor

Je mag best de kat even kort aaien over zijn kopje en rug als je een kopje krijgt. Maar hou het in het begin heel kort en geef de kat geen kans om zich te bedenken.

Voorlezen aan katten helpt om de kat zelf op onderzoek uit te gaan omdat er geen bedreiging van ons uitgaat. Want hoe goed bedoeld het ook is, onze enthousiasme is vaak too much voor een kat, laat staan voor een niet gesocialiseerde kat.

Kinderen die voorlezen aan katten

In sommige asielen zijn er voorleesuurtjes voor kinderen. Niet alleen leren de katten zo wennen aan kinderen, die toch een ander (hoger) stemgeluid hebben en eerder zijn afgeleid. Maar het is ook een win-win situatie voor een kind om beter te leren lezen.

Die kat zal niet zeggen dat je het niet goed uitspreekt, dat je er langzaam over doet. Die vindt het niet vervelend als je woorden moet spellen en wordt niet ongeduldig als je stottert. Het is een geweldige manier om zonder oordeel te kunnen lezen. 

En voor het asiel is het een mooie manier om te onderzoeken of een kat ook kan wennen aan een gezin met kinderen. Het is een fijne methode om de juiste match voor een kat te vinden, zodat ze sneller kunnen doorstromen. Hoe sneller een kat zijn angst overwint en zich laat zien, des te meer kans hij heeft om geadopteerd te worden.

Een bijkomend voordeel is dat kinderen op deze manier ook aan het omgaan met katten wennen.

De waardering van catsandthings.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 35 reviews.

Kijk jij wel eens in het bekje van je kat?

Download snel deze checklist
en ontdek waar je op moet letten zodat het bekje van je kat niet stiekem pijn doet.

download die gratis weggever gebitscontrole